ערן זהבי שעזב את מכבי תל אביב בקיץ 2016 לטובת הכסף הגדול של סין, חתם בסוף החודש שעבר רשמית על החזרה למועדון הצהוב,, לאחר שהודיע לראשי בוטאפוגו כי הוא מוותר על האפשרות לשחק בברזיל, למרות שההצעה הכספית הייתה אטרקטיבית וגבוהה יותר.

"אנחנו נדרשים לקבל החלטות במהלך החיים, שיכולות להשפיע על עתידנו הכלכלי ועדיין לא תמיד נקבל החלטה שבאה בהלימה עם גובה השכר הגבוהה יותר", מסבירה רוזי ארביב בן עמי -יועצת כלכלית ויזמית בתחום החינוך הפיננסי את המהלך. "יש ארבעה גורמים המשפיעים על בני אדם לקבל החלטה כלכלית שלא תמיד משתלמת להם אך עדיין נכונה בעיניהם".

לצורך קבלת החלטה כלכלית, אלו ארבעת הגורמים שכדאי לקחת בחשבון:

גורם החוויה והלמידה

"נמשיך בדוגמת ערן זהבי", מדגימה רביב בן עמי. "מקורבים לשחקן אמרו כי לפני חתימתו במכבי ,אמר השחקן שההחלטה היא סופית ותוכל להתערער רק אם תהיה הצעה שתיתן לו ולמשפחתו חוויה אחרת ויוצאת דופן מבחינת מגורים ואווירה. כידוע ערן ומשפחתו התגוררו כבר ביבשת אירופה במדינות שונות, וכן בסין שבאסיה, כך שבמילים אחרות זהבי אומר כי הכסף חשוב לו, אך כיום מה שיוכל להשפיע על ההחלטה שלו היא דווקא חוויה משפחתית יוצאת דופן ושונה".

"כשאנחנו באים לקבל החלטה כלכלית, כדאי שנשאל את עצמנו במה תורמת לנו ההחלטה הזו לטובת צבירת חוויות חדשות בפן האישי או לחלופין למידה או הישג שאנו מאוד שואפים להגיע אליו בפן המקצועי? שאלה מסוג זה תסייע לנו להבין את הערך המוסף הרגשי שיש לאותה חוויה בעבורנו".

גורם רגשי

"לערן זהבי ישנה משפחה שעוברת יחד איתו את כל מסעותיו. מעבר של משפחה בכל פעם למדינה ותרבות אחרים הם לא מעבר קל, והמשפחה הגרעינית חייבת להילקח בחשבון ברגע ההחלטה. בשלב זה נשאל את עצמנו: 'מי הם הגורמים הסובבים אותי במעגל ראשון ואיך ההחלטה שלי תוכל להשפיע על חייהם?'. ההשפעה יכולה להיות רגשית במונחים כמו חוסר זמינות או פניות, או השפעה פיזית כמו חוסר נוכחות בחייהם או לחלופין עודף מעורבות וכולי", אומרת ארביב בן עמי.

רוזי ארביב בן עמי  (צילום: שרון אלדר, יחסי ציבור)
רוזי ארביב בן עמי | צילום: שרון אלדר, יחסי ציבור

"בתוך הגורם הזה נכנס גורם נוסף שנקרא  מעגל משמעות: 'לטובת מי אני מקבל את ההחלטה? האם ההחלטה שאנחנו מקבלים נובעת מחיבור עם מקום העבודה או מקום השייכות אליו אנחנו עתידים להגיע?'.  במקרה של ערן זהבי יש חשיבות משמעותית למועדון האוהדים של מכבי תל אביב והחשיבות הזו היא רגשית.

גורם כלכלי שווה ערך לכסף

"בתוך כל חוזה העסקה ישנם גורמים שווי כסף שיכולים לשפר משמעותית את תנאי העבודה ואת שורת הרווח בסוף החודש.  אלו הן הטבות המגיעות יחד עם התפקיד שלא בהכרח מגולמות בשכר חודשי או שנתי כדוגמת דיבידנטים , מניות, לבוש, תקציב אוכל, קרן השתלמות וכדומה.

במצב כזה נמפה את אותם ערכים מוספים נלווים המגיעים לנו יחד עם התמורה הכספית ונברר מהו הערך הכספי אותו ההטבות שוות הכסף שוות לנו בכל חודש?

תחושת חיבור לערך ל"למה?" גדול יותר

"הגורם האחרון שצריך להתייחס אליו הוא חיבור לערכים גבוהים המובילים אתכם במרוצת החיים, ערכים כמו חיבור לאוכלוסיית יעד מסוימת שנותנת לכם תחושת סיפוק, תחושת חיבור לעם, לדת , ללאום, אג'נדות חברתיות משמעותיות ועוד קבוצות שייכות ומשמעות אליהם אנחנו כאנשים מתחברים ומניעים בהם שינוי".

"לעיתים מקום העבודה הבא שלנו יבחר דווקא מתוך אותן אג'נדות ומתוך אותו חיבור ערכי, על מנת להבין האם אנחנו מחוברים לעצמנו בבחירת המקום הבא, נשאל את עצמנו למה חשוב לנו לעבוד דווקא עם קהל היעד הזה?/ במקום הזה? /לקדם את האג'נדה הזו?.

אם יש לנו תשובות לשאלה הזו כנראה שיש לנו תפקיד למלא בתוך המקום החשוב הזה".

"זכרו, השאלות הן אוניברסליות, אין תשובה אחת נכונה הדשא של השכן איננו ירוק יותר- הוא פשוט לא רלוונטי לחייכם- נסו לייצר לכם תשובות מקסימליות לשאלות האלו ולגלות מהו מקום העבודה עם הערך והמשמעות הגבוהה ביותר לצד שכר מתגמל.