התמונות של מכוניות טבועות באגם שיצרו גשמי הזלעפות ברחוב מרכזי ברעננה, או של דיירים שמביטים בעיניים מבועתות בחפצים משייטים בגובה חצי מטר מהרצפה בכפר סבא, יישכחו כנראה די מהר, בטח כשהשמיים כבר כל כך בהירים.

אבל אלה שהרכב שלהם זכה לרחיצה במי ביוב מבפנים ומבחוץ, או מי שבסלון שלו מתחילות לצוץ פטריות עובש מהרטיבות שממאנת להתייבש – אלה תקועים עדיין עמוק בבוץ. עכשיו, לאחר שהשמים התבהרו, המים נגרפו והנזקים נחשפו, צפויים מי שניזוקו להתמודדות לא קלה נוספת – תיקון הנזקים. וזה גם לא יקרה כל כך מהר – מומחים להצפות מעריכים שייקח ימים רבים, לעיתים יותר משבוע, עד לייבוש מלא של הרצפה והקירות, ורק אז אפשר להתחיל בשיפוצים.  

עוד ב-mako כסף:

אלה שיש להם ביטוח מבנה ותכולת דירה, ואלה שיש להם ביטוח רכב– ההתמודדות שלהם תהיה בעיקר מול חברת הביטוח, אבל למעט ההשתתפות העצמית, הם צפויים כנראה לכיסוי מלוא הנזקים. אבל במדינה יש כ-800 אלף דירות ללא ביטוח ומאות אלפי כלי רכב המבוטחים בצד ג' בלבד, וזאת על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מה צריכים לעשות המבוטחים כדי לקבל פיצוי מקסימלי? ומה האפשרויות שעומדות בפני מי שלא ביטוח את עצמו? זה מה ששאלנו את אריאל מונין, יו"ר וועדת ביטוח רכוש בלשכת סוכני הביטוח.

איך תובעים את חברת הביטוח?

מונין: "מי שביטח את מבנה הדירה ותכולתה, ואת רכבו, יש בפוליסות שלו כיסוי כנגד נזקי טבע (בבתי עסק נדרש לרכוש כיסוי שכזה בנפרד), והוא יוכל להגיש תביעה בגין הצפה ממקור המים החיצוני. הפוליסה מכסה את הוצאות יבוש וניקוז המים, וכמובן את הרכוש עצמו, הנזק שנגרם למבנה, לתכולת הבית או המשרד, או הרכב".

יש לציין, שבהגדרת נזקי טבע, חברות הביטוח מסתמכות על נתונים המתקבלים מהשירות המטאורולוגי. יש להניח שלגבי הסופה האחרונה חברת הביטוח תפצה על הנזקים, אם המבוטח יוכיח קשר בין הסערה לנזק שקרה.

הצפה בחבצלת השרון, אוקטובר 2015 (צילום: גא"י גלבוע)
ייקח זמן עד שניתן יהיה לתקן את הנזק. הצפה בחבצלת השרון | צילום: גא"י גלבוע

מה הפיצוי שנקבל מחברת הביטוח?

מונין: "תיקון הנזק, אם המצב הוא בר תיקון וניתן להחזירו לקדמותו; אם מדובר בהוצאה מכלל שימוש, תפצה הפוליסה רכישה חדשה, הכל כמובן בהתאם לתנאי הפוליסה אשר נרכשה על ידי המבוטח".

להוכיח שניסיתם להקטין את הנזק

מה עושים אם התעוררנו וראינו את חפצי הבית או הרכב בתוך נהר?. "ראשית יש לנסות ולהקטין את הנזק הצפוי; גריפת מים, הוצאת ריהוט, שטיחים וכדומה אל מחוץ לאזור הרטוב הן פעולות ראשוניות שיש לבצע", מסביר מונין. "מי שרכש ביטוח ושילם פרמיה, אמנם העביר את הסיכון אל חברת הביטוח, אך עדין נותרה בידיו האחריות לשמור על רכושו, ולהקטין את הנזק ככל שניתן. חברות הביטוח נוטות שלא לשלם על נזק שניתן היה למנוע או לצמצם באמצעים סבירים כמו הרמת חפצים מהרצפה המוצפת".

במקביל, יש להודיע בהקדם האפשרי לסוכן הביטוח או לחברת הביטוח, להתחיל ולנהל את התביעה בשלב מוקדם ככל האפשר. התביעה עצמה תתחיל עם מילוי הפרטים הראשונים והזמנת שמאי לדירה לבית העסק או למוסך שהרכב נגרר אליו.

שוב חשש משיטפונות והצפות (צילום: ארנון אלקנה)
הכי חשוב: לצלם ולא לזרוק. כפר סבא לאחר הגשמים | צילום: ארנון אלקנה

לא לזרוק לאשפה בלי אישור

עד הגעת השמאי, בעוד הנזק מתהווה, טוב יהיה לתעד בצילום או סרטון את המצב. מדוע? ראשית, כדי לסייע לשמאי המעריך את הנזק. בנוסף, במקרה ותהיה מחלוקת עם חברת הביטוח, יוכלו הצילומים לעזור לתשלום הוגן ללקוחות. יש לערוך רשימה מסודרת של כל הנזקים שהתגלו בעין, ולאחר מכן נזקים נוספים על מנת לגבש תביעה מסודרת. חשוב להיצמד להוראות הסוכן שלכם; ככל שהמבוטח ישתף פעולה עם הסוכן והשמאי, כך יגבר הסיכוי לסילוק מוקדם ומהיר יותר של התביעה.

אין לזרוק לאשפה את הפריטים שניזוקו. אם זה רעפים שנשברו, דוד שמש שנפל, תריס שנשבר ועוד – חשוב לשמור עליהם עד הגעת השמאי. רק אחרי תיעוד ובדיקת השמאי ואישורו לכך - ניתן להשליך את החפצים.

שלב הערכת בעלי המקצוע

מונין מסביר שלאחר השמאי יבואו בעלי המקצוע לשטח - שיפוצניקים, או מוסכניקים יעבירו הצעות לתיקון הנזקים, שהשמאי יאשר ויסגור מולם את התיקונים. השלב האחרון הוא העברת כל החומר בצורה מסודרת אל השמאי, לשם עריכת דוח סופי והגשתו לחברת הביטוח.

אגב, אם חוות דעת השמאי מטעם חברת הביטוח אינה משקפת לדעתם את הנזק שנגרם, ניתן להמציא חוות דעת שמאי נגדית (תלוי בתנאי הפוליסה).

מה אם חברת הביטוח אינה מוכנה לקבל את הקשר בין הנזקים לסופה? אפשר לשקול תביעה בבית משפט. קחו בחשבון שמדובר בתהליך ארוך ומייגע, וככל שהפיצוי שתדרשו גבוה יותר, גם ההליך ארוך יותר. עם זאת, יש מקרים שחברת הביטוח תסכים לפשרה כדי להימנע מדיון ארוך בבתי משפט, ואז יש לכם סיכוי לזכות בפיצוי כלשהו.

מה עם מי שלא מבוטח?

"אם תימצא רשלנות ברורה של הרשות המקומית בה נפגע הרכב, הבית וכו', למשל - באי ביצוע נהלים שהביא לסתימת מערכת הניקוז, ניתן לתבוע בתביעת נזיקין", אומר מונין, אך ממהר להבהיר: "אך תביעות כאלה קשה מאד להגיש, כיוון שתמיד יטענו כי הנזק הוא בחזקת כח עליון, ולא עקב רשלנות הרשות".