השתלטותו של אלון מאסק על 'טוויטר' הובילה בסוף השבוע האחרון לפיטורי כמחצית מעובדי החברה (כ- 3,700 עובדים) בהודעת דואר אלקטרוני חד צדדית, על מנת לחסוך בעלויות בעקבות רכישת החברה, זאת לאחר שנחסמה גישתם למערכות החברה ללא ידיעתם.  לפי מקורות שונים, חלק מהעובדים שפוטרו התבקשו לחזור כבר למחרת לאחר שההנהלה החדשה הבינה כי ניסיונם נחוץ לחברה. כל ההליך ההזוי מעלה שאלה אחת: האם גם בישראל זה יכול לקרות?

"בישראל חובת השימוע חלה גם במקרה של פיטורי צמצום, הנובעים מהצורך של המעסיק לצמצם את מצבת העובדים בחברה כולה או בתחום מסוים, עקב קשיים כספיים שבהם נתונה החברה או עקב ירידה מהותית ברווחי החברה או בביקושים", אומרת עו"ד לימור ארגוב שנהב, שותפה מנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד וקסלר ברגמן ושות'.

"בכל אחת מהסיבות לפיטורי צמצום, חשובות ככל שיהיו, קובעת פסיקת בתי הדין לעבודה בישראל כי יש לשקול כל מקרה לגופו ולאפשר לכל אחד מהמועמדים לפיטורים להשמיע את השיקולים בעניינו, ולהשמיע את דברו. כמו גם לנסות ולשכנע להשאירו במקום העבודה כאשר לא מדובר בסגירת החברה כולה".

אבל אם מדובר בפיטורים קולקטיבים, מה זה יעזור אם המפוטרים ידברו?

"כיוון שפיטורים קולקטיביים נובעים מסיבות שאינן תלויות בעובד הספציפי, קיימת חשיבות לסיווג הפיטורים כאשר פונים למישור האישי. האם מדובר בפיטורים שמטרתם ארגון מחדש והתייעלות או מנגד בסגירתו המוחלטת של העסק", אומרת עו"ד ארגוב שנהב.

עו"ד לימור ארגוב שנהב  (צילום: יורם רשף, יחסי ציבור)
עו"ד לימור ארגוב שנהב | צילום: יורם רשף, יחסי ציבור

"בהתאם לפסיקת בתי הדין לעבודה, חובת השימוע קטנה כאשר מדובר בסגירת מפעל מטעמים כלכליים. מנגד תגדל הנטייה להרחיב את היקף חובת השימוע האינדיבידואלי כאשר מדובר בפיטורי צמצום או שינוי הארגון. אז כאמור ישנם שיקולים אישיים נוספים המהווים חלק מקבלת ההחלטה, לרבות ובעיקר תרומתו של העובד לארגון, עלות שכרו, שביעות הרצון מעבודתו והיכולת המקצועית להשתבץ במקומות עבודה אחרים וכמובן מצבו האישי של העובד".

האם ניתן לבטל הרשאות לעובד (כגון גישה למחשב ותג עובד/כניסה למשרדים) באופן חד צדדי לפני קבלת החלטה בשימוע?

"ניתוק עובד ממערכות החברה, או ביטול הרשאותיו בטרם עריכת שימוע ,עשויה להעיד במקרים מסוימים כי ההחלטה לפטרו התקבלה ללא שמיעת עמדתו של העובד, ולחזק את המסקנה כי בפיטורי העובד נפלו פגמים המצדיקים פיצוי. גם בתי הדין לעבודה במספר פסקי דין קבעו לא אחת, כי ניתוק ממערכות המחשוב עוד בעת הזימון לשימוע מחזקת את המסקנה כי נפל פגם בפיטורים".

עו"ד ארגוב שנהב מדגישה כי ניתוק עובד ממערכות והרשאות ללא מסירת זימון לשימוע וללא ידיעתו, כפי שאירע במקרה הפיטורים בטוויטר - תוביל למסקנה המתבקשת כי העובד פוטר ללא שימוע כדין.

יחד עם זאת חשוב לציין, כי במקרים חריגים בלבד יתאפשר ניתוק ממערכות המידע או הרשאות העובד כאשר הליך השימוע נערך בצורה תקינה ועל פי כללי הדין (בד בבד לזימונו לשימוע ותוך עדכונו), וזאת כאשר ישנה הצדקה מהותית לניתוק כמו מגעים עם חברה מתחרה, חשש מזליגת מידע מסחרי סודי ועוד. נמליץ לקבל ייעוץ משפטי בטרם ניתוק ממערכות המידע או הרשאות העובד, היות ואין מדובר בהתנהלות שבשגרה.

עובדים שעשו רילוקיישן על מנת לעבוד בטוויטר – מה דינם?

"טוויטר היא אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות היחידות בעולם שאינה מחזיקה מרכז פיתוח בישראל ולכן ככל הנראה, אם אין זיקות אחרות הקושרות את העובד לעבודה בישראל, על העסקתו של עובד כאמור יחול הדין הזר במקום עבודתו וכפי שנקבע בתנאי העסקתו מול החברה הזרה בהתאם לכללי הפורום הנאות".