כולנו צריכים להוציא כסף כדי לחיות, אבל מתי נדע לזהות שאנחנו מבזבים יותר מדי? הסכום המדויק הוא אישי ביותר ותלוי באורח החיים שלנו, אך יש כמה נורות אדומות המצביעות על כך שאתם בכיוון הלא נכון. באופן כללי, אם אתם קונים דברים כדי לרצות את הסובבים אתכם, ההוצאות שלכם גבוהות יותר לפני ששילמתם מיסים, או שאתם לא שומרים כסף בצד - אתם בטח מבזבזים יותר מדי.

ההוצאות חורגות מההכנסה

אישה מסתכלת על ארנק ריק בסופרמרקט (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

החיים יכולים להיות יקרים, אבל המפתח להשגת יציבות כלכלית הוא להכניס יותר כסף מאשר מה שאתם מוציאים. כאשר אתם מפרטים את כל ההוצאות הקבועות החודשיות שלכם - משכירות, מזון ומינוי בחדר הכושר - אסור שהסכום יעלה על ההכנסה החודשית שלכם. אם קורה לכם בדיוק ההפך - אתם עלולים להכניס את עצמכם לחובות.

אתם לא מחשבים את המשכורת שלכם נכון

גבר ואישה מדברים על כסף (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

סביר להניח שהמשכורת שלכם יפה, בין אם זה משכורת שנתית או תעריף לשעה, אבל יכול להיות שאתם לא באמת מביאים הביתה את מה שאתם מרוויחים. אחרי ששילמתם ביטוח בריאות, ביטוח לאומי, מס הכנסה, תשלומי פנסיה ומיסים שונים - כנראה שנשאר לך פחות ממה שחשבתם.

אם אתם מתקצבים את הכסף שלכם על סמך הברוטו ולא הסכום שמגיע לכיס שלכם, סביר להניח שאתם מעריכים יתר על המידה את מה שאתם יכולים להרשות לעצמכם להוציא.

יש לכם שווי נטו שלילי

כאשר ההוצאות שלכם עולות על ההכנסות שלכם במשך זמן רב מדי, אתם עלולים לסיים בערך נטו שלילי - מה שאומר שתהיו חייבים יותר ממה שבבעלותכם.

כספומט (צילום: sanjagrujic, Shutterstock)
כספומט | צילום: sanjagrujic, Shutterstock

אם אתם מוצאים את עצמכם בבור, אתם לא לבד. מחקר של מרכז טאוב גילה סך החובות הממוצע בעשירון התחתון בישראל גדול פי שמונה מההכנסות.

אתם לא פורעים את היתרה בכרטיס האשראי

כרטיסי אשראי (צילום: Olleg, Shutterstock)
כרטיס אחד לגמרי מספיק | צילום: Olleg, Shutterstock

להשתמש בכרטיס האשראי עבור כל הרכישות או רובן זה בסדר גמור, כל עוד תוכלו לשלם את היתרה במלואה בכל חודש. מנגד, אם לא תעשו זאת, או פשוט תשלמו את התשלום המינימלי שאתם יכולים ותדחו את השאר לחודש הבא, היתרה שנותרה תתחיל לצבור ריבית ולגדול באופן חריג וללא שליטה.

אתם קונים דברים חדשים ועדכניים כדי להרשים את החברים

אם אתם קונים כרטיס לכל פסטיבל, מתחדשים במותגים הכי עדכניים שאתם לא באמת צריכים, או מצטרפים לכל בילוי כי זה מה שחבריכם עושים, זה יכול להיות סימן שאתם מוציאים יותר ממה שאתם יכולים להרשות לעצמכם.

אייפונים בחנות (צילום: ינון בן שושן, NEXTER)
אייפונים בחנות | צילום: ינון בן שושן, NEXTER

הרשתות החברתית החמירו את המצב עוד יותר, ואף אחד לא יודע היום מה המצב הכלכלי של חבריו שהוא רואה בסטורי, וזו בדיוק הסיבה שאנחנו רוצים לעיתים להרשות לעצמנו יותר ממה שאנחנו יכולים - בעיקר כדי להרשים. התוצאה: סיפוק של רגע שיכול להכניס אתכם לחובות.

אתם לא חוסכים שקל

חשבתם פעם על חיסכון לפרישה? חיסכון לדירה? אולי שכנעתם את עצמכם שאתם לא יכולים לחסוך עוד מכיוון שאתם לא מרוויחים מספיק כסף, או שהשכירות גבוהה מידי, אבל רוב הסיכויים שאתם פשוט מוציאים יותר מידי כסף על דברים שאתם לא באמת צריכים. הפתרון: להתחיל לחסוך סכום נמוך וקטן בכל חודש, אפילו 100 שקלים, ולאט לאט להגדיל אותו בהתאם להוצאות.