בעוד כחמישה חודשים תצא לדרך אולימפיאדת ריו 2016 בברזיל. מדובר באירוע הספורט הכי גדול, נוצץ, יוקרתי ומעל לכל, הכי יקר שקיים בעולם. כמה יקר? בשביל לענות על השאלה הזאת נחזור שבע שנים אחורה.

בשנת 2009 הגיעו לקו הגמר בתחרות על הזכות לארח את האולימפיאדה בשנת 2016 שלוש ערים: שיקגו, שהעמידה תקציב של 4.8 מיליארד דולר ונתמכה גבית על ידי אובמה, מדריד, שהעמידה תקציב של 5.6 מיליארד, וריו דה-ז'נרו עם תקציב של 14.4 מיליארד, הגבוה ביותר מבין המועמדות. הסוף כמובן ידוע ועיר הסלסה והשייקים זכתה, ובכך הפכה לעיר הדרום אמריקאית הראשונה שתארח את המשחקים היוקרתיים.

>> ההזדמנות שלכם לזכות בטיסה וחבילת אירוח אולימפית זוגית

למרות שהתקציב של הברזילאים היה גבוה בהרבה לעומת המועמדות האחרות, בראייה היסטורית, התקציב שהעמידה לא היה תקציב חריג במיוחד, ואף להיפך. באולימפיאדת בייג'ינג לדוגמה, שהתקיימה בשנת 2008, העמידו הסינים תקציב של 40 מיליארד דולר והרימו הפקה שרבים טענו שיהיה קשה מאוד להתחרות בה. אבל אז הגיעו הרוסים, בשנת 2014 אירחו את אולימפיאדת החורף בסוצ'י והעמידו תקציב שיא של 51 מיליארד דולר. פתאום 14 המיליארד של הברזילאים נשמע כסף כיס. אז בשביל להחזיר לכם את הפרופורציות לכמות הכסף הבלתי נתפשת הזו, המושקעת באירוע שמתקיים במשך 21 ימים בסך הכל, שימו לב לכמה דברים שניתן לקנות בתקציב של אולימפיאדת ריו אחת:

318 פעמים את הדירה הכי יקרה במגדלי יו

31111 למבוריני Veneno Roadster (הרכב היקר בעולם)

4 מיליון טיסות במחלקת עסקים לניו יורק

14 מיליארד מסטיקי בזוקה

ומאיפה יגיע הכסף לתענוג הזה? הברזילאים, כחלק מההתחייבויות שהיה עליהם להציג בעת המועמדות, נאלצו להראות את הביטחונות הכספיים שלהם לעמידה בסכום זה. הברזילאים הראו שהתקציב יגיע ברובו מממשלת ברזיל, שכחלק מתכנית ממשלתית גדולה, הקצתה 240 מיליארד דולר לשיפור התשתיות בכל המדינה, ומתוכו נגזרו 12 מיליארד לטובת האולימפיאדה. עוד סכום קטן (2.4 מיליארד דולר) יממן הוועד האולימפי. המארגנים טענו בזמנו שהתקציב "הנמוך" לעומת אולימפיאדות העבר מתאפשר בזכות כך ש-74% אחוז מהמתקנים כבר קיימים, היות ואירחו גם את המונדיאל בשנת 2014. אבל כמו בכל אולימפיאדה, גם הפעם הייתה חריגה, וכבר בשנת 2014 דווח שהתקציב גדל ב- 25% בגלל שנכנסו למשחקים ענפים חדשים שהיה צריך לבנות להם מתקנים.

צפו: ההיסטוריה המוזרה של האולימפיאדה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

17,760 כדורי טניס

על אף שנטען שרוב המתקנים כבר קיימים, רוב סכום העתק שהעמיד הוועד המארגן, הלך לטובת בניית מתקנים ואצטדיונים שיוכלו לארח את 10,500 הספורטאים המתחרים ב-717 תחרויות וב-28 ענפים שונים. אחרי שסיימו לטפל בזה הם היו צריכים לדאוג לשיפוץ ובניית מלונות למיליוני התיירים שיגיעו, שיפור הכבישים, מערכות הביוב והחשמל, שזה סיפור לא זול בפני עצמו, וכמובן שאסור לשכוח את כל הציוד ההיקפי לתחרויות עצמן, כמו: 17,760 כדורי טניס, 11 מיליון ארוחות, 40 אלף מיטות, 80 אלף שולחנות, 40 אלף כיסאות, 60 אלף קולבים, 40 סוסים, 8,400 כדורי בדמינטון. בנוסף, תקציב לא מבוטל הולך ל- 8,000 איש המועסקים על ידי הוועדה, 45 אלף מתנדבים ו-85 אלף אנשי צוות חיצוניים. לא פשוט כל העסק הזה.

אבל לא צריך לדאוג לברזילאים כל כך, הם הולכים לעשות קופה לא קטנה מכל האירוע הזה. דבר ראשון, באולימפיאדת ריו ימכרו בסך הכל 7.5 מיליון כרטיסים לכל ימי התחרות. חצי מהם ימכרו במחירים נגישים של עד 70 ריאל (כ- 30 דולר) בשביל לאפשר לתושבים המקומיים למלא את האצטדיונים. שאר הכרטיסים, אלה שלא ימכרו במחיר מסובסד, יכולים להגיע גם לסכומים של 2000 דולר לכרטיס בטקס הפתיחה. מכירת הכרטיסים נפתחה כבר לפני שנה וכיום לא נשארו כרטיסים רבים. כמובן שגם זכויות השידור זו הכנסה לא קטנה. אמנם הוועד האולימפי הוא זה שעושה מהם את רוב הקופה, אבל גם המארחים נהנים מקצת מזומנים. זכויות השידור שנמכרו בעבר בסכום של מיליון דולר בטוקיו 64', צמחו ל- 4.38 מיליארד דולר כשנמכרו לרשת NBC באולימפיאדת לונדון. גם התיירים הם פקטור כלכלי לא קטן, ספונסרים, יחסי הציבור והבאזז שהעיר תהנה ממנו לאחר שהמשחקים כבר יגמרו.

הכפר האולימפי לונדון 2012 מראה כללי (צילום: מתוך האתר www.london2012.com)
הברזילאים יצליחו להתעלות מעל לסדר הבריטי? הכפר האולימפי בלונדון 2012 | צילום: מתוך האתר www.london2012.com

איך אתם יכולים להגיע לשם?

למרות שכאמור, לא נשארו כרטיסים רבים להשתתפות בחגיגה הספורטיבית הזו, יש לכם עדיין הזדמנות לטוס וליהנות מאירוח מושלם. בבית ההשקעות הלמן אלדובי, נותן החסות הרשמי של המשלחת הישראלית למשחקים האולימפיים החליטו להגריל 5 זוגות כרטיסים, גם אם אתם לא נמנים עם ציבור לקוחותיהם.בהלמן אלדובי מאמינים שהמהלך חשוב למורל הלאומי והוא ייתן דחיפה לספורטאים הישראלים כל עוד יהיו בקהל ישראלים רבים. לבית השקעות ולספורט יש הרבה במשותף טוענים בהלמן אלדובי. מצוינות מקצועיות והשקעה לטווח ארוך הם רק חלק מהם, ולכן החיבור הוא טבעי לכל הצדדים. ה"חבילה" אם תהיתם, כוללת טיסות ,בתי מלון ,כניסה לחמישה אירועי ספורט מענפים שונים לרבות צפייה במשתתפים מהמשלחת מישראל, ועוד הפתעות שמכינים שם לזוכים המאושרים. לחצו כאן להרשמה.

איזון נכון

שאלת מיליון הדולר היא מה יקרה כאשר יגמרו התחרויות והמדינה תאלץ להישאר עם כל המתקנים והתשתיות לבדה. בוועד האולימפי אוהבים להתגאות באולימפיאדת ברצלונה ב- 92' כדוגמה לארגון מצליח שהרוויח לא מעט כסף והפך את העיר למרכזית ביותר. אבל מנגד אפשר לראות גם דוגמאות כמו אתונה שהשקיעה בשנת 2004 14 מיליארד דולר ומעולם לא החזירה אותם. יש כאלה שמייחסים את המצב הכלכלי הקשה שנקלעה אליו כריקושט מההשקעה האסטרונומית לפני 12 שנים. גם סידני בשנת 2000 הפסידה כסף ולונדון שאירחה את המשחקים ב-2012 הגיע לאיזון נכון להיום, אבל היא עוד מקווה שבעתיד היא תמשיך ליהנות מהכנסות שנובעות מהאירוח. לעומתן, טוקיו יצאה ברווחים של 2 מיליארד וגם אטלנטה ב- 96' הרוויחה כמיליארד שקלים. וריו? נצטרך להיפגש בעוד 4 שנים כדי לגלות.