אחד מתוך ארבעה זוגות מתגרשים בישראל. בשנת 2014 התחתנו בישראל כ-40 אלף זוגות, ובאותה שנה גם התגרשו כ-11 אלף זוגות. כפי שמגלים אלפים בכל שנה, מדובר בתהליך כואב, לא נעים ומתיש נפשית, במיוחד אם מעורבים בו ילדים. תהליך חלוקת הרכוש בין בני הזוג מלווה ברגשות עזים, מהלכים כוחניים והתשה הדדית. הגשש החיוור ידע לצחוק על זה, אולם רוב הזוגות מזילים דמעות.

בני זוג שמשכילים לסיים את ההליך בהסכם גירושין חוסכים כסף, זמן, עצבים, וחשוב מכל - פגיעה בילדים. עם זאת, גם הדרך להסכם ששני הצדדים מרוצים ממנו היא ארוכה ומפותלת. מי שפגוע ממערכת יחסים שהתפרקה, מתקשה לקבל את החוק לפיו הרכוש מתחלק שווה בשווה בין בני הזוג. עו"ד עדיאל ברוך, ממשרד "פייטלוביץ-ברוך", המתמחה בדיני משפחה, ממליץ לזוגות להתאמץ ולהגיע להסכם לפני שהם מופיעים בפני בית הדין הרבני.

מה נכלל ברכוש המשותף?

נכסים פיזיים – מהבית שקניתם יחדיו וכל מה שנמצא בו, דרך כל סוג כלי רכב שבבעלותכם ועד כלי העבודה במחסן.

נכסים נזילים – חשבונות בנק, תכניות חיסכון, השקעות בשוק ההון ועד מנוי לקאנטרי קלאב (גם אם הוא שייך רק לאחד מבני הזוג). בנוסף, נכסים שהגיעו מעבודה של כל אחד מבני הזוג כגון קופת גמל, קרן השתלמות, ביטוח מנהלים, פיצויים שונים וקרן פנסיה נכללים בהגדרה הזו. במקרה של קרן פנסיה, אקטואר יקבע את זכויות בן הזוג בקצבת הפנסיה כאשר בן הזוג יפרוש.

עסקים – חברה או עסק של אחד מבני הזוג נחשב כרכוש משותף, ללא קשר לשאלה מי רשום בפועל כבעלים של העסק.

מוניטין – אם אחד מבני הזוג הופך לבעל שם בתחום מסוים במהלך תקופת הנישואים (רופאה מומחית, שחקן תיאטרון ידוע וכדומה), ניתן לחשב את ההכנסה העתידית שלהם המתבססת על אותו מוניטין. זכותו של בן הזוג השני לקבל מחצית מההכנסה הזו בעתיד.

זכייה בלוטו – מילאתם כרטיס זוכה לפני שנכנס הסכם הגירושים לתוקף? בן הזוג זכאי למחצית מהפרס.

חובות – לא רק נכסים נחלקים שווה בשווה, גם החובות נשארים באחריות שני בני הזוג. יוצאי דופן הם מקרים בהם אי אפשר לשייך את החובות לתא המשפחתי באופן מובהק, ונוצרו כתוצאה מהימורים לא חוקיים וכו'.

עו"ד ברוך מציין שעל זוגות שנישאו לפני ינואר 1974 לא חל חוק יחסי ממון והם יכולים לחלק את הרכוש המשותף ביניהם גם לפני פקיעת הנישואין, ולהגיש תביעה לחלוקת הרכוש בכל עת.

נשים בחדר כושר (אילוסטרציה: thinkstock)
יש לכם מנוי לחדר כושר? גם הוא נכלל בהסכם | אילוסטרציה: thinkstock

מה לא נכלל ברכוש המשותף?

לדברי עו"ד ברוך, הרכוש שאינו מתחלק בהליך גירושין הוא רכוש שהיה בבעלות אחד מבני הזוג לפני הנישואין. כך גם לגבי מוניטין – אם בן הזוג המפורסם היה מפורסם קודם לנישואין, אין לבן הזוג השני זכויות במוניטין שלו. גם מתנות וירושות שהתקבלו במהלך הנישואין, אינם נכללים ברכוש המשותף. עם זאת, במקרים בהם ניתן להוכיח באופן ברור כוונת שיתוף בנכסים שהיו שייכים לאחד מבני הזוג לפני הנישואין, או במתנות וירושות, ייחשבו גם אלה כרכוש משותף שיש לחלקו שווה בשווה.

גירושים (צילום: konstantynov, Thinkstock)
זה כואב, אבל אל תמהרו לחתום על הסכם הגירושין | צילום: konstantynov, Thinkstock

בדיקה מדוקדקת

לקראת חלוקת הרכוש חשוב לערוך בדיקה מקיפה כדי לוודא שכל הנכסים מחולקים שווה בשווה ולא הוסתר דבר. במקרים רבים אחד מבני הזוג מעלים נכסים, מבטל את כרטיס האשראי או מוכר מניות ממש לפני תהליך הגירושין. מסיבה זו מומלץ לשכור את שירותיהם של אקטואר או רואה חשבון כדי להעריך את זכויות שני הצדדים באופן מדויק. בנוסף, מומלץ לשכור עורך דין מומחה לגירושין, שיכול לנווט את ההליך הסבוך והמורכב הזה.

מי מחליט בסופו של דבר? נושאים של רכוש משפחתי נמצאים תחת סמכות בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני. במקרה של בית הדין הרבני, מדובר בהגשת תביעת גירושין, כאשר התובע כורך את ענייני הרכוש בתביעת הגירושין. אם הוגשה תביעת רכוש לבית המשפט לענייני משפחה קודם לכן, לבית הדין הרבני אין סמכות לדון בנושא רכוש.

הסכם ממון. הסכם ממון בין בני זוג קובע את חלוקת הרכוש ביניהם. עם זאת, רכוש שנצבר במשותף לאחר החתימה על הסכם הממון אמור להתחלק שווה בשווה.

לוותר על הכתובה. עו"ד ברוך מסביר שמטרת הסכם הגירושין היא לפעול בצורה שוויונית והוגנת כדי ששני הצדדים יצאו מרוצים. אם האישה תתבע את כתובתה, חלקו של הבעל ברכוש מצטמצם. לכן בהסכם עליה לוותר על הכתובה ומזונותיה.

ילד עצובה על רקע הורים רבים (אילוסטרציה: Wavebreakmedia, Thinkstock)
כדי לדאוג לטובת הילד, צריך גם לחשוב על העתיד שלו | אילוסטרציה: Wavebreakmedia, Thinkstock

מזונות ילדים. יש להגיע להסכמה על גובה המזונות החודשיים. הסכום צריך לשקף את הוצאות על הילדים כפי שהיו עד כה, בהתאם להכנסות הצדדים, וגם יותיר בסופו של יום את האב עם סכום בו יוכל לכלכל עצמו בכבוד. חשוב להצמיד את דמי המזונות למדד המחירים לצרכן.

עו"ד ברוך מציין שיש לקבוע שדמי המזונות ישולמו עד שהילדים מגיעים לגיל 18 או עד תחילת השירות הסדיר - המאוחר מבין השניים. נקודה זו חייבת להיקבע מראש, כדי למנוע חילוקי דעות בעתיד.

חשוב להבהיר בהסכם במפורט מה כוללים דמי המזונות כדי שבבוא היום לא יתגלעו מחלוקות בין הצדדים. לדוגמא: מה דינם של הוצאות חינוך חריגות כמו קייטנה, חוגים ושיעורים פרטיים? ומה עושים עם הוצאות בריאות חריגות כגון: משקפיים, אורתודנט וטיפולים שאינם כלולים בסל הבריאות? כיוון שההסכם צופה פני עתיד, יש לקחת בחשבון הוצאות שכרגע לא רלוונטיות אך בעתיד יהיו רלוונטיות כגון לימודים גבוהים, רישיון נהיגה ועוד.

חלק נוסף, שאינו כלכלי, נוגע למשמורת על הילדים, הסדרי הראייה והסכמה על הזרם החינוכי אליו ישתייכו הילדים. יש לשים דגש על מקום המגורים. במידה שההורה שקיבל משמורת על הילדים יחליט לעבור דירה במרחק העולה על 50 ק"מ ממקום המגורים הנוכחי, יש למצוא מנגנון כדי לחלק את הנטל בהוצאות הנסיעה.

סעיף היעדר תביעות. הצדדים מצהירים בהסכם הגירושין, כי אין להם ולא יהיו להם זה כלפי זו כל תביעות מכל מין וסוג שהוא הקשורים ו/או הנובעים מקשר הנישואין שביניהם. כך יכולים הצדדים לדעת, כי ההסכם אכן שם מאחוריהם את כל המחלוקות וכל צד יכול להתחיל דף חדש בחייו.

בית הדין הרבני האזורי תל אביב (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
בית דין רבני. אי אפשר בלעדיהם | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

לא לשכוח לקבל אישור

ההסכם דורש אישור בית המשפט – הסכם גירושין שלא קיבל תוקף של פסק דין ואינו מאושר בבית המשפט ו/או בית הדין הרבני - אינו תקף. לאחר שהשופט ברר כי הצדדים מבינים את משמעות ההסכם ותוצאותיו, וכי ההסכם נעשה מרצון טוב וחופשי, הוא ייתן להסכם תוקף של פסק דין.

אחת הטעויות הגדולות שניתן לעשות היא לחתום על הסכם במהרה, רק כדי לסיים את הקשר ולהמשיך הלאה. הסכם שקיבל תוקף של פסק דין הוא הסכם מחייב, וקשה מאוד לשנות אותו לאחר מכן.

הסכם גירושין הוגן בין הצדדים יאפשר לשני הצדדים להמשיך את חייהם בכבוד וישמור על יחסים טובים בין הצדדים - דבר שייטב עם הילדים. לכן, עורך דין ברוך ממליץ להיעזר במומחה בתחום דיני המשפחה, שמודע לכל הניואנסים שיש להכיל בהסכם מסוג זה. על אף העובדה כי באינטרנט ישנן דוגמאות רבות להסכמי גירושין, צריך לזכור כי הסכם הוא כמו חליפה אשר נתפרת בדיוק למידות הלקוח.