כשחברות בשוק העבודה נמצאות במצב שבו הן מתחרות על כוח עבודה, בין אם מדובר בטאלנטים או בעובדי ייצור, הן מבינות שכדי להיות מעסיק אטרקטיבי ולשמר את העובדים הקיימים, הן צריכות להציע להם שלהן קצת יותר מחופשות באילת או ערבי גיבוש בסושיה. מה עושים? שמים את העובד במרכז, מכירים בהיותו הון אנושי לחברה, ומשקיעים בפיתוחו וברווחתו.

על פי נתוני דירוג מעלה 2017, המקדם אחריות חברתית בקרב חברות גדולות ובינוניות, 28% מהעובדים עברו במסגרת מקומות העבודה הכשרות ולמידה המפתחים כישורים כלליים שונים ללא קשר לצורכי התפקיד הספציפי של העובד. הטרנד הזה שכיח בעיקר בקרב חברות הייטק, סטרטאפ וסניפים של חברות בינלאומיות גם בשל המשאבים העומדים לרשותן, וגם בשל התחרות הגדולה, והסטנדרטים הגבוהים שהן צריכות לעמוד בהן. אך מסתבר שהוא מתחיל אט אט לקבל הכרה גם בקרב ארגונים ותעשיות מסורתיות יותר.

הגנה עצמית לעובדים

דור אלדר בעלת חברת אלדר תקשורת ויחסי ציבור מעסיקה שלוש נשים במשרדה. לדבריה, מהות החזון הניהולי שלה הוא שוויון, הבא לידי ביטוי הן בעיצוב המשרד והן בהחלטות משותפות שלה עם יתר העובדות. "ברגע שהעובדת מעורבת בתהליכי ניהול של החברה, ובהחלטות עסקיות יש אפשרות למצוא דרך לפתח אותה במחוזות אחרים. לטעמי, קורס להתייעלות בשיווק וניו מדיה לא ייתן ערך מוסף לעובדות, כמו לדוגמא שיעור בשיטת ימימה, שם הן למדו איך לתת פרשנות לדברי האחר, בין אם מדובר בבן זוג או לקוח, זה פותח את הראש".

דור מספרת שבמהלך חמש השנים האחרונות, העובדות מתלוות אליה ל- 10-12 סדנאות בשנה, לעיתים באמצע או בסוף יום העבודה. "לקחתי אותן לסדנת הומור, שם לימדו אותנו איך לצחוק יותר, סדנה קולינרית שעובדת על חוש הטעם, לסדנה של יובל אברמוביץ בנושא כיצד לצעוק את החלומות שלך, יש לי עובדת שהחלום שלה הוא להיות עצמאית ואני מעודדת אותה לעשות זאת, ואני מתכננת לקחת אותן בקרוב למוזיאון העיצוב בחולון, לתערוכה של רונית אלקבץ".

הרעיון להעשיר את העובדות בסדנאות שונות מגיע מניסיון להסתכל באופן אחר על החיים ועל העבודה. "זו בחירה של חשיבה מחוץ לקופסא ולראות מה אפשר לעשות אחרת. אנחנו כל היום בעבודה ולפעמים צריך להתנתק מהמסגרת הזו, לכן חשוב לי שהמפגש ייעשה מחוץ למשרד. אני רואה את המחויבות שלהן למקום העבודה, ואת האכפתיות ואני מאמינה שיש לזה גם קשר לסדנאות ההעשרה, שמולידות חשיבה אחרת ויצירתיות, שמחת חיים ואנרגיות טובות".

בסטארטאפ Fundbox  - חברת פינטק לטכנולוגיות פיננסיות, בה עובדים כ-80 עובדים בישראל ו-60 בארה"ב, ניסו לתת הטבה לעובד שתועיל לחיי המשפחה שלו, כך הגיעו לסדנת הורות בת 10 מפגשים של העובדים ובני זוגם עם גברת פלפלת.

"בעולם ההייטק כיום, העובד מקבל הכול, חשבנו, מה כבר יכול להיות הערך של עוד Happy Hour , קפקייקס או שיעורי TRX? כיוון שיש מגמה של איזון חיי עבודה ומשפחה, הנחנו שסדנת הורות תועיל הרבה יותר להרבה הורים צעירים שעובדים כאן, לגבי דילמות יומיומיות שאיתם הם מתמודדים", אומרת ז'ניה מדבדב ראש מחלקת משאבי אנוש ותפעול בחברה, "עבור הסדנא, העובדים משלמים סכום סמלי כמחויבות. הרעיון מגיע כחלק מתוכנית של שימור עובדים. אנחנו רוצים שהעובד יקבל ערך מוסף, שיהיה שבע רצון מהחיים וממה שהחברה מספקת לו. אם אנחנו נותנים לו כלים לשעות הפנאי, ומסייעים לו לפתור את מה שמטריד אותו, הוא יהיה יותר מרוצה גם בעבודה".

גם אינטל, שנבחרה למקום השלישי בדירוג של דן אנד ברדסטריט ישראל כאחת מחברות ההייטק הנחשקות ביותר בשוק העבודה של 2017, מציעה לעובדיה סדנה לשומרי משקל, סדנת מיינדפולנס, הרצאות בנושאים שונים, כמו כלכלת משפחה ושינה עם ילדים, בנוסף לתוכנית שמאפשרת לעובדים יעוץ אישי בתשלום נמוך (קוצ'ינג, דיאטנית, פסיכולוגית ועוד), וכמובן, סדנאות ספורט (קבוצת ריצה, חוגים שונים, פילאטיס ועוד) וחדרי כושר.

מגמת בריאות העובדים הפכה להיות מרכזית בקרב הארגונים השונים. דלתא גליל תעשיות בע"מ, (חברת האם של דלתא ישראל) חברת הטקסטיל לייצור הלבשה תחתונה, מעסיקה בעולם כ-12,000 עובדים, מתוכם  1,600 עובדים בישראל, רובם ברשת החנויות של דלתא, והיתר עובדי מטה ופיתוח. הילה אפרתי הלפר, מנהלת תקשורת תאגידית ואחריות חברתית בחברת דלתא גליל מספרת שהתפישה הרווחת בחברה היא ששמים את העובד במרכז, ראשית על מנת לשמר אותו ולהפוך את דלתא למעסיק אטרקטיבי ומועדף, ועל מנת להשקיע בפיתוח המקצועי והאישי של העובד וברווחתו.

"החברה העניקה לעובדים תכנית לבחירה, המורכבת ממספר אלמנטים שכל אחד מהם נוגע באספקט אחר של איכות החיים, כאשר יחד הם מרכיבים מעטפת שלמה: Be in shape הכולל קבוצות ריצה, כדורגל וזומבה, Be calm הכולל חוגי באלאנס, Be healthy הכולל תזונה בריאה וקבוצת ליווי בהדרכת תזונאים, Be confident הכולל סדנאות סטיילניג והגנה עצמית,Be happy הכולל קורסים בפסיכולוגיה חיובית ו- Be creative הכולל השתתפות בחבורת זמר", אומרת הילה, "כשחברה שמה את העובדים במרכז היא מצהירה שהם ההון הכי חשוב שלה. אנו מציעים כר פעילויות שכל אחד יכול ליהנות ממנה, הדבר יוצר תרבות שבה כולם שווים, ואנו מאמינים שנוצרת תחושה שהעובדים הם חלק מההצלחה ומהצמיחה של החברה. לצד התוכנית, ביררנו עם העובדים מה הם היו רוצים ללמוד, והענקנו להם הדרכה בהתנהלות כלכלית נכונה, ולימודי מחשב לעובדי הייצור בצפון, שלחלקם קשה לתקשר עם הילדים. הדבר נתן להם אפשרות להיות חלק מהעולם המודרני. הדבר מוכיח את עצמו: בדלתא כמעט ואין עזיבות, יש ותק משמעותי".

לא רק בהיי טק

מומו מהדב, מנכ"ל מעלה, ארגון לקידום אחריות תאגידית, העובד עם 110 חברות במשק, מסביר שהתפיסה הנוכחית של לא מעט חברות ביחס לזכויות העובדים היא גישה פרו אקטיבית הדוגלת בשיפור איכות החיים של עובדים. "זהו מסר חזק בשנים האחרונות, כחלק מתפיסת אורח חיים בריא, איזון בין עבודה לפנאי, והבנה יותר עמוקה שהמכלול של עובד נבנה לא רק על סמך ההכשרה הפורמלית שכביכול איתה הוא נבחר לתפקיד".

הרצאה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
גם לפועלים מגיע להאזין להרצאות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

כיום, יש חסר של עובדים לא רק בענף הטכנולוגיה (מתכנתים) אלא גם בענף השירותים והניקיון. בענפים מסורתיים וותיקים אלו, שבעבר השקיעו בעיקר במנהלי ביניים, קיימת ההבנה שיש לעשות מאמצים על מנת לשמר את העובדים, כמו לדוגמא לקדם עובד גם אם מבחינת ההשכלה הפורמאלית שלו הוא פחות מתאים לתפקיד.

בחברת שיכון ובינוי הקימו את מכללת שיכון ובינוי כמסגרת למידה פנים ארגונית לעובדים המציעה הרצאות, קורסים וסדנאות העשרה שרלבנטיים לעבודה השוטפת ולצידה גם להתפתחות מקצועית עתידית והתפתחות אישית כמו לדוגמא: סגנונות תקשורת, ניהול עצמי וניהול זמן, סדנאות אימון התנהלות כלכלית נבונה, סדנאות לפסיכולוגיה חיובית, סדנת מיינדפולנס, שיעורי יוגה, סדנה לגמילה מעישון, הרצאות בנושא: תזונה בריאות והורות. תקשורת ושפת גוף, סדנת קבלת החלטות, סדנת לינקדאין, סדנת ניהול משא ומתן ועוד. המכללה מפעילה תוכנית של עובדים מעשירים עובדים בהם העובדים מרצים על תחומי ידע בהתמחות שלהם. הרישום לפעילויות המכללה יכול להיות ביוזמת העובד או המנהל.

חברת התרופות השוויצרית רוש מפעילה בישראל תוכנית live well לעובדיה הכוללת כמה ערוצים כגון: מערך תמיכה חדש לעובדים בנושא care givers  - עובדים המטפלים בבן משפחה חולה מבוגר או מוגבל מקבלים יעוץ פרטני הכוללת תמיכה ליווי ויעוץ במימון של רוש,  תוכנית להפחתת מתחים ושיפור ביצועים  בעזרת תרגול קשיבות (מיינדפולנס) התורמות להורדת לחץ דם, שיפור שינה, הפחתת מתח וחרדה, יכולת להישאר רגועים וממוקדים, שיפור ביצירתיות ובגמישות קוגניטיבית ועוד. תוכנית Live well find your balance שמטרתה לעודד אורח חיים נכון ובריא בקרב העובדים הכוללת מרכיבים של תזונה נכונה ופעילות גופנית, פעולות מניעה, ארגומטריה ועוד רווחה נפשית כגון אסטרטגיות, התמודדות עם לחץ ועוד.

"מטבע הדברים, בחברות הגדולות, שבהן יש יותר משאבים ונגישות לתוכניות שונות, יותר מתקדמים בנושא, אבל גם בחברות מסורתיות כמו חברות ניקיון קורים תהליכים, כשחסרים להם עובדים, הם מתאמצים יותר. בעיקר לאור העובדה, שהמגמה הזו הופכת להיות נורמה בשוק העבודה, ולעיתים זה אף מתחבר גם לגישה ערכית או תחושת אחריות, במיוחד כאשר מדובר בעובדים בדרגות השכר הנמוכות", אומר מומו, "בכנס הבינלאומי האחרון בנושא בישראל, יוניליוור הציגה תוכנית מקיפה של הכשרת עובדים בהקשרים דיגיטליים יומיומיים, כמו לדוגמא הדרכה באפליקציות של בנק וקופת חולים, כישורים יומיומיים שהה הבינו שחסר לעובדים שלהם. יש כאן צעד משמעותי, לא רק בגלל שהוקדשה לזה הכשרה וזמן עבודה, אלא בעיקר כי פתחו בפני העובדים עולם חדש שחלקם נרתעים ממנו. במסגרת דירוג מעלה, במפגשי למידה והכנסים שלנו, זהו אחד המסרים שאותו אנו מעודדים היום - השקעה בעובדים, בכישורי חיים, בהכשרות ובהעצמה אישית, על מנת שיוכלו להתפתח ולפרוץ את הגבולות המיידים שהם נמצאים בהם".