אתם חוזרים מיום עבודה ארוך, אחרי שעה (במקרה הטוב) בפקקים, וכל מה שאתם רוצים זה למצוא מקום טוב וקרוב להשאיר בו את הרכב ולא לראות אותו יותר עד למחרת היום. אם אתם גרים בשכונת מגורים עם חניה פרטית ורחוב פנוי שמחכה רק לכם - אשריכם. אבל אם בחרתם לחיות בעיר אורבנית ועמוסה, עם מצוקת חניה לא פשוטה, סביר שאתם מעבירים את זמנכם היקר בתוך מסע מייגע ובלתי נגמר של חיפוש חניה בעיר, רק כדי להתפשר בסוף על חניה באדום לבן שתיאלץ אתכם לקום מוקדם כדי להזיז את הרכב. נשמע לכם מוכר? כנראה שגם אתם, כמו רובנו, סובלים מתופעת מצוקת החניות.

"הזמן הממוצע למציאת חניה פנויה בערים הצפופות עומד על 26 דקות, כאשר 30% מהפקקים בכבישי העיר נוצרים כתוצאה מאותו חיפוש בלתי פוסק אחר חניה", מתאר ארז רוקח, מייסד וסמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת Wisesight, המספקת פתרונות בתחום החניות והתחבורה. "העליה הדרסטית במספר הרכבים שעלו על הכביש בשנה האחרונה, לצד צמצום מקומות החניה בכחול-לבן כתוצאה מעבודות וחסימות בכבישים מחמירים את המצוקה". אז מה עושים? אספנו עבורכם מספר טיפים שיוכלו להקל עליכם במסע הבא לחיפוש החניה הנכספת.

  1. להשכים קום ולהגיע לעבודה בין 6:00-7:30 בבוקר

    קודם כל, נתחיל במתי לא לחפש חניה. "השעות המאתגרות ביותר למציאת חניה בערים המרכזיות הן משמונה עד עשר בבוקר, ומשש בערב עד תשע. בבוקר, אלו השעות שבהן כולם מגיעים לעיר ומחפשים חניה כדי לעבוד. בערב, אלו השעות בהן מי שגר באזור חוזר מהעבודה ומחפש חניה ללילה", מסביר רוקח.

    אם תהיו חרוצים ותקומו קצת לפני, תופתעו למצוא חניות רבות. "בין שש לשבע וחצי בבוקר נמצא הרבה חניות פנויות. בתל אביב לדוגמה, אנשים רבים יוצאים בשעות האלו מהבית, אבל מי שעובד בעיר עוד לא הגיע", הוא מתאר ומוסיף, "חמש אחר הצהריים זו שעה נהדרת של תפר ותחלופה – אנשים יוצאים מתל אביב הביתה ואנשים רבים חוזרים מהעבודה או מגיעים לבלות בעיר".  

  2. חמישי בערב? ותרו מראש

    "בימי חמישי בערב, מהשעה שמונה בערב בכל הערים, הסיכוי למצוא חניה הוא קלוש", מדגיש רוקח ומוסיף, "גם ימי שישי בבוקר הפכו לעמוסים מאוד בתל אביב ובשאר הערים. בימים ובשעות העמוסות מציאת חניה יכולה להימשך חצי שעה ואפילו ארבעים דקות". לכן, בהנחה שחשבתם לצאת לבלות כאן - קחו מונית או גשו ישירות לחניון. בהנחה שאתם גרים כאן, הפעילו שיקול דעת לגבי היציאה מהבית ודרכי ההגעה לאן שלא תרצו. 

    בשישי בערב, תשמחו לגלות שת"א מתרוקנת מרכבים. "השעה הכי טובה למציאת חניה היא בשישי בשבע בערב. בשעה הזו אנשים רבים נוסעים לארוחות שישי אצל ההורים ומרוקנים את כל החניות שתפסו במשך השבוע", מתאר רוקח. 
  3. לא רק בתל אביב

    מצוקת החניות מורגשת כמעט בכל רחבי בארץ, אבל בתל אביב היא תמיד מרגישה הכי מוגזמת, ובצדק. "תל אביב נחשבת לשיאנית מצוקת החניה בישראל. נכנסים לעיר מדי יום 450 אלף רכבים, כאשר מספר חניות הרחוב השייכות לעירייה עומד על 120 אלף חניות. מדובר כמעט בפי 4 רכבים יותר מחניות", מסביר רוקח ומחדד: "נכון, ישנם חניונים, אבל הם ברובם יקרים ולא אטרקטיביים לחניה של שעות מרובות ולכן המאבק המרכזי של הנהג הישראלי הינו על חניות הרחוב".

    מי שנושפות בעורפה של תל אביב עם מצוקת חניה לא פחות קשה הן ירושלים, חיפה ורמת גן. "אלו הערים העמוסות ביותר שיש, בהן נכנסים יותר רכבים לעיר מאשר כמות החניות הקיימות".

  4. תאמו עם השכנים

    בתוך כל הכאוס, אין מנוס מלהמציא פתרונות מקוריים. "בשנים האחרונות התוודענו לטרנד חדש במסגרתו דיירים הגרים באותו רחוב או שכונה, הנחשבים לצפופים באופן יחסי ובהם יש מצוקת חניה, מקימים קבוצות וואטסאפ יזומות במסגרתן הם מודיעים מראש האחד לשני מתי הם מתכוונים לפנות את החניה", מספר רוקח, "ישנם אף מקרים בהם השכנים מתאמים ביניהם שעת הגעה ויציאה וכך מבטיחים לעצמם מקום חניה פנוי באופן קבוע. ההצלחה של מהלך מסוג זה תלוי בעיקר בעקרון ההדדיות. כיום, גם הרשויות העירוניות החלו לפתוח קבוצות ייעודיות לחיפוש חניה, אליהן תושבי העיר מוזמנים להצטרף".
  5. לחנות רחוק, ולקחת קורקינט

    "העצה הכי טובה שלי היא לחנות בפאתי העיר, לעלות על קורקינט שיתופי ולהגיע כך לעבודה. בבחירה בדרך כזאת אתה גם חוסך זמן וכסף על חניה וגם נמנע מפקקים", הוא ממליץ ומפרט, "כשאני מגיע לתל אביב לדוגמה, אני חונה באזור מחלף לה גווארדיה. משם, נסיעה בקורקינט היא מהירה ופשוטה לכל מקום בעיר. למי שמגיע מהצפון, אני ממליץ להחנות ברמת אביב, שם יש חניות אפורות רבות".
  6. פשוט לחנות בחניון

    כשמאחרים לפגישה, או כשאין כוח למסע החיפוש המתיש, שקלו פשוט להיכנס לחניון. "זו לא המצאה חדשנית אבל היא נכונה – חיפוש חניה בעיר עמוסה היא לפעמים צעד אמיץ ואפילו טיפשי. אני מעדיף לחנות בחניון ולהגיע לפגישה יותר רגוע", ממליץ רוקח, "עדיף לכוון לחניון מההתחלה ואפילו לא לנסות. הסיבה היא שאם רואים חניון ומוותרים עליו, יכול להיות שלא תהיה פניית פרסה. טעות כזאת יכולה לעלות לך בפקקים ארוכים בשיא שעות העומס". 
  7. אפליקציות לחיפוש חניה

    עם הזמן, זה רק מתבקש שיפותחו פתרונות טכנולוגיים שישימו לבעיה הזאת סוף. ואכן, עם השנים פותחו אפליקציות שונות לחיפוש חניה. "יש בשוק לא מעט אפליקציות שמאפשרות לנהגים לנווט לחניה פנויה. יש אפליקציות המתווכות בין חונים לבעלי חניות ויש אפליקציות שמכווינות לחניות ברחוב", הוא מתאר ומסייג, "עם זאת, אפליקציה לניווט לחניה פנויה ברחוב היא בגדר משימה בלתי אפשרית כיוון שרוב הסיכויים שעד שאגיע אליה היא כבר תיתפס. בנוסף, רוב האפליקציות האלה לא מדויקות".


    /a>



    "המטרה שלנו היא לספק לעיריות מערכת שמנטרת את תאי החניה 24/7. המערכת צוברת מידע רציף על חניות תפוסות ופנויות בזמן אמת ומשדרת ישירות לאפליקציות הניווט Waze ו- Google Maps, כדי לאפשר ניווט לחניה פנויה".