נ', גבר בשנות ארבעים לחייו ואב לשלושה ילדים המתגורר בצפון ועובד במסעדה, תכנן להתגרש מאשתו כבר בפברואר השנה. לדבריו, נישואיו עם אשתו על שרטון אחרי שחשד שהיא בוגדת בו עם בכיר בחברה בה היא עובדת כמזכירה, וגם "בגלל שהיא מסרבת לנקות את הבית".

האישה הכחישה בתוקף את הבגידה, אך נ' התבצר בעמדתו והם חילקו את הבית לשניים. כל אחד ישן בחדר אחר, והילדים בחדר גדול אחד באמצע הבית שמשמש מעין גדר הפרדה. "ניסינו הכול. הלכנו למטפלים זוגיים ואפילו למגשרת, ושום דבר לא עזר. אני לא מוכן לחיות איתה יותר", סיפר. "כבר פניתי לעורך דין לענייני משפחה ושילמתי על ייעוץ לפני פתיחת תיק, אבל אז הגיעה הקורונה הארורה והרסה הכל".

הקורונה עצרה את הליך הגירושים של נ' ואשתו. הוא פוטר מעבודתו ונאלץ לפדות תכנית חיסכון ולקחת הלוואה מהבנק כדי לפרנס את המשפחה בזמן משבר הקורונה. כעת, אחרי שהופשט מרוב נכסיו, הוא לא יכול להמשיך בתהליך. "אני סובל בשקט כי אין לי ברירה. אין לי כסף להתגרש עכשיו, אני לא יכול לשלם לעורך דין", המשיך.

"פתיחת תיק עולה בין 30 ל-50 אלף שקלים בממוצע, ולכך מתווספים תשלומים עבור דיונים בבתי דין רבניים ובבתי משפט לענייני משפחה ותשלומי שכר דירה ומזונות אחרי הגירושים. מדובר במאות אלפי שקלים שאין לי, ואני עוד צריך להחזיר הלוואה לבנק. הקפאתי הכל עד שנחזור לעבודה באופן מסודר. אם אתגרש אהפוך לפושט רגל. הקורונה הפכה אותי לעני".

נ' לא לבד. עורכי דין לענייני משפחה ציירו תמונה עגומה בשיחה עם mako כסף: אלפי זוגות שפתחו תיקי גירושין לפני הקורונה קיבלו רגליים קרות, כי הם לא יכולים לממן את ההליכים המשפטיים. עורכי הדין מעריכים שרבים ינסו להגיע לשלום בית כדי להימנע מפירוק התא המשפחתי, ואחרים ימתינו לשעת כושר כדי להמשיך בהליכים המשפטיים שהתחילו לפני התפשטות המגיפה.

ס', אם לילדה מדרום הארץ העובדת כסייעת בגן ילדים, שילמה בחודש ינואר 25 אלף שקלים על פתיחת תיק גירושין נגד בעלה, איש עסקים מצליח בתחום הרכב, ונאלצה אף היא להקפיא את המשך הטיפול בגלל הקורונה. לדבריה, השניים ישנים בחדרים נפרדים וממעיטים להחליף מילות נימוס. "החלטתי להתגרש מבעלי כי הוא קמצן ושרלטן ודורש ממני להכין לו אוכל מסורתי כמו אימא שלו. הוא מנסה להפוך אותי לעקרת בית. אני לא יכולה לממן את הדיונים ואת המאבק המשפטי על הרכוש, שזה עניין מסובך בפני עצמו. הוא נלחם נגדי על כל אגורה. זה טרור נפשי. אני לא יכולה לחיות עם בעל כזה".

"גירושין - תג מחיר": ישיר (צילום: חדשות 2)
אלפי זוגות קיבלו רגליים קרות. אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

בעקבות הקורונה הוצאה ס' לחל"ת ומצבה הכלכלי החמיר, שכן בעלה לא תרם את חלקו בהוצאות הבית. "עוד לפני הקורונה שכרתי עורכת דין שתטפל בעניין אבל אין לי כסף להמשיך בהליכים", ציינה בעצב. "אני מקווה שהמצב הכלכלי יתאזן אחרי שאחזור לעבודה, ואז אוכל להתגרש מבעלי".

"זה היה טירוף מערכות"

ענף הגירושין בישראל מגלגל מילארדי שקלים בשנה. כל זוג שלישי מתגרש, והנתונים מצביעים על כך שבקרוב כל זוג שני יפרק את החבילה. לסטטיסטיקה העגמה עתידים להצטרף י' ואשתו, הורים לשני ילדים המתגוררים באחד הישובים במרכז שהחליטו להפריד כוחות בעיצומה של הקורונה, אך הבינו שהמצב הכלכלי לא מאפשר זאת.

"לשנינו אין שקל על התחת לפתוח תיקי גירושין ולנהל דיונים משפטיים שיעלו לכל אחד מאיתנו עשרות אלפי שקלים. שנינו הוצאנו לחל"ת ובלי עזרה של המשפחות שלנו היינו מגיעים לפת לחם. בינתיים אנחנו יושבים על הגדר ומחכים לראות אם נצליח להסתדר בינינו, לגשר על הפערים ועל הפרשי הגיל", הוסיף י', שמבוגר מאישתו ביותר מעשר שנים. "להתגרש עכשיו זו התאבדות כלכלית. זה כמו לתקוע לעצמך כדור בראש. זה לא כדאי לשני הצדדים, במיוחד כשהקורונה רוששה את מרבית הזוגות במעמד הביניים הנמוך ומטה".

עו"ד דן מלכיאלי, מומחה לדיני גירושין וענייני משפחה, מאשש את הטענה שהקורונה גרמה לזוגות רבים לחשב מסלול מחדש. "חשבתי שהטלפון שלי יהיה מוצף בזוגות שרוצים להתייעץ או לפתוח תיק, אבל זה לא קרה. היו בודדים. אנשים לא בטוחים שכדאי להם כלכלית להתגרש אחרי שהוצאו לחל"ת או פוטרו. הם יחששו להתרושש לגמרי ומנסים להסתדר עד הפעם הבאה. מצד שני, יהיו כאלה שיעדיפו בכל זאת לשכור עורך דין יקר או מנוסה מתוך מחשבה שזה יחסוך להם עלויות רבות בעתיד".

"אם לא משבר הקורונה, הייתי מתגרשת עכשיו מבעלי", אומרת בנחרצות ע', אם לילד בן חמש. "לרוע המזל שנינו פוטרנו מהעבודות שלנו במגזר הפרטי והמינוס צנח ל-20 אלף שקלים. הבנק רצה שנמצא ערבים לחתום על הלוואות אבל לא היה לנו אף אחד. חיינו מהיד לפה וחסכנו בכל דבר כי לא עבדנו יותר מחודשיים. אולי עוד שנה נתגרש, או שנתפשר ונמשיך לחיות יחד. אני מכירה עוד זוגות במצב הזה, כאלה שהיו עצמאיים ומבוססים בעסקים מצליחים יותר ונקלעו לחובות של מאות אלפי שקלים בגלל הקורונה. כולם מנסים להרגיע, לשקול את העניין ברוגע ולא למהר להתגרש".

לדברי עו"ד שרין סולן, מומחית לדיני משפחה, גם זוגות עשרים הקפיאו את הליכי הגירושים. "הקורונה פגעה בכל השכבות, עשירים כעניים. זוגות היו בלחץ גדול בגלל הסגר וכל דבר שהרגיז אותם גרם להם לבקש להתגרש. זה היה טירוף מערכות", היא מסבירה "קיבלתי מבול של טלפונים מזוגות שרבו על חבישת מסיכה, מקלחת בלילה, בגידות ליליות, שופינג ורכישת מוצרי יוקרה באינטרנט. אני מעריכה שחלקם כן יפתחו תיקי גירושין למרות הפגיעה הכלכלית, ואחרים ינסו לחיות יחד עד הפיצוץ הבא. הם יפרקו את החבילה בהזדמנות הראשונה".