20 ביוני 2022. המקום: רחוב קיבוץ גלויות בפתח תקווה. עשר בבוקר. שכנים מדווחים על ריח חזק ורע הנודף מאחת הדירות. כוחות גדולים של משטרה וזק"א מגיעים למקום. מתנדבי זק"א נכנסים לדירה ונחרדים: הם רואים גבר בן 56 מת כשהוא נמצא בשלבי ריקבון מתקדמים בעודו יושב על כיסא גלגלים. סיבת המוות לא ידועה. 

"אני מתנדב ותיק בזק"א, ראינו הרבה מראות, קשים יותר או פחות, וזה היה המראה הכי קשה והכי עצוב שראיתי מימי חיי", שחזר אחד המתנדבים בשיחה עם mako, "הכי קורע לב היה לראות את אשתו העיוורת והסיעודית של הגבר נכה שכובה על המיטה, כשהיא חסרת אונים, מרותקת למיטתה ומבקשת שבעלה יאכיל אותה. ארבעה ימים היא לא אכלה. אם לה היינו מגיעים בזמן היא הייתה מרעב".

"זו הייתה סיטואציה קשה מאוד. כל הבית היה מלוכלך, מצב לא אנושי, לא ברור לי איך במשך כמה ימים איש לא שאל לשלומם של בני הזוג", אמר המתנדב חיים אוטומזגין, "אם לא היה נודף חריף מהדירה ייתכן מאוד שגם את האישה היינו מוצאים בשלבי ריקבון מתקדם", הוא מציין, "האישה הייתה תשושה ומיובשת. בעלה סעד אותה אבל בגלל שהוא מת מזה כמה ימים היא לא אכלה ולא שתתה".

כמה שבועות לפני כן, בדירה בבאר שבע, גבר בשנות ה-60 לחייו נמצא מת ליד מיטתו. במשך כמה ימים אף אחד משכניו לא טרח לברר מה עלה בגורלו, לדפוק על הדלת ולשאול לשלומו. לדברי גורמים מוסמכים הוא נפל ממיטתו, לא הצליח לקום, ומת מרעב ומהתייבשות.

לפני כחודשיים נמצאה בתל אביב אישה בת 65 מתה בדירתה. במשך שבועיים גופתה הייתה שם, עד שאחד השכנים החל להריח את הצחנה. בתחילה חשדו השכנים שמדובר בפיצוץ של צינור ביוב, אך לאחר שדפקו על דלת ביתה ולא קיבלו כל מענה התקשרו למשטרה. 

"כמעט בכל יום אנחנו נתקלים במקרים כאלה", ציין אחד המתנדבים הוותיקים בזק"א, אליעזר סמט, "מדובר בדרך כלל בנכים, באנשים עם מוגבלויות או באנשים עריריים שאין להם בני משפחה ואין מי שיברר מה שלומם. מדובר באנשים שקופים שלצערי לאיש לא אכפת מהם באמת. אתה יודע כמה מהם אפשר היה להציל? כמעט את כולם. קצת התעניינות מהסביבה, מהשכנים ומגורמי הרווחה יכולה הייתה להשאיר אותם בחיים. לא כולם קשישים, יש כאלה שהם צעירים שסובלים מבעיות שונות שזקוקים לאוזן קשבת, למישהו שיתעניין בהם, שיידע על קיומם".

רעב  (צילום: זק"א)
"כל הבית היה מלוכלך, מצב לא אנושי" | צילום: זק"א

"אין מספיק אמצעים וכוח אדם"

על פי זק"א כ-250 בני אדם מתו בשנתיים וחצי האחרונות בבתיהם, במה שמתנדבי זק"א מכנים "המגפה השקטה". הם נמצאים בשלבי ריקבון מתקדמים ביותר, או כפי שהגדיר זאת אחד מהמתנדבים: "הם כמו אנשים שאיבדו את צלם אנוש".

"מדובר לצערי ברשלנות של כל רשויות הרווחה", טוען מתנדב ותיק המסייע לקשישים, "אתה יודע איזה מוות אכזרי זה? יש עשרות אלפי אנשים ואולי הרבה יותר שנמצאים במצבים כאלה, שאין מי שיושיט להם יד לעזרה, שיסייע להם, וזו תופעה שרק הולכת ומחמירה מיום ליום".

ד', עובדת סוציאלית, מודה שאכן אין לגורמי הרווחה פתרון או דרך לטפל בתופעה: "לנו כאנשי מקצוע אין מספיק אמצעים וכוח אדם להגיע לכל אותם אנשים ולהיות איתם בקשר על בסיס יומי או שבועי. חלק מהם בכלל לא מוכרים לרשויות הרווחה ולאחרים קשה להגיע בתדירות גבוהה. זו תופעה עצובה ועגומה מאוד שלא בטוח שרק תקציבים הם הפתרון, זה הרבה יותר מזה, זו גם הסביבה שבה חיים אותם אנשים שזקוקים לעזרה או לתשומת לב".

רעב  (צילום: זק"א)
"אין מספיק אמצעים וכוח אדם להגיע לכל אותם אנשים" | צילום: זק"א

בשבוע האחרון נוספו עוד כמה מקרים של אנשים שנמצאו מתים בדירותיהם. אחד מהם נמצא במתקן שטיפה שבו קיבל חדר ממנהלי המקום, כיוון שלא היה לו היכן לגור. "מצאנו אותו מת בחדר הקטן שלו. העובדים היו בחופשה והוא לא יכול היה לדאוג לעצמו כנראה ומת", ציין מתנדב זק"א, "לא מעט מתנדבים לוקחים קשה את המקרים האלו. בעיקר בגלל העובדה שאפשר היה להציל אותם". "כל אחד ואחת מאיתנו צריכים לבדוק בסביבה שלו אם יש אנשים שזקוקים לעזרה", מוסיף סמט, "להתעניין בשלומם, להיות בקשר איתם. אפשר למנוע המון מקרים כאלה".

 

ממשרד ברווח נמסר: "משרד הרווחה והביטחון החברתי פועל בנחישות להגברת המעטפת הקהילתית לאזרחים ותיקים מנותקי קשר ולאנשים עם מוגבלות שחיים בקהילה".

"מחלקות הרווחה הפיקו לקחים רבים בעקבות משבר הקורונה ובתמיכה תקציבית וארגונית של המשרד, שדרגו את היכולות שלהן לאתר אזרחים ותיקים שלא היו מוכרים למחלקות אך נמצאים במצבי סיכון."

"המשרד מעמיד לרשות המחלקות שורה של פתרונות החל ממועדונים חברתיים מסוגים שונים להפגת בדידות, ועד לסיוע דרך המיזם לביטחון תזונתי וסיוע חומרי ישיר לצרכים נוספים אחרים של אזרחים ותיקים ואוכלוסיות נוספות אשר זקוקות לסיוע".

"במקביל, פועל המשרד להעלאת המודעות של כלל האזרחים לשכנים, למכרים שאינם מצויים בקשרים סדירים עם בני משפחה".

"אנו שבים וקוראים לכל מי שמכיר או יודע על אזרח ותיק ללא עורף משפחתי שנמצא במצבי סיכון, לדווח על כך למוקד העירוני או למוקד 118 של משרד הרווחה והביטחון החברתי אשר פעיל 24/7, וזאת כדי ששירותי הרווחה המקומיים יוכלו ליצור עמו קשר ולהציע לו סיוע ישיר".