קשה למצוא היום אבוקדו בחנויות. אם תכנסו היום לסופרמרקט השכונתי  ותנסו לקנות אבוקדו מכל סוג שהוא  הסיכוי שתמצא אפילו אחד לרפואה שואף מתחת לאפס. פשוט אין. אם יתמזל מזלכם תידרשו להיפרד מ-30 שקל לק"ג.

במשטרה מכנים אותו "הזהב הירקות". הוא נחשב לפרי הנגנב ביותר בשנים האחרונות בישראל. חלומם של גנבי הפירות. כנופיות גנבים מרוויחות ממנו, על פי ההערכה, מיליוני שקלים בשנה. את הנזק שנגרם לחקלאים קשה לתאר.

"אתה יודע מה הכי מצחיק, או עצוב, תלוי איך מסתכלים על זה? יום אחד קפצתי  לאחד השווקים בחיפה לעשות קניות לשבת. באחד הדוכנים אני מגלה אבוקדו שנגנב מהמטע שלי. ממש ככה. שאלתי את בעל הדוכן מאיפה קנה את האבוקדו הוא סיפר שדרך סוחרי ירקות", שחזר רוני (שם בדוי) בעל מטע אבוקדו. "מילא שהם גונבים את האבוקדו אבל אחר כך הם משאירים אחריהם הרס שלוקח שנים לשקם. פגיעה בעצים, הרס גדרות וציוד השקיה. זה נזק של מיליוני שקלים".

החקלאים נאלצים להתקין מצלמות אבטחה במטעים, חלקם הצטיידו עם אקדחים וישנים בתוכם, אחרים נעזרים ברחפן כדי לאתר און ליין את הגנבים ולתפוס אותם על חם לפני שיברחו. להערכתם, נגנבו החודשים האחרונים כ-100 טון אבוקדו. במשטרה לא מכחישים את הנתונים.

שיטת נוספת להיאבק בגניבות היא לקטוף את האבוקדו לפני הזמן, מחשש שהגנבים יקדימו את החקלאים. אלא שגם קטיף מוקדם גורם להפסדים של מיליוני שקלים.

"אנו נוהגים להקדים את הקטיף של האבוקדו בגלל הגניבות", העיד במשטרה א', בעל מטע אבוקדו מקיבוץ רגבים. "ככול שאני אאחר בקטיף הפרי הביקוש גדול והמחיר עולה בהתאם. כשאני קוטף מוקדם המחיר בשוק יהיה 8 שקל לק"ג, אבל אם אני קוטף מאוחר יותר זה מגיע ל-15 שקל לק"ג".

לדבריו, חברי כנופיית גנבי האבוקדו שברו ענפים והרסו גדרות במטע שלו. בעקבות הנזק הוא נאלץ לפסול כמות גדולה של אבוקדו שייועד לייצוא לחול ונפגע. "הנזק שהם גורמים הוא יותר עתידי. אי אפשר לשווק את האבוקדו לחו"ל. כבר ארבע שנים רצופות שהגנבים מגיעים לפה. בעבר הם בכלל לא נתפסו. השנה זו כבר פעם רביעית. זה מתסכל", הוסיף בעל המטע.

תפיסת גנבי אבוקדו (צילום: משטרת ישראל)
אבוקדו גנוב שנתפס על ידי המשטרה | צילום: משטרת ישראל

פסולים לייצוא

אחת הבעיות הגדולות של מגדלי האבוקדו מתרחשת דווקא לאחר שנתפסת סחורה גנובה. כאשר הגנבים נתפסים על חם עם השקים המלאים בפרי גנוב, החקלאים נאלצים למכור אותו בשוק המקומי מאחר הוא נפגע בצורה כזו שלא ניתן לייצא אותו לשווקים ולרשתות מזון בחו"ל.

"כשאני מוכר לחו"ל אבוקדו אני מרוויח יותר כסף", סיפר נ', בעל מטע אבוקדו בצפון, "אם הגנבים גורמים נזק לפרי או לעצים אני נאלץ לקחת  את הפרי שהם השאירו בשטח לבדיקה בבית האריזה. לרוב הוא נפסל לייצוא. אני מוכר אותו לבסוף בשוק המקומי במחיר נמוך יותר. לפעמים זה נזק שמסתכם במיליוני שקלים בשנה. הבעיה היא שבתי המשפט גוזרים על הגנבים עונשים נמוכים ומגוחכים כמו עבודות שירות וקנסות והם חוזרים לגנוב שוב ושובץ אותנו אף אחד לא מפצה על הגניבות. רק אם יש אסון טבע המדינה מפצה".

לדבריו, טונות של אבוקדו שנגנבו ממנו וממטעים אחרים ואשר נתפסו על ידי לוחמי מג"ב יחידת מג"ב חוף כפרי נפסלים לייצוא בגלל הנזק שהגנבים גרמו לפרי והוא נמכר לשוק המקומי.

תפיסת גנבי אבוקדו (צילום: משטרת ישראל)
אבוקדו גנוב | צילום: משטרת ישראל

"בקיצור, אכלתם אותה"

על פי המשטרה, בשנים האחרונות יש עלייה של מאות אחוזים בגניבות אבוקדו ממטעים של קיבוצים בצפון הארץ. ככל הנראה, מדובר בפרי הכי נגנב בישראל. מנגד, יש עלייה גדולה בסיכולי גניבות של לוחמי מג"ב שתפסו עשרות טונות של אבוקדו ועשרות עבריינים וכנופיות גנבים. מבחינת המשטרה מדובר בארגוני פשע לכל דבר ועניין. במקים אחרים, מתנדבי ארגון "השומר החדש", משתתפים בפעילויות לבלימת הגניבות.

במרבית הפעמים הגנבים מגיעים למטעים עם כלי רכב מסחריים עם יכולת עבירות גבוהה בתנאי שטח, עשרות שקים, מזמרות או מספרי ברזל וקוטפים בידיים את האבוקדו. הם מכסים את פניהם בכובעי גרב ולרוב אינם מגיעים עם טלפונים סלולריים מחשש שהשוטרים יעשו איכון למכשיריהם ויפלילו אותם בגניבות.

בחודשים האחרונים לוחמי מג"ב חוף עצרו את הכנופיה הגדולה ביותר שפעלה בישראל, שבה היו חברים למעלה מעשרים גנבים שהתמחו בגניבה חקלאית. החשד הוא שחברי הכנופיה היו מעורבים בגניבות של עשרות טונות של אבוקדו בשנתיים האחרונות.

החוקרים העריכו שחברי הכנופיה היו מעורבים בשנים האחרונות בעשרות גניבות אבוקדו. בחלק מהמקרים הם נתפסו ונדונו לעונשים קלים של עבודות שירות וקנסות כספיים. במקרה אחד חריג חבר כנופיה נדון לעונש מאסר.

החוקרים הציגו בחקירה בפני אחד מחברי הכנופיה את כל הראיות נגדו ונגד חברם הכוללים גם האזנות סתר שבוצעו ליירוט שיחות טלפון ביניהם שלכאורה מפלילים אותם בגניבות של טונות אבוקדו מסוג 'ריד' ממטע מהמושב השיתופי נס עמים בצפון.

חוקר: תסביר לי מה אתה והחברים שלך עשיתם בשטח? אני מקווה שאתה מזהה אתכם קוטפים  אבוקדו מהעצים ושמים בשקים? בקיצור, אכלתם אותה.

חשוד: "לא מזהה. לא מזהה אותנו. אני לא שקרן. לא מזהה את עצמי. לא מזהה אף אחד. תראה הוכחות. לא מכיר. לא גנבתי. אני לא יודע על מה אתה מדבר".

החוקר מנסה לשבור את אחד מבכירי הכנופיה ושואל אותו למעשיו בשטח, אבל הוא ממשיך ומתעקש שלא היה במקום. גם כשהם משמיעים לו הקלטות שבו הוא שואל את חבריו על רווחים שעשו מגניבת אבוקדו הוא מכחיש שהוא הדובר.

החוקר משמיע לו שיחה לחבר הכנופיה בו הוא שואל את חברו לגבי כמות גניבת האבוקדו: "כמה יצא? 280 (הכוונה ל-280 ק"ג אבוקדו גנוב)".

חוקר: "אתה יודע שאכלתם אותה ויש לנו מספיק ראיות על כמה אירועים שאתה חשוד בהם"?

החשוד: "אני לא עשיתי שום דבר. אני חף מפשע".

נגד חמשת חברי הכנופיה הוגשו באחרונה כתבי אישום לבית משפט השלום בחדרה

"מדובר בחקירה שהתנהלה באופן סמוי מספר חודשים נגד אותם חשודים. אנחנו הפעלנו את מירב היכולות המודיעיניות והכלים והמבצעיים בכדי לתפוס את אותם גנבים שגרמו נזק רב למטעים בגזרת חוף", אומר קצין החקירות בא מג"ב חוף, פקד מתן בדש. "גם בימים אלה, במסגרת המאבק של המשטרה בהתפשטות נגיף הקורונה אנחנו במשמר הגבול ממשיכים לפעול ללא דופי למען שמירה על פרנסתם של החקלאים".

 

שבועיים אחרי הגשת כתב האישום חברי כנופיה אחרת החלה לפעול בשטח ולגנוב טונות של אבוקדו. כמה מהם נתפסו על חם על ידי לוחמי מג"ב. עד לכנופיה הבאה.