שכונת היוקרה 'א-רמאל" ("החולות") ברצועת עזה הופצצה לראשונה השבוע, כשמטוסי צה"ל וכלי טייס בלתי מאוישים מותירים אחריהם הרס רב. השכונה היוקרתית, שבמשך שנים רבות אכלסה את עשירי עזה, שעשו עסקים במצרים, במדינות המפרץ, בטורקיה ואפילו עם ישראל, הפכה את פניה וכיום גרים בא בכירי חמאס. זה מה שגרם לישראל לראשונה בהיסטוריה, לקבל החלטה ולהפציץ את מה שכונה "הסביון של עזה".

בשכונה ממוקמים בין השאר בתי שגרירים, קונסוליות זרות, מלונות ועיתונאים המסקרים את הנעשה ברצועה. היא נחשבת לדובדבן שבקצפת של האליטה העזתית כאשר מחירי הדירות בה נעים בין 300 אלף לחצי מיליון דולר. מחיר האחוזות והווילות היוקרתיות נע בין שלושה ועד אפילו לעשרה מיליון דולר. כמה מיליונרים מאיחוד האמירויות אף רכשו בשכונה בתי נופש בתקווה לימים שקטים וטובים יותר.

ב"עופרת יצוקה", "עמוד ענן" ו"צוק איתן" צה"ל נמנע מלתקוף את השכונה היוקרתית, כדי לא לגרום לתגובת נגד קיצונית של החמאס והג'יהאד האסלמי. "היו דיבורים שחלק מאותם אנשי עסקים הם משתפי פעולה עם ישראל. משמשים מרגלים, עובדים בשביל השב"כ. כי זה לא הגיוני שבכל המבצעים כל עזה חוטפת טילים ופגזים מחיל האוויר שלכם, וא-רימאל שקטה, כלום לא שורט אותה, נשארת נקייה כאילו לא שייכת לרצועה", אומר ל-mako תושב הרצועה, "כל האחוזות נשארות במקום. זה נראה לנו מוזר מאוד. צה"ל כותש אותנו והם חיים להם כאילו לא קרה כלום".

האחוזות מנקרות העיניים הפכו לסמל סטטוס של עושר מול עוני מחפיר בדרום הרצועה, שבהם מתגוררים מרבית התושבים שבקושי שורדים את היום מבחינה כלכלית. "הם הביאו ריהוט, מנורות, ושיש מיוחד מאיטליה וטורקיה, חפצי אמנות ממצרים ולוב. הם בנו שם ארמונות", מציין תושב הרצועה שבנה כמה מהאחוזות הללו. "אנשים בעזה גוועו ברעב והם חיו כמו מלכים. זה כאב לאנשים בעזה, אבל הם היו משלמים פרוטקשן לחמאס כדי לשמור להם השכונה שלא יהיו גניבות, פריצות או ינסו לפגוע בהם".

אבל מאז "צוק איתן", קצת יותר משש שנים, קרה מהפך בא-רמאל. יותר ויותר אנשי חמאס בכירים, כולל ראשי חטיבות וקציני בכירים בזרוע הצבאית עז-א-דין אל קאסם, עברו להתגורר בשכונה. אותם אנשים שהצטיירו בעיני תושבי עזה כבשר מבשרם, שחיים בדירות צנועות במרכז ודרום הרצועה עשו פתאום קפיצת מדרגה משמעותית בחייהם.

שכונת רימל עזה (צילום: AFP)
שכונת רימל בימים שקטים יותר | צילום: AFP
שכונת רימל עזה (צילום: MAHMUD HAMS, AFP)
לאחר הפצצות צה"ל בסוף השבוע | צילום: MAHMUD HAMS, AFP

מאיפה הגיע הכסף? תלוי את מי שואלים

"הרבה מהכסף שנכנס מקטאר לעזה וממדינות אחרות, ונועד לשיקום הרצועה ולתושבים בעזה שבחיים בעוני מחפיר, הגיע לאותם בכירים בחמאס שרכשו אחוזות ודירות יוקרה בא-רמאל", מגלה גורם בעזה. "החמאס השתלט על השכונה. לחלקם היו בתים בשכונות מצוקה ברצועה כדי להראות שהם עדיין חלק מהתושבים אבל מאחורי הגב נעצו בתושבים סכין, וגנבו להם את הכספים כדי להתעשר על חשבונם".

אחד האנשים המרכזיים שאחראי למהפך הזה הוא איש העסקים העשיר, עבד אל עזיז אל-חאלידי. איש הצללים של החמאס שכל הכסף שנכנס לעזה עבר דרכו, והוא ניווט את חלקו הלא מובטל לכיסי בכירי החמאס ובהם יושב ראש הלשכה המדינית של הארגון, איסמעיל הנייה ומקורביו. אל-חאלידי שבעזה סומן כיורשו של מוחמד אל מבחוח, שעל פי דיווחים זרים חוסל בינואר 2010 על ידי המוסד בדובאי.

שכונת רימל עזה (צילום: AFP)
מלון על חוף הרצועה | צילום: AFP
שכונת רימל עזה (צילום: MAHMUD HAMS, AFP)
לראשונה צה"ל תקף את השכונה | צילום: MAHMUD HAMS, AFP

אל חאלידי פתח חברת נדל"ן שבאמצעותה דאג לרכוש אחוזות, דירות וקרקעות לבכירי החמאס, שוויון נאמד כיום בכמה מאות מיליוני דולרים. חלק מהכספים שהגיעו לאל חאלידי הושקעו בבנקים בטורקיה ובאיחוד האמירויות. הוא נעצר לפני כעשר שנים באיחוד האמירויות בחשד להלבנת הון ומעילה בכספים שמדינות ערב העבירו לרצועה, אבל שוחרר כעבור כמה ימים בלחץ החמאס, איראן ומצרים בימים שעוד שיתפו פעולה.

על פי המידע שהגיע לצה"ל בחודשים האחרונים, בכירי החמאס בהם אל חאלידי בנו מתחת לאחוזות המפוארות רשת מנהרות מסועפת ביותר וניהלו משם את הלחימה. הם אף הסתתרו בתוכן בעת שצה"ל הפגיז יעדים של הארגון ברצועה בסבבים קודמים.

כעת, בפעם הראשונה, החליטו בצה"ל להטיל פצצות עומק ממטוסים וכלי טייס בלתי מאוישים על מבני החמאס בשכונה ועל בתי בכיריו, במטרה להרוס את רשת המנהרות התת קרקעיות ואת התשתיות המודיעיניות של הארגון. הנזק נאמד בכמה עשרות מיליוני דולרים. אל חאלידי נשאר גם הוא בלי קורת גג לאחר שצה"ל הפציץ במהלך החג את הווילה המפורסמת שלו סמוך לנמל בעיר.

"בצה"ל הבינו שהשכונה הזו הפכה לגן עדן לבכירי החמאס שחשבו שלא ניגע בה מתוך מחשבה שרק אנשי עסקים לגיטימיים ועשירי הרצועה גרים בה", ציין גורם ביטחוני, "לא מן הנמנע שעוד בתים בשכונה השייכים לפעילים בארגון ייהרסו בימים הקרובים".

שכונת רימל עזה (צילום: BASHAR TALEB, AFP)
ייקח הרבה זמן לשקם את הנזקים | צילום: BASHAR TALEB, AFP