10 במאי 2021. המקום: מסעדת המלדיביים על חופה של רצועת עזה. בעיצומו של מבצע "שומר חומות" מטוס קרב של חיל האוויר הבחין בשני מחבלים מהקומנדו הימי של חמאס המתכוונים לשגר חומרי נפץ לעבר אתרים אסטרטגיים בישראל. כמה טילים שוגרו ממטוס הקרב לעבר המחבלים. המחבלים חוסלו אבל המסעדה הוחרבה עד היסוד ונגרם לה נזק של מיליוני שקלים. בסמוך אליה נהרסה כמה כליל גם כיכר אבוחצירא.

המסעדה הפכה לשם דבר בעזה בגלל המיקום שלה, הנושק לים. נהגו לאכול בה כל המי ומי ברצועה, כולל דיפלומטים ועשירי קטאר, לצד מיליונרים ואנשי עסקים מקומיים. בתוך שניות היא הפכה לעיי חורבות.

"אתה יודע מה האבסורד בהרס המסעדה הזו? שהיא שייכת למשפחת אבוחצירא", סיפר תושב עזה. "זו משפחה מוכרת מאוד בעזה. הם גרים פה שנים רבות. יש להם סממנים יהודים. הם מאמינים שהם חלק מהמשפחה הידועה של הרבנים מישראל. חלקם מדליקים נרות בשבת".

מסעדת המלדיביים הייתה המוקד המרכזי של הסלבס. מסעדת דגים ובשרים שהייתה מלאה עד אפס מקום. עשרות שנים היא פועלת באותו מקום והפכה לאחד הסמלים של עזה.

"למרות הנזק הקשה שנגרם למסעדה, אף אחד מבני המשפחה לא הגיב למקרה. הם אנשים חרוצים והם יקימו מחדש את המסעדה. הם לא טיפוסים שיעשו רעש מדבר כזה", מסביר גורם בעזה. "הם יתחילו מחדש ויקימו בסיוע התושבים מסעדה חדשה יותר יפה מזו שנהרסה". בינתיים, לפי עמוד הפייסבוק השוקק של המסעדה, נראה שהעסקים חזרו לפרוח והסועדים נהנים.

הרס המסעדה השייכת למשפחת אבוחצירא וכיכר אבוחצירא העלה מחדש את השאלה כיצד מתגוררים בעזה מאות בני אדם עם שם המשפחה הזה. מה מקורם? מהיכן הגיעו והם אם בני משפחת אבוחצירא המקוריים, כלומר יהודים שהתאסלמו במרוצת השנים או כאלה שאימצו את שם המשפחה של שושלת הרבנים מהגדולות בעולם היהודי?

תמונה של ערפאת ולידו הבבא סאלי

הניסיון לפצח את התעלומה הוא לא קל והתחושה היא שהיא הולכת ומתעצמת ככול שמדברים עם עוד ועוד אנשים. בשנות התשעים  ביקר ד"ר זאב זיוון ,לשעבר מהמחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת בן גוריון, עם קבוצה של חוקרים ברצועת עזה.

"זה היה זמן קצר לאחר הסכמי אוסלו. נסענו באוטובוס לעזה. עשו לנו סיור יפה בכל האתרים", שחזר ד"ר זיוון, "היה סיור מרתק מאוד ואני זוכר שלקחו אותנו לאכול ארוחת צהרים במסעדה על חוף הים. מסעדת דגים. אני לא זוכר את שמה. כשנכנסנו למסעדה ראיתי שתי תמונות תלויות בקיר המעריב שלה: אחד של הראיס, יאסר ערפאת, והשנייה של הבבא סאלי. האמת הייתי די מופתע מהתמונה של הבבא סאלי. זה נראה לי מוזר מאוד. דיברו על זה שבני המשפחה הם אבוחצירא והם מנהלים את המסעדה".

"הם זוכים לכבוד רב גם מצד החמאס וארגוני טרור אחרים שלא פוגעים בהם ומכבדים אותם מאוד. יש אגדה בעזה שכל מי שניסה לפגוע במשפחת אבוחצירא שילם בחייו או הפך לנכה"

הגיוני שמשפחה בשם יהודי של משפחת שושלת רבנים ידועה תתגורר בעזה?
"הכול יכול להיות. לפעמים יש משפחות מוסלמיות עם שם זהה לזה של משפחות יהודיות שאימצו מנהגים יהודיים. משפחת אבוחצירא זה שם נפוץ ושורשי מאוד. ייתכן שאימצו שם יהודי מסיבות כאלה ואחרות. אני זוכר שבמלחמת ששת הימים בירושלים שאותרו משפחות מוסלמיות שנשאו שמות משפחה יהודיים. כל הסוגייה הזו מאוד מורכבת וקשה לי להאמין שתקבל תשובה חד משמעית אלא אם כן תחזור מאות שנים לאחור ותגלה דברים חדשים אבל זו עבודת מחקר".

חוקר יהדות מרוקו, אלי פרץ, משוכנע שעל אף השם, אין סיכוי שמדובר במשפחה עם מקורות יהודיים.

"זה נכון שלאורך הדורות יהודים התגוררו בעזה לתקופות כאלה ואחרות כמו רבי דוד בן זימרא, שעלה ממצרים והתגורר בעזה. בכלל יש משפחות יהודיות וערביות שנושאות שמות זהים: שוקרון, אלב(א)ז בן זקרי, חדד (שהוא שם ערבי, נוצרי ויהודי), שהם שמות משפחה שורשיים נפוצים בלי שום קשר לדת כזו או אחרת", טוען פרץ, "לי זה נראה שיש משפחה יהודית בשם אבוחצירא ועוד בעזה שהיא מוסלמית. השם אבוחצירא מקורו בנס והוא שייך רק ליהדות צפון אפריקה. זה כמו שלא תמצא את שם משפחה כמו טולדנו אצל מוסלמים. זה משפחות שגורשו מספרד ב-1492. לי לא ידוע שיש משפחות מוסלמיות בשם אבוחצירא. היו משפחות יהודיות כמו מלכא שעברו להתגורר ממרוקו לסודאן".

אז איך הגיע השם אבוחצירא לעזה?
"ייתכן מאוד שם אימצו את השם כי ראו בו סגולה או למדו על המשפחה שהיא מחוללת ניסים והחליטו לקחת את השם הזה. אולי חיפש שם בעל משמעות שיביא להם מזל. אפשרות אחרת שהשם שלהם משובש מהמקור כלומר הם קוראים לעצמם אבוחסירא ולא אבוחצירא. מקור המשפחה באזור ריסאני-ארשדיה שבמחוז תפילאלת. למעשה רבי יעקב אבוחצירא הוא זה שיסד את השושלת".

פרץ מעלה אפשרות נוספת: מוסלמים מעזה שניסו לרכוש סחורות במצרים שמעו על קברו של רבי יעקב אבוחצירא הקבור בעיירה דמנהור שבמצרים, השתטחו על קבר "וכשאירע להם נס אימצו את שם המשפחה לחיקם".

כתבה על משפחת אבוחצירא במעריב
כתבה על משפחת אבוחצירא בעיתון מעריב, לאחר מלחמת ששת הימים

כל הזמן בדייג ובמסעדנות

על פי בדיקה במוזיאון העם היהודי בבית התפוצות מייסד השושלת הוא רבי שמואל אלבאז אביחצירא (מאוחר יותר הפך לאבוחצירא), שנפטר בשנת 1550. אחריו הגיעו רבי מסעוד אביחצירא, רבי מכלוף, רבי עיוש, רבי אברהם רבי יחיא ורבי יעקב אביחצירא.

רבי יעקב אבוחצירא היה מגדולי רבני מרוקו. הוא נולד בשנת 1805 ונודע בתואר "אביר יעקב". כשנפטר בשנת 1880 בדמנהור במצרים, הוא השאיר אחריו עשרות ספרים חשובים ושלל סיפורי ניסים (כולל טענה על התגלות של אליהו הנביא), שרוממו את שמו בעולם היהודי והמוסלמי.

"ייתכן מאוד שם אימצו את השם כי ראו בו סגולה או למדו על המשפחה שהיא מחוללת ניסים והחליטו לקחת את השם הזה. אולי חיפש שם בעל משמעות שיביא להם מזל"

אבוחצירא החליט לעלות לישראל, והשאיר מאחוריו את בנו רבי מסעוד לנהל את הקהילה במרוקו. בדרך עצר במצרים, שם חלה במחלה קשה ומת. יום מותו הפכה להילולא ליהודים ומוסלמים שראו בקברו מקום קדוש ובעל סגולה גדולה. קדוש כל כך, שהמצרים מתעקשים לא לאפשר את העלאת עצמותיו לארץ. נכדו הוא רבי ישראל אבוחצירא - הבבא סאלי.

כאשר נחתמו הסכמי השלום עם מצרים אלפי ישראליים נסעו לקברו של רבי יעקב אבוחצירא להילולה שערכו לזכרו. אחרי שהיחסים בין שתי המדינות התקררו היו כמה ישראליים ששהו בסיני ונסעו לכיוון קבר הרב כדי להשתטח על קברו אבל הם נעצרו על ידי שוטרים מצרים.

"היו צעירים ישראליים ששמעו על האותות והמופתים של הרב והחליטו להפוך עולמות להגיע לקבר. הם שכרו נהגי מוניות אבל בדרך נעצרו כי הגישה למקום הייתה אסורה", מסבירים גורמים ישראליים, "הקבר נשמר ומטופח מאוד על ידי השלטונות במצריים ובקרוב אני מעריך שתהיה עלייה לרגל של ישראליים אליו בעקבות היחסים החמים בין שתי המדינות".

בשנים שאחרי מותו של הרב הגיעו מאות תושבים מעזה להשתטח על קברו ולבקש מרפא לגופם ופרנסה והצלחה.

ברצועת עזה יש גורמים הטוענים כי מקור משפחת אבוחצירא הוא ממרוקו והם אימצו את השם של שושלת הרבנים במשך כ-150 שנה, עזבו למצרים והחליטו להשתקע בעזה. הם עבדו תחילה כדייגים ובשנות השישים הקימו מסעדת דגים בחוף הים.

"זו משפחה מכובדת מאוד בעזה. הם כל הזמן עסקו בדייג ובמסעדנות. הם זוכים לכבוד רב גם מצד החמאס וארגוני טרור אחרים שלא פוגעים בהם ומכבדים אותם מאוד. יש אגדה בעזה שכל מי שניסה לפגוע במשפחת אבוחצירא שילם בחייו או הפך לנכה", מספר תושב עזה המכיר היטב את המשפחה.

קבר הבאבא סאלי (צילום: יחסי ציבור)
קבר הבאבא סאלי בנתיבות. קרובי משפחה או רק מעריצים? | צילום: יחסי ציבור

בן משפחה בג'יהאד האיסלמי

לאחר מלחמת ששת הימים ביקרו בעזה רבנים חשובים ובהם רב ממשפחת אבוחצירא שנפגש עם הש'ייח של משפחת אבוחצירא המוסלמית. זה חשף בפניו כי הם במקור ממרוקו, עזבו את המדינה למצרים והגיעו לעזה לפני כ-150 שנה.

"ייתכן מאוד וסבי היה יהודי", טען הש'ייח בפני משלחת הרבנים. במהלך הסיור גילו הרבנים גם משפחות בשם אלבז שהגיעו ממרוקו לעזה.

הש'ייח ממשפחת אבוחצירא ומשלחת הרבנים קבעו להיפגש כדי לברר את אילן היוחסין. המטרה הייתה לברר האם משפחות אבוחצירא ואלבז בגלגולים קודמים היו למעשה משפחות יהודיות במקור שלאחר מכן בנסיבות כאלה ואחרות התאסלמו.

השם אבוחצירא עלה שוב לכותרות כאשר צעיר מבני המשפחה בעזה, פאדל  שמו, נעצר על ידי השב"כ. הוא בן 28, אב לשלושה ילדים, שלטענת השב"כ התגייס לזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלמי. הוא נדון לארבע שנות מאסר בפועל על כך שניסה לבצע פיגועים כלפי חיילים. במהלך מבצע "צוק איתן" הוחבאו בביתו של אבוחצירא 12 מטעני חבלה במשקל 50 ק"ג שנועדו להפעלה נגד כוחות צה"ל.

אבוחצירא נעצר לפני כארבע שנים בעת שהגיע לקבל טיפול רפואי בישראל. השופטים התחשבו בו שפרש מארגון הטרור וגזרו עליו רק ארבע שנות מאסר בפועל. הוא כבר שוחרר והוחזר לרצועה.

חיים גויוזלי, מנהל מאגרי מידע במוזיאון בית התפוצות, טוען כי היו בעבר שמות משפחה זהים ליהודים וערבים וייתכן מאוד שגם אבוחצירא היה אחד מהם.

"יש שמות משפחת יהודים וערבים שהם זהים לגמרי והם התגוררו בשכנות בערים שונות במרוקו. יש שמות שמוסלמים לא השתמשו בהם כדי לבדל את עצמם מיהודים או נוצרים. למשל לא תמצא שמות אצל יהודים כמו קריסטין. אבוחצירא יש גם יהודים וגם מוסלמים. האם מדובר ביהודים שהתאסלמו או אימצו את השם? אין לי מושג. העובדה שיש שמות משפחת אבוחצירא גם בעזה וגם בישראל היא די מעניינת".