זה קרה לפני כמה שבועות, בעיצומו של משבר הקורונה. רוני, תושב חיפה, נתקל במודעה באינטרנט שפנתה לבעלי עסקים והציעה הלוואה של 50 אלף שקלים ללא צורך באישור הבנק. הטירגוט עבד: רוני, בעל עסק קטן שנקלע למצוקה כלכלית, קפץ על המציאה ויצר קשר.

"ענתה לי בחורה שהציגה את עצמה כעובדת בחברה. היא ביקשה את הפרטים שלי והבטיחה שאקבל את ההלוואה לחשבון הבנק תוך שלושה ימי עסקים, אחרי שאשלם דמי טיפול ופתיחת תיק בגובה 3,500 שקלים. לא חשדתי בכלום והעברתי את הכסף. רק כשהם הפסיקו לענות וקו הטלפון נותק, הבנתי שעקצו אותי".

רוני לא לבד. במשטרה מעריכים כי מאות בעלי עסקים ועובדים שפוטרו או הוצאו לחל"ת, ולא הצליחו לקבל הלוואה מהבנק, פנו לחברה הממוקמת בחיפה. הם שילמו אלפי שקלים עבור הלוואות שלא יקבלו לעולם. "חברי הרשת ניצלו את משבר הקורונה כדי להונות אנשים רבים", הסביר קצין במשטרה בשיחה עם mako כסף. "ברגע שהם קיבלו את דמי הטיפול לקבלת ההלוואה עם ניתקו מגע ונעלמו. הם ניצלו באופן ציני ומחפיר את המשבר כדי להתעשר על חשבונם של אנשים במצוקה".

חוקרי היחידה המרכזית במשטרת מחוז חוף, לצד חוקרי רשות המיסים, עצרו 14 חשודים בעוקץ הלוואות הקורונה. לפי החשד, הם הונו מאות בני אדם והרוויחו על גבם יותר ממיליון שקלים. החוקרים נדהמו לגלות שמזכירת החברה, צעירה בת 21, נוהגת במכונית מרצדס קבריולט חדשה – ושבכירים נוספים בחברה רכשו מכוניות יוקרה מכספי העוקץ. המשטרה ורשות המיסים החרימו כסף מזומן ואת כלי הרכב, ובקרוב תגיש הפרקליטות כתבי אישום בפרשה.

"סגרנו עשרות אתרים ששימשו כמרכזי עוקץ"

במשטרה וברשות המיסים מעריכים כי הונאות הקורונה בישראל מגיעות לסכום חסר תקדים של חצי מיליארד שקלים. אך שני תושבי רעננה הלכו רחוק יותר במעשי העוקץ והמרמה, והרחיבו את פעילותם לאירופה. על פי החשד, הם הוציאו 60 אלף אירו מחברות מזון ופארמה צרפתיות, אחרי שהתחזו לבכירים בחברת תרופות וטענו כי הם "עומדים בפני ייצור תרופה לנגיף הקורונה". מתוך עשרות החברות אליהן פנו, שלוש נפלו במלכודת. אחרי שהחברות זיהו את התרמית ופנו לרשויות, משטרת צרפת והאינטרפול דרשו ממשטרת ישראל לעצור את השניים ולהסגירם לצרפת לאלתר. בית המשפט בארץ החליט לשחררם למעצר בית, וחוקרי המשטרה הפעילו צו הסגרה בינלאומי נדיר שיאפשר לזרז את הליכי ההסגרה לצרפת. 

אך רוב ההונאות לא יצאו מגבולות הארץ והתמקדו באינטרנט. "מסוף פברואר ועד אמצע מאי חל גידול של מאות אחוזים במקרי ההונאה. חלק מההונאות הן בתחום הסייבר, שפרח מאוד בעידן הקורונה", גילה בכיר במשטרה. "סגרנו עשרות אתרים פיקטיביים ששימשו כמרכזי עוקץ של אלפי אזרחים תמימים, ואנחנו מעריכים שנקבל עוד תלונות רבות. אנחנו רואים זאת בחומרה רבה ומתעדפים את הטיפול במקרים אלה".

באחד המקרים הוקמו שני אתרי אינטרנט פיקטיביים למכירת מסיכות מקצועיות ומוצרי היגיינה וחיטוי במחירים משתלמים במיוחד. מאות אזרחים לחוצים שביקשו להתמגן מפני הנגיף לא קיבלו את המוצרים שרכשו, ואף חויבו בסכומים גבוהים מאלה שפורסמו באתרים. "קניתי מאות מסיכות ומוצרי חיטוי באחד האתרים", שחזר גל מראשון לציון. "חיכיתי כמה ימים וראיתי שחייבו אותי בסכומים גבוהים הרבה יותר מאלה שפרסמו באתר. על זה אני עוד יכול להבליג, אבל לא קיבלתי את המוצרים. זו הונאה".

עשרות לקוחות נוספים שטוענים כי נפלו קורבן להונאה, וגל ביניהם, הגישו תלונות ביחידה המרכזית של משטרת מחוז מרכז. על פי החשד, תקליטן ממרכז הארץ הוא זה שהפעיל את שני האתרים וגרף מאות אלפי שקלים לכיסו. התקליטן נעצר והכחיש כל קשר לפרשה. לדבריו, הוא מכר מוצרי ספורט והרזייה למאות לקוחות מרוצים. בהתייחס לראיות שהוצגו בבית המשפט בהליך הארכת המעצר, השופטת קבעה כי "מדובר בהונאה מתוחכמת". החשוד שוחרר לביתו והתיק הועבר לפרקליטות להכנת כתב אישום.

לצד המסיכות והאלכוג'ל, גם מדי חום דיגיטליים נהנו מביקוש גבוה במיוחד. על פי החשד, תושב קרית מוצקין בן 25 ניצל את המחסור ברשתות הפארם ובבתי המרקחת, והתחזה לבעל חברה לאספקת ציוד רפואי. הוא רכש מאות מדי חום אלקטרוניים מיבואנים ממרכז הארץ והבטיח להעביר את התשלום תוך שבוע – אך הוא לא עשה זאת. המוכרים התלוננו נגדו במשטרה, שפתחה בחקירה בחשד להונאה בהיקף של כ-200 אלף שקלים. בפשיטה על ביתו תפסו השוטרים שרות עשרות קופסאות של מדי חום שטרם הספיק למכור. הם עצרו אותו אך הוא הכחיש את החשדות נגדו. התיק עבר לאחרונה לפרקליטות, שבוחנת כעת הגשת כתב אישום.

לתוך ביצת הקורונה קפצו רמאים נוספים, ביניהם רבנים וקבליסטים, שהציעו תרופות נגד הנגיף ושלשלו מאות אלפי שקלים לחשבון הבנק. "היו רבנים שניצלו את המצב ומכרו 'תרופות' במאות שקלים לאנשים תמימים", ציין קצין משטרה. לפי החשד, באחד המקרים רב התחזה לרופא והציע אבחנה טלפונית לקורונה עבור תשלום של 50 שקלים. משרד הבריאות והמשטרה פתחו בבדיקת המקרה.