כל עובדת בישראל יודעת, שברגע שהיא נכנסת להריון השעון מתחיל לתקתק. זה לא סוד שעובדות נפגעות מאוד בקידום בעבודה, בתנאי השכר, ובשיקול האם בכלל להתמודד על תפקיד חדש. אבל האם התנאים שהן מקבלות בחופשת הלידה בעייתיים? במסגרת מסע השוואת תנאי המחיה בישראל מול אירופה, החלטנו לבדוק מה מקבלת יולדת בישראל לעומת שאר העולם.

בישראל משלמים גם לעובדת שכירה וגם עובדת עצמאית שכר של 3 חודשים, כשלעובדת עצמאית ינתנו מקסימום דמי לידה של 1,485 שקלים ליום. מדמי הלידה מנוכים מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות.אישה שיולדת בישראל זכאית לדמי לידה מרביים עבור 15 שבועות (105 ימי זכאות), אם היא שילמה דמי ביטוח לאומי עבור 10 חודשים מתוך 14 החודשים שלפני יום הפסקת העבודה, או עבור 15 חודשים מתוך 22 החודשים. דמי לידה חלקיים של עבור 8 שבועות (56 ימי זכאות)– תהיי זכאית מי שילמה דמי ביטוח לאומי עבור 6 חודשים מתוך 14 החודשים שלפני יום הפסקת העבודה.

אחרי הלידה, שהות האם והתינוק בבית החולים תהיה לפחות 48 שעות בהתאם להחלטות הצוות הרפואי, ויותר מכך במקרה של ניתוח קיסרי. הוצאות אשפוז בגין לידה משולמים ישירות לבית החולים על ידי המוסד לביטוח לאומי.

מיד עם הלידה, היולדת זכאית למענק לידה, תשלום המוענק על-ידי המוסד לביטוח לאומי. גובה מענק הלידה (נכון לשנת 2022) עבור לידת הילד הראשון במשפחה: 1,826 שקלים, עבור הילד השני במשפחה: 822 שקלים, עבור הילד השלישי ואילך: 548 שקלים. עבור לידת תאומים תקבלי מענק חד פעמי בגובה: 9,129 שקלים, עבור לידת שלישייה:13,694 שקלים.

בנוסף תקבל האישה קצבת ילדים, המחושב לפי מספר הילדים במשפחה, תאריך הלידה של הילדים וזכאות של אחד ההורים לקצבת קיום מהביטוח הלאומי: עבור ילד ראשון וחמישי תקלו מהמדינה 156 שקלים כל חודש, ועבור ילד שני- רביעי: 197 שקלים לחודש.

 

_OBJ

אישה רשאית לקחת חופשה ללא תשלום (חל"ת) בתום חופשת הלידה. משך החל"ת שהעובדת רשאית לקחת הוא רבע מתקופת עבודתה אצל אותו מעסיק, או באותו מקום עבודה, ולא יותר משנה מיום הלידה.

אם היולדת האריכה את חופשת הלידה אל מעבר לתקופת דמי הלידה (למשל שהתה בחופשת לידה 26 שבועות, שמתוכם 15 שבועות בתשלום דמי לידה ו-11 שבועות ללא תשלום) יופחת מספר השבועות שבהם שהתה היולדת בחופשת לידה ללא תשלום מהתקופה שבה היא זכאית לשהות בחל"ת. בתקופת החל"ת ועד 60 יום לאחר שובה לעבודה אסור לפטר את העובדת, אלא בהיתר מזרוע העבודה.

אב היילוד (או בת זוג של היולדת) רשאי להיעדר מעבודתו עד חמישה ימים קלנדריים אחרי יום הלידה. כך מחושבים ימים אלו: שלושה ימי ההיעדרות הראשונים מהעבודה ייחשבו כחופשה שנתית והעובד יהיה זכאי לתשלום דמי חופשה עבורם. אם אין לעובד מספיק ימי חופשה צבורים, תיחשב ההיעדרות כחופשה ללא תשלום. היעדרות בכל אחד מהיומיים הבאים, תיחשב כהיעדרות על חשבון ימי מחלה.

בנוסף, אבות יכולים לקחת חופשת לידה לצורך טיפול בתינוק, אבל היא מותנית בהסכמת האם לוותר על חלק מחופשת הלידה שלה, החל מהשבוע השביעי אחרי הלידה. בתקופה זו, האב זכאי לדמי לידה על פי אותם קריטריונים של האם.

בנוסף יכול האב לקחת חופשת לידה בת שבוע במקביל לחופשת הלידה של האם (ואם מדובר בלידת תאומים או יותר - אז יוכל האב לקחת שבועיים נוספים במקביל ליולדת אך חופשת הלידה שלה תקוצר בהתאם).

אילו תנאים מקבלות יולדות בעולם?

בגרמניה למשל כל אישה זכאית לשמירת היריון למשך 6 שבועות לפני תאריך הלידה המשוער. לאחר הלידה היולדת מקבלת 8 שבועות חופשת לידה במשכורת מלאה. היולדת מקבלת חופשת לידה בתשלום מלא של 12 חודשים מלאים, כשקיימת אופציה להאריך בעוד שנה את חופשת הלידה ללא תשלום. התשלום עבור כל חודש יהיה כ- 67 אחוזים מהמשכורת ומקסימום 1,800 יורו בחודש.

היולדת יכולה להתאשפז לאחר הלידה עד 4 ימים. בשעה שהיא משתחררת הביתה, ולמשך חודשיים, מיילדת מוסמכת מגיעה לביתה שלה יולדת, ללמד אותה להתנהל עם התינוק ולבדוק שהיא בסדר פיזית ומנטלית.

 המדינה גם  מעניקה סכום כסף לקניית ציוד ראשוני הכולל: מיטה עגלה ושידת החתלה. בנוסף מקבלת כל יולדת סכום של 216 יורו לחודש- קצבת ילדים.

שני בני הזוג יחד  זכאים ל 14 חודשי חופשת לידה, כשהגבר רשאי לקחת חודשיים והאישה 12 חודשים בתשלום מלא. לא חובה לקחת הכל יחד . אפשר לפצל , אפילו יום בשבוע, וזה מאד גמיש. הגבר יכול לבחור לקחת את חופשת הלידה שלו עד שהילוד בן שלוש.

 

_OBJ

בספרד המדינה משלמת על 16 שבועות לאמהות ולאבות, עם אפשרות להאריך לחצי שנה. ששת השבועות הראשונים הם חובה ולאחר מכן ניתן לפצל את השבועות וליהנות מהם על ידי פריסה במהלך כל השנה הראשונה. מאוד נפוץ בספרד להתחיל חופשת לידה חודש מראש, על מנת לאפשר ליולדת לנוח וזה מתקזז מה -16 שבועות לבחירה.

יולדת מקבלת עד 4,139 אירו בחודש. אסור בספרד לפטר עובד או עובדת עד שהילד בן שנה. החוק גם מגן על הורים בהגנות נוספות לילדים עד גיל 12, למשל האפשרות לקצר את שעות העבודה ואחוז משרה מבלי להיות מפוטרים. הטבה נוספת ליולדת היא שעת הנקה. הרבה נשים לא מנצלות איתה ובמקום זה צוברות עוד שבועיים חופשה לניצול בשנה הראשונה וכך זוכות ל- 18 שבועות של חופשה.

מבחינת ימי אשפוז יש ליולדת- הנורמה היא יומיים חוץ מבמקרים של לידה מוקדמת או הריון בסיכון, אז המדינה משלמת מרגע כניסה לאשפוז. הגבר זכאי ל- 16 שבועות חופשת לידה בתשלום כמו האישה, כאשר הוא מחויב על פי חוק לקחת את 6 השבועות הראשונים.

ומה האנגליה? כל עובדת זכאית לקבל 52 שבועות של חופשת לידה, 39 מהם בתשלום.  ב-6 שבועות הראשונים מקבלים 90% מהמשכורת, וב-33 השבועות הנותרים מקבלים 156 פאונד לשבוע (בערך 600 שקלים). יש חברות שהן יותר נדיבות ונותנות גם חצי שנה בתשלום מלא ואז חצי משכורת בשאר השבועות, או שנה בתשלום מלא. 

לרוב נשים נשארות בבית החולים יום או יומיים אחרי הלידה (יש כאלה שפחות מיום), אבל אם יש סיבוכים זה יכול להתארך. הכל חינם, אלא אם כן רוצים חדר פרטי בבית החולים.

באנגליה מקבלים מהמדינה 22 פאונד לשבוע על כל ילד אלא אם ההורה מרוויח יותר מ- 50,000 פאונד בשנה. מעוטי יכולת מקבלים יותר.

הגבר זכאי לשבועיים חופשת לידה בתשלום של 150 פאונד בשבוע, אלא אם כן בני הזוג בוחרים להתחלק בחופשת הלידה של האמא. האמא חייבת לקחת לפחות שבועיים חופשה אחרי הלידה, אבל מעבר לזה אפשר לחלק את 37 השבועות הנותרים איך שבני הזוג רוצים.

 

לעוד בדיקות של ישראל מול העולם:

 >>> איך נראית חופשת לידה בישראל לעומת שאר העולם?

>>> "12 ימי חופש בשנה. זה נראה למישהו הגיוני?"

>>> אתם חייבים להבין שכשתהיו זקנים - לא תצליחו לחיות מהפנסיה

>>> תשלום אפסי, יחס חלומי ומטפלות עם תואר: זה מה שמקבלים תינוקות בעולם

>>> איך נראית תחבורה ציבורית בעולם לעומת ישראל?

>>> בדקנו: כמה מרוויחים מורים בחו"ל לעומת ישראל

>>>  היכן הכי זול לקנות מוצרי ניקיון וטואלטיקה?

>>> באיזו רשת מצאנו את סל הקניות הזול ביותר, וכמה אותו סל עולה בעולם?

>>> איפה בישראל הכי זול לקנות קרם הגנה?

>>> באיזו מדינה יותר משתלם לקנות ביגוד ספורט?

>>> האם כדאי לקנות קפה בחוץ או להכין בבית בעזרת מכונה?

>>> כך תחסכו במחירי הדלק