אריה (שם בדוי), תלמיד ישיבה בן 35 מירושלים, היה זקוק לכסף, ומהר. עם חמישה ילדים קטנים בבית, המצב הכלכלי שלו ושל אשתו היה לא פשוט, והוא חיפש את המכה שתסדר אותו לכמה חודשים.

"לפני ארבעה חודשים אני מקבל בלילה טלפון מחבר מהישיבה שהציע לי לנסוע לדנמרק ולהעביר מזוודה עם 30 ק"ג גת, תמורת 3,000 שקל במזומן וחדר בבית מלון לשלושה ימים בקופנהאגן", הוא משחזר, "המצב הכלכלי בבית היה קשה מאוד, חיינו מהיד לפה. היו ימים שלא היה לנו חלב, ודגים או בשר היו משהו שאפשר היה רק לחלום לקנות. אותו חבר אמר לי שהגת חוקי ואין עם זה בעיה, ושבאירופה משוגעים על זה במסיבות במועדונים. הוא סיפר לי שבחודש טוב הוא עושה על ארבע הברחות 15 אלף שקל. זה הדליק אותי לגמרי. החלטתי ללכת על זה, ולא סיפרתי כלום לאשתי".

חבר בכיר ברשת מבריחי גת נתן לאריה מזוודה, כרטיס טיסה לדנמרק, 3,000 שקל במזומן ואת מספר הטלפון של האיש שייקח ממנו את החבילה. לאשתו סיפר שהוא טס לרב שיסייע להם כלכלית ויגייס עבורם תרומות. ההברחה הזו עמדה להכניס לחברי רשת המבריחים בישראל כ-150 אלף שקל.

אבל כשאריה נחת בשדה התעופה בקופנהאגן, הוא נלקח לבדיקה על ידי השוטרים במקום. "לקחו אותי לחדר צדדי ואמרו לי שזו בדיקה שגרתית שעושים לנוסעים", הוא מספר, "הם פתחו את המזוודה, ראו את הגת ואמרו לי שאני עצור על סחר בסמים. הסברתי להם שזה לא סמים, שזה חוקי בארץ, אבל הם אמרו לי שבדנמרק מדובר בסם, ושאני מבריח סמים. הייתי בהלם. לקחו אותי לתחנת המשטרה, והסברתי להם שלא ידעתי שזה סם. הייתי חייב לספר לאשתי שהסתבכתי, והיא בכתה לי בטלפון". אריה היה עצור כחודשיים, ולבסוף המשטרה החליטה להאמין לגרסתו, והוא שוחרר, אך נאסר עליו להיכנס שוב לדנמרק.

"מירקות בחיים לא הייתי מרוויח ככה"

ארגוני הפשע בישראל מפעילים בשלוש השנים האחרונות עשרות רשתות של מבריחי גת מישראל לאירופה. הגת הישראלי הפך ללהיט מסיבות במועדונים ברחבי אירופה, אך בעוד שבישראל הגת חוקי לחלוטין, במרבית מדינות באירופה הוא נחשב לסם.

למרות שהגת מכיל חומרים כמו קאתינון, שמשמש להכנת סמי פיצוציות סינטטיים כמו חגיגת, הגת עצמו מותר לשימוש בארץ. הגת מזוהה לרוב עם מבוגרים ממוצא תימני שנוהגים ללעוס אותו בשל השפעתו החיובית על זרימת הדם ותפקודו התקין של הלב, אבל גם סלבריטאים רבים, בהם דוגמניות, שחקנים וזמרים מוכרים מגלים אותו לאחרונה ומאמצים את השימוש בו. "זה בעייתי מאוד לאסור את השימוש בעלי הגת בגרסתם הרגילה, אבל כל החומרים האחרים שמפיקים ממנו הם בגדר סמים בגלל אותו קאתינון", מסביר קצין מודיעין במשטרה.

בשנים האחרונות גילו את הגת גם ארגוני הפשיעה, שהחלו לשכור אדמות במושבים ברחבי הארץ ולשלם לחקלאים לגדל עבורם את הצמח במטרה להבריח אותו לחו"ל. "אני מעדיף לגדל בחממות גת מאשר לגדל עגבניות, מלפפונים ופלפלים, ואני לא היחיד", מספר חקלאי מדרום הארץ, "זה יותר כסף מהיר וקל. יש רווח של עשרות אלפי שקלים בחודש אחרי כל ההוצאות. מירקות בחיים לא הייתי מרוויח ככה".

בשנתיים האחרונות נעצרו בחו"ל כמאה ישראלים שנתפסו מבריחים סמים למדינות באירופה. רובם נשארו במעצר, והאחרים שוחררו ונקנסו באלפי יורו. נכון להיום כ-20 מהם ממתינים למשפט.

על פי המשטרה, ארגוני הפשיעה מפעילים מאות בלדרים צעירים כדי להבריח הגת מישראל לאירופה, רובם בגילאי 17-40. "העבריינים מנצלים את מצבם הכלכלי של תלמידי ישיבה וצעירים מהקהילה האתיופית כדי להבריח עבורם את הגת לאירופה בלי לחשוף בפניהם שהם ייעצרו, ושרשויות האכיפה שם הכניסו את הגת לרשימת הסמים שאסור להכניס אליהן", מסביר קצין חקירות במשטרת ישראל שנחשף לתופעה, "הם מנצלים את הנאיביות של אותם צעירים כדי לעשות הרבה כסף על הגב שלהם".

גת (צילום: SunGrown Nomad, shutterstock)
"מירקות בחיים לא הייתי מרוויח ככה". צמח הגת | צילום: SunGrown Nomad, shutterstock

בין המבריחים אפשר למצוא גם אנשים מובטלים, חלקם מפוטרי חברות הייטק, ובלשים לשעבר במשטרת ישראל. מוקדי ההברחות שאליהם הם נשלחים הם גרמניה, שם הגת מיועד למועדונים בברלין, צ'כיה, אירלנד, אנגליה, מדינות סקנדינביה, שוויץ, טורקיה, צרפת, בלגיה והולנד.

כך, לפני שלושה חודשים למשל נתפסו שני צעירים ישראלים בפראג עם 120 ק"ג גת במזוודותיהם. בעוד שנוסע שלישי שהיה עימם הספיק להימלט משדה התעופה וחזר לארץ, השניים נותרו במעצר.

במקרה אחר, צעיר ישראלי בן 32 נעצר בשדה התעופה בטורקיה עם מזוודה מלאה ב-35 ק"ג גת, כשהוא בדרכו לגרמניה. הוא נשפט ונידון לעונש של עשר שנות מאסר בפועל.

ישראלים אחרים נשפטו למאסר של חצי שנה עד שנה, ואחרים שוחררו אחרי התערבות של משרד החוץ הישראלי ימים עד שבועות אחרי שנעצרו, לאחר שהוסבר לרשויות האכיפה במדינות שבהן נעצרו שלא ידעו שהם מעבירים סמים אסורים לשימוש. כך קרה למשל במקרה של שתי צעירות ישראליות שנעצרו לפני כמה חודשים בנמל התעופה בציריך כשברשותן כמה ק"ג של גת, ושוחררו כעבור מספר ימים.

לפי הערכות המשטרה, מאה הבלדרים שנתפסו מהווים כ-20 אחוז מכלל הבלדרים שפועלים להברחת הגת. "מלבד מאה הישראלים שנעצרו היו עוד כמה מאות שהצליחו להבריח גת כמה פעמים ולעשות המון כסף, בעיקר עבור אותם עבריינים", ציין גורם במשטרה.

גת (צילום: daniele colombo, shutterstock)
רבע מיליארד שקל בשנה על הברחות. עלי גת | צילום: daniele colombo, shutterstock

רבע מיליארד שקל בשנה

מחירו של ק"ג גת המוברח מישראל למדינות אירופה נע בין 1,000-1,500 דולר, כלומר 30 הק"ג שמעבירים הבלדרים שווים בין 120-150 אלף שקל, שנכנסים לכיסם של ראש הרשת וחייליו, בעוד שהבלדרים עצמם מקבלים את הפירורים. על פי הערכות של גורמים במשטרה, ארגוני הפשיעה מכניסים מדי שנה כרבע מיליארד שקל מהברחות הגת.

מתברר שחלק מהגת המוברח לאירופה מקורו באתיופיה, שם הצמח נמצא בשימוש שנים רבות. צעירים ישראלים נוסעים לאתיופיה, שם הגת מותר לשימוש, מבריחים אותו במזוודות לישראל, וממנה ממשיכים אחרי כמה ימים לאירופה. הגת החבשי נחשב ליקר ומשובח יותר, ומחירו יכול להגיע גם ל-2,000 דולר ויותר לק"ג. בשנים האחרונות נתפסו בנתב"ג עשרות אזרחים מאתיופיה וניגריה שהבריחו גת לישראל כדי למכור אותו ולגזור קופונים שמנים.

על אף שמשרד החוץ הישראלי וגורמים במשטרת ישראל מזהירים מפני הברחות גת לאירופה ומכך שמבריחים ישראלים עלולים להיעצר ולהישלח לכלא, התופעה ממשיכה לצבור יותר ויותר תאוצה, ושיטות ההברחה משתכללות כדי למנוע את גילוי הגת על ידי מכונות השיקוף וכלבי הגישוש. "זו תופעה מסוכנת וחמורה", מזהיר גורם בכיר במשטרה, "לדעתי צריך להוציא את הגת מחוץ לחוק גם בארץ, כמו שעשו רוב המדינות באירופה. לא ברור לי למה פה בארץ מתמהמהים עם העניין הזה".