"אחרי רכיבה אתה מרגיש רעב ורוצה לסיים את זה במשהו נחמד עם החבר'ה שרכבו איתך. החומוס הוא פיתרון מזין, מהיר, נוח, לא יקר וכייף לאכול אותו בחברותא", אומר ירון גוטמרק כשהוא מנסה להסביר למה החליט לכתוב ספר על אופניים וחומוס.

"שנים לפני שהכרתי את ירון, הייתי רוכב מדי יום שלישי עם קבוצה קבועה ותמיד סיימנו בחומוס", אומר יואב לביא, שותפו לכתיבה.

מה בא קודם החומוס או המסלול?
"כשהתחלתי לחשוב על הספר, חשבתי בהתחלה על חומוסיות", אומר ירון, "וניסיתי להבין איך אני בוחר חומוסיות מתוך כמה מאות שקיימות. באילו להתמקד? התחלתי לדרג אותן, בניתי שאלון וחברים שלי הסתלבטו עליי ושאלו כמה גרגרים גוטמרק מקבלת כל חומוסיה? בסופו של דבר הבנתי שזה טעם אישי שלא תמיד מתאים לטעם של אחרים, היה לי רעיון למודל טוב יותר, ואז יואב נכנס לחיי".

לביא הוא מדריך רכיבת אופניים וצלם. אחד המתאמנים שלו הוא חבר ותיק של גוטמרק. "הוא הציע לי להיפגש עם ירון, וסיפר שיש לירון חלום לכתוב ספר על חומוס ואופניים, וכדאי שניפגש. קבעתי עם ירון להיפגש בעמק המעיינות, רכבתי עד לשם 110 ק"מ, נפגשנו, דיברנו, הראיתי לו מקום שיכול להיות מועמד לאחד המסלולים: המסלול בעמק המעיינות, שבסופו של דבר גם נכנס לספר. מסלול למשפחות באורך 10 ק"מ שמחבר את כל המעיינות מהסחנה ודרומה, יש אפשרות גם לשכירת אופניים, על הבסיס הזה בניתי שני מסלולי רכיבה".

התוצאה של המפגש בין השניים היא "רוכבים בשביל החומוס", שמציע כ- 60 מסלולי אופניים מחולקים ל- 18 אזורים מדרום לצפון (עם כמה תוספות בירושלים ובתל אביב). כל אזור כולל שלושה מסלולים המחולקים לפי דרגות קושי: משפחות/מתחילים, מסלול "ראשי" לרוכבים מיומנים ומסלול "אתגרי" ארוך וקשה יותר. המסלולים מעגליים ובסופם (או בקרבת דרך) יש סקירה של 18 חומוסיות טובות בכל אזור.

ירון גוטמרק ויואב לביא (צילום: יואב לביא)
"היה לנו חשוב לאזכר את כל מי שהוא חלק מהחוויה הישראלית | צילום: יואב לביא

כל מסלול מלווה בברקוד שסריקה שלו מורידה לנייד (או לאמצעי ניווט אחרים) קובץ GPX שעובד עם אפליקציית הניווט החינמית IHM (או תוכנות ניווט אחרות), וכך הרוכב רואה בזמן אמת היכן הוא נמצא ומקבל הכוונה לגבי המסלול. בנוסף, ניתן למצוא מידע על פעילויות מומלצות ומעניינות לבקר ולחוות באזור, מידע על מקומות או אירועים בדרך, המלצות וטיפים על ההכנה למסלול, ההתנהלות במהלך הרכיבה ומידע לטיפול המומלץ באופניים לאחר מכן. לספר שותפים כאמור ירון גוטמרק ויואב לביא, וכן נאוה מוסקו שעיצבה את הספר והכריכה.

"המסלולים הם מאילת ועד נחל דן בצפון", אומר לביא, "לירון היה חשוב לתת ביטוי במסע האופניים למגוון קבוצות באוכלוסייה כמו הדרוזים והצ'רקסים. יש אירוע שנתי שנקרא 'בשביל הבנים הדרוזים' שעובר דרך כל 17 היישובים הדרוזים בגליל ומסתיים בקבר ליד טבריה, בנינו מסלולי רכיבה בכרמל סביב היישובים עוספייא ודלית אל כרמל. יש מסלולים שיוצאים מהכפר הצ'רקסי כפר קמא. היה חשוב לנו לאזכר את כל מי שחלק מההוויה הישראלית הרחבה".

מלבד הקרבה למסלול, על פי אלו פרמטרים בחרתם את החומוסיות?
"לא הזכרנו בספר את החומוסיות הגדולות והידועות כמו עלי קרוואן או אבו חסן", אומר גוטמרק, "אלא דווקא את הקטנות והמיוחדות שיש סיפור מאחוריהן, כמו לדוגמא חומוסון – חומוסיה בנהריה שהקים אותה שף בעקבות בקשת אביו. האב ביקש שהוא יארח אנשים ויאכיל אותם באהבה, ולבעל החומוסיה היה חשוב לקיים את צוואת האב, אז הוא הקים חומוסיה קטנה ואיכותית עם מנות מיוחדות, או החומוס במושב שריגים שבעליו גר מעל החומוסיה כי חשוב לו להשגיח על תהליך הבישול".

ירון גוטמרק ויואב לביא (צילום: יואב לביא)
הכוונה היא שהספר יחבר ת האנשים לטבע ולנוף | צילום: יואב לביא

את הספר מימנו השניים באמצעות פרויקט הד סטארט שהצליח באופן מרשים. כעת כבר אפשר למצוא אותו בחנויות הספרים הגדולות. השניים עבדו גם עם חנויות בוטיק ורשת חנויות אופניים".

"הכוונה שלנו הייתה שהספר יעשה טוב, דרך האופניים יחבר אנשים לטבע, לטיולים, לארץ היפה השלנו, ובעיקר יחבר בין אנשים, ושביל החומוס ילך ויפרח", אומר ירון ומוסיף, "עכשיו ששוב פתחו את השמיים ואנשים חוזרים לטוס, אולי הספר הבא יהיה מהכנף לכנאפה".