אתמול (ד'), פורסם כי על פי מחקר של האקונומיסט, תל אביב ניצבת בפעם הראשונה בראש רשימת הערים היקרות בעולם, ועוקפת ערים כמו פריז (מקום ראשון בשנת 2020), ציריך, טוקיו, ניו יורק וסינגפור, שעד היום תמיד הובילו את מדד היוקרה. ה-EIU מיחס את העלייה של תל אביב לעליית מחירי מוצרי הצריכה ולהתחזקות השקל אל מול הדולר.

המדד המלא שפורסם אתמול עקב אחר 173 ערים מרכזיות מסביב לעולם, תוך שהוא משווה בין יותר מ-200 שירותים ומוצרי צריכה יום יומיים. הנתונים נאספים כבר לאורך יותר משלושה עשורים ובכל שנה מתווספים אליהם הדירוגים העדכניים, מה שגרם לתל אביב, כאמור, לזנק לראש הטבלה הלא מאוד מחמיאה. 

בזמן שהמחקר הזה הפך ללהיט בלא מעט שיחות סלון אתמול, מי שממהר לצנן מעט את האווירה הוא הפרופסור דן בן דוד, נשיא מוסד שורש למחקר כלכלי חברתי וכלכלן בחוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב. 

חיתוכים 021221- דן בן-דוד (צילום מור ברנשטיין) (צילום: מור ברנשטיין)
פרופסור דן בן דויד | צילום: מור ברנשטיין

"כשאנחנו אומרים שתל אביב או ישראל מאוד יקרה, אנחנו צריכים להבין בהשוואה למי ובהשוואה למה. המחקר של האקונומיסט בדק מוצרים ושרותים בדולרים. בגלל שהשקל היום הוא אחד המטבעות הכי חזקים בעולם, הרי ברור שאם נמיר את השקלים לדולרים- הכל יעלה יותר יקר, אבל זאת לא ההשוואה הנכונה לעשות".

מה זאת אומרת?

"בחמש השנים האחרונות לא היתה כאן אינפלציה כמעט. להיפך אנחנו אחת הכלכלות הכי יציבות במדינות ה- OECD.  זה נתון מאוד משמעותי. אנחנו במקום ה- 36 מתוך 38 מדינות שנמצאות במדד הזה שמודד בכמה האינפלציה עלתה. זאת אומרת שלא היתה כאן פתאום איזו קפיצת מחירים דרמטית. מה שקרה הוא שבחמש שנים האחרונות השקל התחזק לעומת הדולר ב- 22 אחוזים והפך להיות אחד המטבעות הכי חזקים בכל מדינות ה-OECD, ולכן, כשהם מתורגמים לדולרים, המחירים כאן קפצו ב- 22 אחוזים, אבל הם לא באמת קפצו עד כדי כך, כי שיעור האינפלציה בישראל מאוד נמוכים".

אז למה ההרגשה שהכל מאוד יקר כאן, אם המחירים לא עלו?

"תל אביב כן יקרה אבל לא בגלל שימוש בשערי החליפין, כלומר לא בגלל הקריטריונים של המחקר של האקונומיסט. אבל אם מסתכלים על האם ישראל יקרה לישראלים התשובה היא כן. השכר החציוני כאן קונה לנו הרבה פחות מוצרים ושירותים, בהשוואה לכל מדינה אחרת במדינות ה- OECD. בעיקר בתחום הדיור אבל גם בתחומי התשתיות , הבריאות והחינוך. אנחנו יכולים לקנות פחות שרותים עם הכסף שלנו לעומת אחרים".

בגלל מה זה נובע? כי מצד אחד אמרת שהכלכלה מאוד חזקה אבל מצד שני זה נשמע שהישראלים עניים?

"זה קשור לעובדה שפיריון הילודה בישראל, יש לנו ילד אחד יותר מהמדינה עם הפריון במקום השני הכי גבוה - מקסיקו. יש לנו בממוצע 3.1 ילדים במשפחה לעומת 2.1 ילדים במקסיקו האוכלוסייה כאן גדלה בקצה מטורף. עוד 40 שנה אנחנו נהיה המדינה הכי צפופה בעולם אחרי בנגלדש, אז ברור שבמדינה כל כך קטנה זה הולך להקפיץ פה את מחירי הנדל"ן וליצור יותר פערים".

"גם התשתיות שלנו כמו הכבישים שלא השקיעו בהם ולא נתנו חלופות בזמן, או מערכת הבריאות שמספר המיטות לנפש נמצא בנפילה חופשית מ- 1977 כך שהצפיפות בבתי החולים היום היא הגבוהה מבין המדינות המפותחות, או מערכת החינוך- שאנחנו משלמים הרבה על החינוך אבל הצפיפות בכיתות הן מהצפופות בעולם".

כל הדברים הללו והיעדר ההשקעה בהם מייקרים לנו מאוד את החיים כאן, באיכות השירותים והמוצרים שאנחנו מקבלים בתמורה למה שאנחנו מוציאים".

"זה טוב שהמחקר הזה התפרסם כי באמת החיים כאן מאוד יקרים אבל לא לפי המדדים שהם קבעו, כי זה פשוט משהו שהוא נגזר מהעובדה שהמשק כאן הוא חזק ולכן השקל חזק וזה הקפיץ את המחירים במונחים של מטבעות אחרים, אבל לא מול המחירים בישראל שהיו בישראל לפני 5 שנים".