תקופת משבר הקורונה הפכה מהר מאוד גן עדן לעבריינים ונוכלים שעל פי הערכות שונות של גורמים במשטרה וברשות המיסים גנבו, הונו, ועקצו בשיטות שונות ומתוחכמות בכמיליארד שקל.

יורם, תושב ירושלים יצא לעבודתו במשרד ממשלתי בעיר. כשנכנס להניע את מכוניתו החדשה שמע רעש מוזר מאוד הבוקע מהמנוע שהזכיר לו רעש של טרקטור.

"התכופפתי מתחת למכונית וראיתי שגנבו לי את הממיר הקטליטי. הייתי בהלם מוחלט", שיחזר יורם, "לא האמנתי שאנשים יגנבו דבר כזה. כשעשיתי בירור בקבוצת וואטסאפ בשכונה שלי התברר שלעוד עשרות אנשים נגנבו ממירים קטליטיים מכלי הרכב שלהם".

בשבעת החודשים האחרונים, מאז החל משבר הקורונה, נגנבו בישראל עשרות אלפי ממירים קטליטיים, שהכניסו לכיסיהם של העבריינים החברים בכנופיות גנבי הממירים למעלה מ-20 מיליון שקלים. גניבות תועדו גם בקריות, בחיפה, בבאר שבע ובנגב, בשפלה ועוד. הממירים נמכרו למוסכים בארץ ובשטחי הרשות הפלסטינית.
וזה עוד כלום. כמה בעלי אלפי כלי רכב ברחבי הארץ התעוררו בחודשים האחרונים למציאות קשה. כנופיית של גנבים דאגו לגנוב להם בלילה את גלגלי כלי רכבם שהחליפו לא מכבר. מדובר בעיקר על רכבים מסוג 'טיוטה קורולה'.

"החניתי את המכונית שלי מטר ליד הבית ולמחרת ראיתי את האוטו שלי בלי גלגלים. חשבתי שאני חולם. שפשפתי את העיניים וראיתי שאשכרה גנבו אותם", סיפר מאיר, תושב באר שבע.

"בתקופת הקורונה ושני הסגרים אנשים לא יצאו מהבתים ולא נהגו הרבה עם המכוניות ואת זה ניצלו כל מיני גנבים בתחום חלקי הרכב באופן ציני ביותר. זה כסף קל, מהיר והממיר הקטליטי והגלגלים הגנובים אלו מוצרים שמוכרים בקלות", הסביר קצין משטרה. "נעצרו עשרות חשודים בגניבות ויהיו מעצרים נוספים. הגשנו נגדם כתבי אישום וזו רק ההתחלה".

אתרי אינטרנט פיקטיביים חוגגים בתקופת הקורונה

אבל לא רק הגניבות פרחו בתקופה זו. לדברי גורמים במשטרה בחודשים אחרונים חלה עלייה של מאות אחוזים בהונאות סייבר ודיגיטל.

באחד מהמקרים שהמשטרה מתמודדת איתם, הקימו כמה נוכלים אתרי אינטרנט למכירת בשמים לנשים ונעלי מותגים במחירים נמוכים מאוד. כמה אלפי נשים שהזמינו מוצרים באמצעות האתרים, נדהמו לגלות כמה ימים לאחר ההזמנה, שהאתרים נעלמו כלא היו.

"הזמנתי בושם שעולה בחנות בסביבות 800 שקלים ב-300 שקלים. כתבו שיש הנחה. נראה אתר אמיתי לגמרי. אמרו שתוך 48 שעות אקבל את הבושם עם שליח עד הבית אבל אחרי שבוע שזה לא קרה האתר נעלם ואין עם מי לדבר", סיפרה ס' ל'מאקו', "הבנתי שעוד נשים רבות נעקצו. היו כאלה שהזמינו כמה זוגות נעליים במבצע, שילמו אלפי שקלים ונשארו כמוני בלי כסף ובלי הפריטים".

"עברייני רשת ניצלו ומנצלים את תמימותם של אזרחים רבים שנשארו בבתים, והיו חשופים לאתרי אינטרנט שחלקם היו פיקטיביים ורכשו מוצרים זולים או נעקצו גם בכרטיסי אשראי שלהם", טוענים במשטרה. "הם חוגגים בתקופת הקורונה. אנחנו מציעים לא להתפתות לעשות עסקאות עם אתרים חשודים או חברות קש למתן הלוואות. לבדוק טוב טוב לפני שמבצעים עסקאות או מעבירים פרטי כרטיסי אשראי".

אגזוז (צילום: צילום מסך פייסבוק)
"התכופפתי מתחת למכונית וראיתי שגנבו לי את הממיר הקטליטי. הייתי בהלם מוחלט" | צילום: צילום מסך פייסבוק


"אנחנו מבקשים מאנשים להיות ערניים. לבדוק את חשבונות הבנק שלהם, את החיובים בחשבונות שהם מקבלים מחברות ולברר שהכול תקין ואם יש חשד להונאה לפנות למשטרה ולהתלונן", ציין קצין משטרה.

מזייפים תלושי משכורות ואישורי קורונה

באחרונה הוקמה גם רשת של נוכלים המזייפת תלושי משכורת פיקטיביים למובטלים כדי לקבל דמי אבטלה שהם לא זכאים להם. עבור כל תלוש משכורת הנוכלים גנבו מהמובטלים 1,000 שקלים בנימוק שהם יקבלו דמי אבטלה של עשרות אלפי שקלים במשך חצי שנה. המשטרה עצרה כמה נוכלים שהנפיקו את התלושים לאלפי בני אדם, וגרפו לכיסיהם מאות אלפי שקלים בחודש אחד.

גם הלהיטות של האנשים לטוס לחו"ל, בעיקר למדינות ירוקות, בכל מחיר למרות שהיו בבידוד או שהיו זקוקים בדחיפות לבדיקות קורונה גרמה להם לשלם מאות שקלים תמורת אישורים מזויפים.

כך למשל בתקופת הסגר השני, המשטרה עצרה סוכנת נסיעות ונוכלים אחרים, שזייפו אלפי כרטיסי טיסה מזויפים ,כדי שיוכלו להגיע לנתב"ג ולהונות את המאבטחים כאילו הזמינו את הכרטיסים לפני הסגר. החשודים גרפו מאות אלפי שקלים לכיסיהם.

הזייפנים חגגו גם בהנפקת אישורים להסתובב חופשי בארץ בתקופת הסגר. אישורי "שליחים" הונפקו תחת חברות שליחויות, שאותם רכשו צעירים רבים כדי שיוכלו להסתובב מבלי להידרש להישאר בבתיהם. כל אישור מזויף כזה עלה בין 500 ל-700 שקלים.

נתב"ג - אוקטובר 2020 (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90 )
אנשים היו מוכנים לשלם 500 ו-700 שקלים עבור כרטיס טיסה מזויף העיקר לטוס לחו"ל | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90

"אנשים היו מוכנים לשלם 500 ו-700 שקלים עבור כרטיס טיסה מזויף העיקר לטוס לחו"ל. אנשים היו מאוד לחוצים לקנות מאיתנו את הכרטיסים", גילה זייפן מסמכים ממרכז הארץ. "אותם דבר לגבי זיוף תלושי משכורת או אישורים של משרד הבריאות והמשטרה לאנשים שרצו להפר סגר ולהציג עצמם כעובדים חיוניים כמו אנשי רפואה או שליחים".

"עבדנו 12 שעות ביממה. החבר'ה שלי הנפיקו עשרות אישורים מכל הסוגים באיכות גבוהה מאוד. מאפריל ועד היום הרווחתי מהעסק הזה יותר משני מיליון שקל. הקורונה עשתה לי טוב", מגלה הזייפן. "אנשים לחוצים לכל מסמך שיאפשר להם לנוע חופשי או לטוס לחו"ל. מכל אלפי האנשים שהנפקתי להם אישורים מזויפים נתפסו אולי חמישה".

המשטרה הצליחה לעצור באחרונה כמה חברי רשתות שזייפו בדיקות קורונה לאנשים שרצו לטוס לחו"ל מיד, אך מאות אנשים הצליחו לטוס עם אישורי הקורונה מזויפים והצליחו לעבור גם את הבדיקות במדינות בהן נחתו.
בין המעורבים בזיוף הבדיקות כמה מתנדבים של מד"א מירושלים. חלק מהבדיקות בוצעו בצורה כזו שהתוצאות יוצגו כשליליות כדי שאותם אזרחים יטוסו לחו"ל בלי בעיות. עבור כל בדיקה קיבלו המתנדבים על פי החשד סכום שנע בין 500 ל-700 שקלים. עבודתם של המתנדבים הופסקה במד"א.

מבטיחים הלוואות ונעלמים

תחום ההלוואות הלא חוקיות פורח מאז ומתמיד אבל בתקופת הקורונה עם המשבר הכלכלי שפקד את המדינה, התחום שובר שיאים. עבריינים מציעים כספים ללא שום כיסוי, עשרות חברות קש הוקמו במהירות רבה על ידי נוכלים, והציעו בעזרת פרסום ממוקד באתרי אינטרנט, ובמאות אלפי הודעות ששלחו לאזרחים הלוואות מפתות בריבית נמוכה.

במשטרה מתקשים מאוד לאתר את הנוכלים בגלל היכולות לסגור ולפתוח חברות שונות ללא מאמץ או חשש. ברשות המיסים ובמשטרה מעריכים כי אזרחים רבים שהיו זקוקים לכסף, שילמו לחברות הללו מאות מיליוני שקלים תמורת "דמי טיפול" בקבלת ההלוואה, אותה מעולם לא קיבלו.