פיצרייה בירושלים נסגרה בשל חדלות פירעון ובעליה חויב לשלם מכיסו כ-100 אלף שקל פיצויי פיטורים וזכויות סוציאליות לעובד מטבח פלסטיני שהועסק ללא אישור ופוטר בהודעת וואטסאפ. השופטת שרה שדיאור מבית הדין לעבודה בירושלים הסתמכה על הליכים קודמים שניהלו עובדי המסעדה בהם נקבע כי יש הצדקה לחייב את הבעלים באופן אישי בפיצויים בין היתר משום שהמשיך להפעיל את המקום בידיעה שלא יוכל לשלם משכורות.

הבעלים הפעיל את העסק באמצעות חברה בשם "שילת קרל" במשך כשנה וחצי. בנובמבר 2015 הוא סגר אותו וכשנה לאחר מכן הוצא צו פירוק נגד החברה עקב חדלות פירעון.

אחד העובדים שאיבד את מקום עבודתו ללא התראה היה עובד מטבח פלסטיני שהועסק במקום ללא אישור וקיבל תלושים על שם אנשים שונים. מאחר שהחברה נסגרה ולא נותר בה כסף הוא הגיש את התביעה ישירות נגד הבעלים.

בתביעה הוא טען בין היתר כי עבד במקום ממרץ 2014. באוקטובר הודיעו לו שהמסעדה יוצאת לשיפוצים והוא עזר לבעלים לפנות את המקום אבל כעבור מספר שבועות הוא קיבל הודעת וואטסאפ שלא הצליח להבין משום שנכתבה בעברית ורק לאחר ששכניו תרגמו לו אותה הוא הבין שהמסעדה נסגרה.

התובע טען כי מגיעים לו בין היתר פיצויים על אי-תשלום השכר עבור תקופת העבודה האחרונה, פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת, אי קבלת הודעה על תנאי העבודה, דמי חגים, חופשה והבראה, הפרשות לפנסיה, פגמים בתלושי השכר והפסד דמי אבטלה.

הבעלים התכחש וטען כי התובע קיבל כל מה שמגיע לו והוסיף כי ממילא החברה היא זו שחייבת בפיצויים ולא הוא.

אלא שבהליכים קודמים שניהלו נגדו עובדים שלא שולמו להם שכר וזכויות קבע בית הדין לעבודה במפורש שבמקרה שלו יש הצדקה להרים את מסך החברה ולחייב אותו בתשלומים. זאת, בין היתר משום שהמשיך להפעיל את המסעדה במשך חודשים ארוכים אף שידע שהיא נמצאת בקשיים ולא יוכל לשלם משכורות. אם לא די בכך כספים שקיבל עבור מכירת המסעדה העדיף להפנות לבנקים ולשכר דירה במקום לשלם שכר.

התנהלות אסורה בתכלית

השופטת שרה שדיאור הבהירה כי קביעות אלה מחייבות גם בהליך הנוכחי, מה גם שההתנהלות הספציפית מול התובע מצדיקה זאת ביתר שאת.

השופטת קבעה כי התובע פוטר בדרך מכוערת ולכן אין ספק שמגיעים לו פיצויים על היעדר שימוע, פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת. בנוסף היא קבעה כי העסקת עובד ללא אישור עבודה תוך הנפקת תלושי שכר על שם אנשים אחרים היא התנהלות אסורה בתכלית וחייבה את הנתבע בפיצוי על תלושי שכר פגומים. בנוסף נפסק לו תשלום עבור חודש ושישה ימים שבהם לא קיבל שכר, פיצוי על אי מסירת טופס הודעה על תנאי עבודה וכן דמי חופשה, דמי הבראה ופיצוי על היעדר הפרשות לפנסיה. יתר רכיבי התביעה נדחו בהיעדר הוכחה.

סכום הפיצויים הכולל שנפסק לתובע הוא 91,871 שקלים ויתווסף לו שכר טרחת עורך דין של 7,000 שקלים.

ב"כ התובע: עו"ד אברהם ביטון

ב"כ הנתבע: עו"ד לענייני עבודה אורטל מור 

עו"ד מיטל מושקוביץ' - סויסה עוסק/ת ב- דיני עבודה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל