סייעת שסירבה להשתיק אירוע אלימות בגן תחזור לעבודתה חרף החלטת המעסיק להעבירה לגן אחר – כך נקבע לאחרונה בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה. הסייעת, שהועסקה כשנתיים בגן ביישוב עתלית, הייתה עדה לאירוע שבמהלכו אחת הסייעות האחרות צעקה על אחד הילדים ומשכה את ידו בחוזקה. עוד באותו יום שלחה המבקשת הודעה להורים ביחס לאירוע החריג. במקום לשבח אותה, בחרה המועצה האזורית חוף הכרמל לזמנה לשימוע ולהעבירה לגן אחר. השופטת איריס רש קיבלה את בקשת הסייעת לביטול ההחלטה, והחזירה אותה לעבודה.

האירוע נשוא הבקשה התרחש בדצמבר אשתקד בזמן שקוימה בגן קייטנת חנוכה. אחת הסייעות, אחיינית בת 17 של מנהלת הקייטנה, הרימה את קולה כלפי אחד הילדים ואף משכה אותו בידו. המבקשת התערבה מיד, הרחיקה את הילד מהסייעת והרגיעה אותו. בדיעבד התברר שאחת האימהות עמדה בחוץ ושמעה את הצעקות מהגן. לאחר שהמבקשת סיפרה לה מה קרה האימא דיווחה על האירוע ליתר ההורים.

מאוחר יותר אף המבקשת שלחה הודעת ווטסאפ להורים במסגרתה כתבה בין היתר ש"אף סייעת לא תצעק ולא תתעלל בילדים שלי בגן" וכי "לא אתן לאף אחד לפגוע בהם". מספר ימים לאחר מכן התייצבו בגן מנהלות מחלקת גנים וצהרונים במועצה (המשיבה) והבהירו למבקשת שבהודעתה להורים היא חרגה מסמכותה, שכן הדיווח להורים צריך להיעשות רק באמצעות הגננת.

בהמשך שלחה המבקשת מכתב למועצה בו האשימה את האחרונה בהשתקת אירוע האלימות ובשותפות לפשע. בתגובה המשיבה זימנה אותה לשימוע כשלבסוף הוחלט להעבירה לעבודה בגן אחר. מכאן הבקשה שהוגשה לבית הדין בינואר האחרון.

שיקולים לא ענייניים

לטענת המבקשת המועצה מתנכלת לה בעקבות התלונה על האחיינית של מנהלת הצהרון ולנוכח סירובה להשתיק את האירוע.

המועצה טענה מנגד שנוצר בין המבקשת למנהלי הגן משבר אמון חריף שלא מאפשר את המשך העסקתה בגן. לשיטתה, החלטת המועצה לנייד את המבקשת לגן אחר סבירה ומידתית, ואין להתערב בה.

השופטת רש כתבה שנקודת המוצא לדיון היא כי למשיבה נתונה פררוגטיבה (סמכות) לקבל החלטות ניהוליות כראות עיניה, ובכלל זה לנייד עובדים. עם זאת, בפסיקה נקבע שעל המעסיק לקבל את החלטת ההעברה בין היתר בתום לב, בהגינות ומשיקולים ענייניים.

לדברי השופטת, היא שוכנעה כי ההחלטה להעביר את המבקשת לגן אחר התקבלה משיקולים לא ענייניים בעקבות התלונה על הסייעת שנקטה באלימות, ולאחר שהמבקשת סירבה להשתיק את העניין.

כך, מהראיות עולה שנציגות המועצה העדיפו תחילה לנזוף במבקשת על הדיווח להורים בעוד שאת בירור האירוע לגופו (מול מנהלת הצהרון) הן בחרו לקיים שלושה ימים מאוחר יותר.

גם סיכום הבירור בו נכתב בעמימות ש"אחת העובדות התמודדה עם סיטואציה בתוך הגן שהצריכה התייחסות צמודה", מעיד לדברי השופטת על רצון מצד המועצה להשתיק את האירוע.

השופטת הוסיפה כי בחירתה של המבקשת לדווח על האירוע להורים הייתה תקינה על רקע השתקת האירוע מצד הגורמים הניהוליים. גם מאפיינים אחרים כגון חומרת האירוע, לחץ ההורים וגילה הצעיר של המבקשת מצדיקים את ההתערבות מצדה וצובעים את החלטת המועצה להעביר אותה מתפקידה כבלתי לגיטימית.

עו"ד שרון ניניו לוי (צילום: צילום עצמי)
עו"ד שרון ניניו לוי | צילום: צילום עצמי

לפיכך השופטת הורתה על ביטול ההחלטה לנייד את המבקשת לגן אחר, והיא תוכל להמשיך לעבוד באותו גן.

ב"כ המועצה: עו"ד מיכאל עצמון ואח'

עו"ד שרון ניניו לוי עוסק/ת ב- דיני עבודה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.