לאחרונה פורסם פוסט אנונימי בקבוצה סגורה של נשים בהייטק. הכותבת, מהנדסת תוכנה, סיפרה שהגיעה לראיון עבודה בחברה בינלאומית. בעוד אחד המראיינים שאל אותה שאלות מקצועיות, השני ״זרק״ הערות הנוגעות למצבה המשפחתי כמו האם היא נשואה וכמה ילדים יש לה. היא סירבה לענות ובהמשך קיבלה תשובה שלילית. הפוסט גרר תגובות של נשים נוספות שסיפרו שגם הן נחשפו לאפליה על רקע מגדרי בראיונות עבודה.

מעסיקים רבים נוקטים ברטוריקה של ״אפס סובלנות״ כלפי אפליית של נשים אך המציאות נראית הרבה פעמים אחרת.

מתי לספר למעסיק על ההיריון? איזה זכויות יש לאישה שעוברת טיפולי פוריות? איך לפעול במקרה של הטרדה מינית?

עורכת דין שרית לנגה כהן, בעלת משרד העוסק בתחום משפט העבודה, השיבה לשאלות הגולשים.

צפו בשידור החי >>

נועה שאלה: אני אדריכלית במקצועי ונמצאת בחודש השני להיריון. לאחר תקופה ארוכה בה חיפשתי עבודה, נקבע לי ריאיון בחברה גדולה בשבוע הבא. אני חייבת לספר על ההיריון?  

לא, את לא חייבת לספר על ההריון. ככלל, רק בחודש חמישי את חייבת לספר למעסיק שלך על ההריון אני רק אוסיף שהדבר נתון לשיקול כל אחת ואחת אבל לפי החוק את לא חייבת.

יריב שאל: העסק שלי נקלע לקשיים ואני נאלץ לפטר 7 עובדים, ביניהם עובדת בהיריון. כיצד עלי לפעול?

ובכן יריב, כל פיטורים של אישה בהריון מחייבים אישור ממשרד התמ״ת מהממונה על חוק עבודת נשים. איך זה עובד? זה הליך פרוצדורלי שולחים בקשה לממונה ומנמקים את הסיבות. הממונה שולחת מסמכים לעובדת, העובדת מגיבה ובסופו של דבר מתקבלת החלטה. חייבים גם בשינויים ארגוניים, גם בקיצוצים, לקבל אישור פיטורי אישה בהריון.

ליטל שאלה: אני מורה בעלת ותק של 10 שנים. חזרתי בחודש שעבר מחופשת לידה וגיליתי שבגלל אילוצי מערכת לא מתכוונים להחזיר אותי לתפקיד הקודם אלא למשרה של מורה משלימה, בהיקף נמוך יותר. זה חוקי? 

אז קודם כל, לא. אישה שחוזרת מחופשה לידה על פי החוק זכאית לאותם תנאים באותו היקף משרה ויש להחזיר אותה לאותה עבודה ולאותו תפקיד שהיתה ערב יציאת לחופשת הלידה. למעסיק יש את החובה לדאוג לכך שהתנאים לא ישובשו בשום צורה שהיא. אם המעסיק מתכוון לשנות את המשרה מטעמים שלא תלויים בו, למשל מטעמים ארגוניים שלא קשורים בעובדה שהעובדת יצאה לחופשת לידה, הדבר יכול להיות אפשרי. אבל ככלל, 60 יום לאחר חזרתה של עובדת מחופשת הלידה לא פוגעים בהיקף המשרה שלה. 

עינת שאלה: אני מועסקת בגן פרטי כשלוש שנים. בחודש האחרון התחלתי טיפולי פוריות ואני נאלצת לצאת לבדיקות במהלך שעות העבודה. המעסיקה מאוד לא מרוצה מהעניין וכבר העירה לי שבקצב הזה תיאלץ למצוא לי מחליפה. מה הזכויות שלי?

אז קודם כל זה מצער לשמוע שאשה אומרת כך לאישה ובכל מקרה אסור לפטר אותך במהלך טיפולי הפוריות בתנאי שהמעסיקה יודעת מראש על טיפולי הפוריות. מה שקורה במקרה הזה הוא שאם יש אישור רפואי של רופא שאומר שבאמת מדובר בטיפולי פוריות ויש עוד כמה תנאים בחוק שאנחנו לא נכנס אליהם כמו כמה זמן מותר להיעדר אסור לפגוע במשרתך. חשוב לזכור שטיפולי פוריות חוסים תחת ההגנה של חוק הגנת נשים. אסור לפטר אישה בטיפולי פוריות כמו שאסור לפטר אישה הרה.

נעם שאל: אחת מעובדות החברה נמצאת בשמירת היריון כבר 6 חודשים. אני צריך להמשיך להפריש עבורה לפנסיה? אני יכול לקזז לה ימי מחלה?

ובכן, להמשיך להפריש לפנסיה חייבים בהתאם לגודל המשכורת לגובה המשכורת ערב יציאתה לחופשת שמירת הריון ובהתאם לשיעור ההפרשה. אם העובדת גם היא הפרישה אז גם היא אמורה להמשיך להפריש. האם לקזז ימי מחלה? לא. פשוט בשמירת הריון העובדת נמצאת תחת השמירה של המוסד לביטוח לאומי.

מיקה שאלה: חברה שלי לעבודה סופגת כל הזמן הערות מיניות מהבוס. היא חוששת להתלונן כי היא חד הורית ולא רוצה למצוא את עצמה בלי עבודה. אני יכולה להתלונן בשמה? איך מומלץ להתנהל?  

אז קודם כל חמור מאוד. את יכולה את יכולה להתלונן בשמה אבל את יכולה להגיד לה כך: לא מפטרים עובדת בגלל שהיא התלוננה אודות הטרדה מינית. החוק מחייב מעסיק לקיים הליך בירור כמו שצריך על מנת לברר תלונה שנוגעת להטרדה מינית. אם את במקום עבודה שעולה על 25 אנשים אז גם החוק מחייב שיהיה ממונה על תלונות בענייני הטרדה מינית. תגידי לחברה שלך שהיא יכולה ללכת ולהתלונן וכדאי שהיא תלך ותתלונן ולא תספוג את זה בשקט.

תמר שאלה: אני עובדת במפעל דפוס מזה כ-15 שנה. בשיחה אקראית עם עובד אחר גיליתי ששכר הבסיס שלו גבוה משלי, אף שאנחנו עושים את אותה עבודה בדיוק. יש לי עילת תביעה?

בודאי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר הפליה על רקע מגדרי וקובע כי יש לשלם שכר שווה לעובד ולעובדת. תפני לבית הדין לעבודה, בפרט שיש לך את הראיות הנדרשות ובהצלחה.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל