עובד שמגיע עם עורך דין לשיחת השימוע זוכה לאפשרות להציג את גרסתו למעסיק בצורה מקצועית, כך שלאחר השימוע עומדות בפני העובד והמעסיק שתי אפשרויות: ניהול משא ומתן בנוגע להמשך העסקת העובד בתפקיד או בנוגע לאופן סיום העסקתו.

מנגד, מעסיק המתייצב לשיחת השימוע כאשר הוא מיוצג על ידי עורך דין מטעמו, מקבל הדרכה צמודה ומקיפה על כללי עריכת השימוע. בכך מוודא המעסיק כי סיום העסקת העובד מתבצעת בהתאם לכללים שנקבעו בפסיקת בתי הדין לעבודה.

מעשה שהיה כך היה, עובדת בכירה באחת מחברות כוח האדם הגדולות בישראל, גילתה כי זייפו את חתימתה במסמכי החברה בנוסף לאי סדרים שהתגלו בחברה. כאשר פנתה לבעל החברה המשמש כמנכ"ל ופרסה בפניו את שגילתה, זכתה ממנו למענה קר ומנוכר.

כבר למחרת, מנכ"ל החברה כינס פגישה במשרדו תוך שהוא ממדר את העובדת הבכירה, ובהמשך יצא לפגישה מחוץ למשרד שבסיומה קרא לעובדת להגיע לבית קפה סמוך למשרדי החברה. העובדת, שהייתה משוכנעת שהולכים להינקט הליכים משמעתיים כלפי זו שזייפה את החתימה ודרכי הטיפול באי הסדרים בחברה, נדהמה לגלות כי ההפך הוא הנכון.

בהגעתה לבית הקפה, ציין בפניה מנכ"ל החברה כי היא עובדת בחברה כשלושה חודשים ו"דברים לא מתקדמים", ועל כן היא מפוטרת מעבודתה לאלתר. המנכ"ל ביקש מהעובדת שתאסוף את חפציה מהמשרד ושכף רגלה לא תדרוך שם יותר. לאחר מכן התברר כי עובדי החברה גם התבקשו לא לשוחח עמה.

המעסיק, שהבין את מעשיו בשלב מאוחר יותר, ככל הנראה רק לאחר קבלת ייעוץ משפטי, פנה אל העובדת  בבקשה לערוך לה שיחת שימוע בדיעבד. העובדת פנתה מיד למשרדנו לייעוץ משפטי, לייצוג בשיחת השימוע ובכדי שנגן על זכויותיה.

בשיחת השימוע שנערכה הועלו בפני מנכ"ל החברה ובאי כוחו כל הליקויים והכשלים באשר לאופן סיום העסקת העובדת בחברה, ושהסיבה לפיטוריה היא אך ורק כי חשפה את אי הסדרים בחברה. לאחר ניהול משא ומתן ממושך בין הצדדים, סוכם כי העובדת תקבל סך של כ-30 אלף שקלים וזאת לצד זכויות סוציאליות נוספות, לרבות פדיון ימי חופשה ואף תשלום בגין ימי הבראה (בשים לב לכך שטרם השלימה שנת עבודה מלאה המזכה בתשלום זה).

חשוב להבהיר, כי שיחת שימוע צריכה להתקיים גם כאשר מבקשים לשנות את תנאי העסקתו של העובד. כך למשל במקרה נוסף שטופל במשרדנו, בו התבקשה מנהלת כיתה בגן ילדים להחליף כיתה וצוות עבודה, נערכה לה שיחת שימוע, וכשסירבה להיענות לבקשה הוחלט לסיים את העסקתה. בליווי ובסיוע משרדנו קיבלה העובדת פיצוי בסך 29,700 שקלים, בנוסף לכספים שהופרשו לה בקופת הפנסיה.

שיחת השימוע נקבעה בפסיקה כחלק מכללי הצדק הטבעי ובמטרה להעניק לעובד הזדמנות להשמיע את טענותיו בלב פתוח ובנפש חפצה.

עו"ד אסנת אטיאס קוקיאשוילי (צילום: צילום עצמי)
עו"ד אסנת אטיאס קוקיאשוילי | צילום: צילום עצמי

ככל שהליך השימוע נערך בצורה שגויה יכול העובד להגיש תביעה נגד המעסיק בבית הדין לעבודה, ולעתור לאכיפת יחסי העבודה או לפיצויים בגין פיטורים שלא כדין. על כן, בהליך כה חשוב ומהותי זה במסגרת יחסי העבודה, מומלץ הן למעסיק והן לעובד להתייצב לשיחת השימוע בליווי עורך דין שעוסק בדיני עבודה על מנת שיגן על זכויותיהם.

עו"ד אסנת אטיאס קוקיאשוילי היא ראש מחלקת דיני עבודה בפירמת עורכי הדין כפיר

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל