בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קיבל לאחרונה תביעה כספית שהגיש מהנדס במקצועו נגד חברה בה עבד בעברו כיועץ בטיחות ומהנדס מבנים. בין היתר טען העובד כי פוטר באופן משפיל ומבזה לעיני אשתו, ילדיו ושכניו, בשעת לילה מאוחרת על מפתן ביתו. השופטת חופית גרשון-יזרעאלי קבעה שעבור הפיטורים הלא חוקיים שביצעה הנתבעת לעובד, וכן עבור רכיבים נוספים שנתבעו, היא תשלם לו 258,785 שקל.

הסיפור התרחש במהלך ספטמבר 2019 כשהתובע, תושב ההתנחלות רבבה, צבר ותק של כמעט שנתיים בחברה. בתקופה זו לטענתו הוא חווה לחץ גדול בעבודה ויצא בשל כך לחופשת מחלה. בשלב מסוים ועל מנת לשחרר לחצים הוא נסע עם אשתו לטיול בצפון עם הרכב מטעם העבודה. כשמנהלו שמע על כך הוא הגיע לביתו של התובע בסביבות השעה 22:00, ופיטר אותו במקום לעיני בני משפחה ומכרים. במעמד הפיטורים דרש המנהל מהעובד להחזיר לאלתר את הרכב והלפטופ שקיבל מהחברה.

התובע לא איבד עשתונות והגיש את התביעה לבית הדין שלושה חודשים בלבד לאחר המקרה. לטענתו הוא פוטר באופן לא חוקי, ללא הודעה מוקדמת ובלי שימוע. הוא הסביר כי נסע לצפון לא בשביל לטייל, אלא כדי להתאוורר מעט מהלחץ והקריסה הנפשית שחווה בעבודה. בתגובה הוא זכה ליחס מזלזל ומשפיל מהנתבעת שלטענתו מצדיק פיצוי.

הנתבעת מנגד טענה שפיטורי התובע נעשו על רקע הפרות משמעת חמורות מצדו, כך שמוצדק היה לפטרו ללא תשלום הודעה מוקדמת ופיצויי פיטורים. לטענתה התובע טייל להנאתו בארץ לאורך 4,073 ק"מ על חשבונה, שעה שהטעה אותה לחשוב כי הוא חולה.

יתרה מכך, כשהגיע המנהל לביתו של התובע מצא את אשתו במושב הנהג, וזאת בניגוד לתנאי הליסינג שמאפשרים רק לתובע לנהוג ברכב. בנסיבות אלה עתרה הנתבעת לדחיית התביעה.

"ביזוי ובריונות"

השופטת גרשון-יזרעאלי מתחה ביקורת קשה על התנהלותה חסרת הלב והרגישות של הנתבעת. היא ציינה שהתובע פרץ בבכי על דוכן העדים כשנאלץ לשחזר את אירוע הפיטורים אותו כינה "טראומתי".

השופטת ציינה שכלל עדויות התביעה הצביעו על מצב נפשי בעייתי מצד התובע בתקופה הרלוונטית. אשתו של התובע העידה כי ראתה לנגד עיניה את בעלה הולך ונובל, מתכנס בתוך עצמו, בוהה שעות בתקרה ומתקשה לתפקד כאבא. גם חברו הטוב של התובע העיד כי המליץ לו לטייל יחד כדי "לנשום אוויר", לאחר שראה שהוא נמצא במצב נפשי קשה.

לעומתם, ציינה השופטת, גילתה הנתבעת יחס מזלזל למצבו של התובע. כך למשל כשהודיע התובע למנהלו שלא יגיע לעבודה מחמת מחלה הגיב האחרון בציניות "להזמין אמבולנס?". בפעם אחרת השיב כי "אין מצב!!!" שהתובע לא מגיע לעבודה, והוסיף: "קח כדור וצא".

השופטת הוסיפה שאקט הפיטורים היה משפיל במיוחד עבור התובע, מכיוון שהוא גר ביישוב קהילתי וסביר להניח שהעוברים ושבים שהיו עדים לפיטורים הכירו אותו. גם יתר נסיבות הפיטורים – על מדרכת החניה, בשעת לילה מאוחרת, לעיני בני משפחתו – מעידות על ביזוי ובריונות כלפי התובע.

לפיכך השופטת קבעה שהתובע זכאי לפיצוי של 70,000 שקל עבור פיטוריו הלא חוקיים, ולסכומים ניכרים נוספים בשל זכויות סוציאליות שהנתבעת נמנעה מלשלם לו.

עו"ד ורד שדות  (צילום: אלדד רפאלי)
עו"ד ורד שדות | צילום: אלדד רפאלי

ב"כ התובע: עו"ד גדי פכטר

ב"כ הנתבעת: עו"ד תנעמי יעקב

עו"ד ורד שדות עוסק/ת ב- דיני עבודה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.