גבר כבן 57 שהורשע בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בעבירה של גרם מוות ברלשנות ונדון ל-12 חודשים מאחורי סורג ובריח, לא יישלח אל בית הסוהר, לאחר שנשיא המדינה הסכים להקל בעונשו. במקום עונש המאסר, האיש ישלם פיצויים בסך 50,000 שקל למשפחתו של רוכב האופניים שנהרג בתאונה.

התאונה אירעה באוקטובר 2015 כאשר הנאשם נהג בדרך יצחק רבין בפתח תקווה בנתיב האמצעי. בשלב מסוים החל להשתלב בנתיב השמאלי, לא הבחין ברוכב האופניים ופגע בו עם חזית רכבו. הרוכב נהרג במקום.

הנאשם שיוצג על ידי עורכי הדין אילון אורון, אסף אורון ולירון אורון טען בין היתר לשורה של מחדלים בחקירת המקרה, ובהם אי בדיקת שברי זכוכית שנמצאו בזירה על מנת לקבוע את מקורם, והיעדר חקירה של עדים לגבי הימצאותו של רכב נוסף, שלטענת הנאשם היה בזירה.

שופטת בית המשפט לתעבורה מגי כהן ניתחה את הראיות והעדויות, ובהן חוות דעת של בוחן תנועה מטעם התביעה שבחן את תנאי הדרך, שדה הראייה והממצאים בזירה ובכלי הרכב, וקבעה כי מדובר בתאונה שניתן היה להימנע ממנה. הבוחן אף שלל את האפשרות שרוכב האופניים סטה בעת הפגיעה.

השופטת כהן סברה כי גרסת התביעה הגיונית ומתיישבת עם הממצאים ועם עדות הנאשם עצמו. בתוך כך היא הוסיפה כי גם אם היו מחדלי חקירה מסוימים, הרי שבעיניה הם לא פגעו בהגנת הנאשם.

בהתאם לכך נקבע כי הנאשם נהג ברשלנות "בינונית-גבוהה", כאשר נטל "סיכון בלתי סביר" בכך שלא הבחין במנוח, לא שמר מרחק ולא בלם בזמן.

בכל הקשור לעונש, השופטת התחשבה בכך שמדובר בסך הכל באדם נורמטיבי בעל עבר נקי, שהסיכוי להתנהגות בעייתית מצדו בעתיד נמוך. מאידך היא לקחה בחשבון בין השאר את התוצאה הקשה – אובדן חיי אדם – והטילה על הנהג שנת מאסר ופסילת רישיון למשך 10 שנים.

לא ויתרו

על פסק דין זה הגיש הנאשם באמצעות עו"ד אילון אורון ערעור לבית המשפט המחוזי בלוד. בערעור הוא חזר על טענותיו בדבר מחדלי חקירה כגון העובדה שלא נבדקה הזכוכית שעל הכביש והתאמתה לרכבו של הנאשם או לרכב אחר.

בנוסף נטען והוצג תיעוד שלפיו מאז ההרשעה חלה התדרדרות במצבו הרפואי של הנאשם. בנסיבות אלה המדינה, שיוצגה על ידי עו"ד אורי רניצקי, הסכימה לבקשת ההגנה לעכב את עונש המאסר עד לדיון בבקשת חנינה שהוגשה לנשיא. ההגנה מצדה הסכימה לחזור מן הערעור ולמצות את הליכי החנינה.

שופטי בית המשפט המחוזי עיכבו בהתאם את ביצוע העונש, וציינו כי "עיון בנימוקי הערעור לרבות המצב הרפואי העדכני של המערער אינו מאפשר את התערבותנו המשפטית, ואולם ייתכן ויש בו כי להוות שיקול במסגרת שיקולי החנינה אותם מתעתד המערער לבקש."

ההגנה אכן הגישה לנשיא המדינה בקשת חנינה, אלא שהיא נדחתה. סנגוריו של הנאשם לא ויתרו והגישו בקשה נוספת, שלאחריה הסכים הנשיא להקל בעונשו כך שבמקום מאסר בפועל ופסילת רישיון ל-10 שנים, רישיון הנהיגה של הנאשם נפסל לצמיתות והוא ישלם פיצוי למשפחת המנוח כאמור.

התוצאה היא שלמרות התאונה הקטלנית, האיש לא ירצה עונש מאסר.

ב"כ המערער: עו"ד אילון אורון, עו"ד אסף אורון, עו"ד לירון אורון

ב"כ המדינה: עו"ד אורי רניצקי

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל