בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל לאחרונה ערעור של נהגת שפגעה בהולכת רגל על מעבר חציה וגרמה לה לחבלות חמורות. על הנהגת הוטל עונש שכלל פסילת רישיון ל-12 חודשים. בית המשפט קבע שיש להתחשב בנסיבותיה האישיות ובכך שהיא מטפלת באמה הקשישה והנכה והפחית את משך הפסילה ל-6 חודשים.

על פי כתב האישום בדצמבר 2018 נהגה האישה בקריית מוצקין. באותה עת חצתה את הכביש הולכת רגל שהספיקה לחצות 5 מטר מהמעבר לאחר שהבחינה כי הנהגת נעצרה.

הנהגת לחצה בטעות על דוושת הגז כשהולכת הרגל הייתה בחזית רכבה ופגעה בה. בעקבות התאונה נחבלה הולכת הרגל חבלות של ממש ואובחנו בגופה שברים באגן. היא אושפזה למשך חמישה ימים ועברה הליך שיקום ממושך הכולל טיפולי פיזיותרפיה.

במרץ השנה (2020) הנהגת הודתה בעובדות והורשעה בבית המשפט לתעבורה בחיפה.

במסגרת גזר הדין קבע בית המשפט בין היתר כי מתחם העונש ההולם נע בין 9-18 חודשי פסילה.

הוא קבע שמדובר בנהגת זהירה בדרך כלל, שלא קיימות לחובתה עבירות תעבורה קודמות. 

נוכח חומרת הפגיעות סבר בית המשפט שיש להטיל על הנהגת פסילה ממושכת ופסל את רישיונה לתקופה של 12 חודשים. בנוסף הוא הטיל עליה מאסר על תנאי, פסילה על תנאי, קנס בסך 2,000 שקל ופיצוי לנפגעת בסך 2,000 שקל.

הנהגת ערערה נגד חומרת העונש וטענה שהוא חורג ממתחם העונש ההולם באופן קיצוני ובולט. עוד לדבריה, בית המשפט התעלם מנסיבות רבות כמו רף הרשלנות הנמוך מצידה, העבר התעבורתי המקל ותרומתה הרבה לחברה, לצד נסיבות אישיות כמו עזרה להוריה. לדבריה, היה צריך להטיל עליה את העונש המינימאלי של 3 חודשי פסילה.

המדינה טענה כי העונשים שנגזרו על הנהגת הם מקלים וגזר הדין שיקלל את כל הנסיבות ואין להתערב בו.

הביעה צער אמיתי

השופט מאזן דאוד הבהיר כי אמנם ערכאת הערעור לא תתערב בעונש אלא במקרים חריגים אך נראה כי בקביעת מתחם העונש בית המשפט החמיר עם הנהגת.

השופט הבהיר כי פקודת התעבורה קובעת עונש מינימאלי של שלושה חודשי פסילה למי שגורם לתאונת דברים בה נחבל אדם חבלה של ממש.

בנסיבות אלה היה על בית המשפט לקבוע מתחם עונש שמתחיל ב-3 חודשי פסילה, ולא 9 חודשים כפי שנעשה. 

השופט הדגיש כי להגדרת רוחבו של מתחם העונש ההולם קיימת השפעה על מידת העונש הסופי ולא ניתן להתעלם בקביעת המתחם מעונש הפסילה המינימאלי. נסיבות אלה מצדיקות את התערבות ערכאת הערעור וצמצום עונש הפסילה. 

עו"ד דוד אריכא (צילום: צילום עצמי)
עו"ד דוד אריכא | צילום: צילום עצמי

עוד התחשב השופט בנסיבות כמו עברה התעבורתי הנקי של הנהגת, הודאתה המיידית ולקיחת האחריות, בצירוף השלכת העונש על מצבה המשפחתי.

הוא הסביר כי הנהגת מטפלת באופן צמוד באמה הקשישה בהיותה נכה וסיעודית ומסיעה אותה לטיפולים רפואיים ולצורך כך נזקקת לרישיון שלה. זאת ועוד, מדובר בנהגת נורמטיבית, שתורמת לקהילה ובאירוע חריג שאינו מאפיין את נהיגתה בדרך כלל. כמו כן, החרטה שהביעה והצער אודות הפגיעות שנגרמו להולכת הרגל הם כנים ואמיתיים.

בנסיבות אלה קבע השופט שרישיונה של הנהגת ייפסל ל-6 חודשים במקום 12 חודשים. יתר רכיבי הענישה נותרו ללא שינוי.  

שמות ב״כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין

עו״ד דוד אריכא עוסק/ת ב- תעבורה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל