גבר כבן 40 הודה והורשע בשנה שעברה בעבירות של נהיגה תחת השפעת קוקאין וגרימת תאונה עם נזק לגוף ולרכוש. למרות העבירות החמורות דחה לאחרונה השופט אלכס אחטר מבית המשפט לתעבורה בחדרה את דרישת המדינה למאסר בפועל. הוא ציין כי לנוכח נסיבות חייו של הנאשם האינטרס הציבורי הוא לא לחשוף אותו שוב לחברה עבריינית שממנה הוא מנסה להתרחק. את ההרתעה, קבע, אפשר להשיג בדרכים אחרות. הוא גזר על הנאשם 8 חודשי מאסר על תנאי, 18 חודשי פסילה וקנס של 2,000 שקלים.

הנאשם, אב לארבעה, נתפס פעמיים נוהג תחת השפעת קוקאין. בפעם הראשונה, לפני כארבע שנים, הוא גרם לתאונה שבה נפגעו שני אנשים. כשנה וחצי לאחר מכן, הוא שוב נהג בחוסר זהירות לאחר שהשתמש בסם.  

בשנה שעברה הודה הנאשם בשני כתבי אישום שהוגשו נגדו והורשע בעבירות של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, בקלות ראש, בחוסר זהירות וללא ביטוח והתנהגות שגרמה נזק לרכוש ולגוף. לבקשת הסניגורית שלו הוא הופנה לתסקיר שירות מבחן אבל השירות נמנע מהמלצה לענישה טיפולית משום שהתרשם שהנכונות של הנאשם להשתלב בטיפול היא מהפה לחוץ.

המדינה ביקשה להטיל עליו לפיכך עונש של 11 חודשי מאסר בפועל ו-30 חודשי פסילת רישיון, קנס, 10 חודשי מאסר על תנאי ו-12 חודשי פסילה על תנאי. בטיעוניה לעונש היא הדגישה כי שני אנשים נפגעו ונזקקו לטיפול רפואי בשל מעשיו, וכי מדובר בעבריין חוזר, עם 90 הרשעות תעבורה קודמות, שרק בנס לא גרם עד היום לנזק חמור יותר.

הסניגור ביקש לעומת זאת שלא להחמיר עם הנאשם ולאפשר לו לצאת לדרך חדשה. הוא ציין כי אף ששירות המבחן לא המליץ על ענישה שיקומית, הוא אישר שהנאשם שיתף פעולה, מסר בדיקות שתן נקיות והביע רצון לטיפול. עוד ציין הסניגור כי הנאשם הוא המפרנס העיקרי של הילדים והרישיון נחוץ לו לעבודתו. הנאשם עצמו הביע חרטה על המעשים והצהיר שלא יחזור עליהם.

יותר נזק מתועלת

השופט אלכס אחטר ציין כי אף שבית המשפט מחויב לתרום למאמץ הלאומי למלחמה בעבירות נהיגה תחת השפעה עליו תמיד לקחת בחשבון את הנאשם הספציפי שעומד בפניו ולבדוק האם שליחתו למאסר תועיל לחברה יותר מאשר תזיק.

במקרה הנוכחי, מדובר בנאשם שגדל למשפחה מורכבת ומציאות חיים לא פשוטה ובצעירותו חבר לגורמים עברייניים. גיליון ההרשעות שלו מעיד כי הוא עושה מאמצים להימנע מחיי הפשע והוא גם אב לילדים קטינים. עוד ציין השופט כי אף שיש לו המון הרשעות קודמות, רובן על עבירות חנייה ולגבי הפגיעה באנשים, המדינה לא ציינה בכתב האישום מי בדיוק נפגע ואיך, ולא הציגה אסמכתאות.

"אינני סבור שנסיבות האירועים מצדיקים, וודאי שלא מחייבים, שליחתו של הנאשם אל בין כותלי הכלא", כתב. "כך גם, אין זה אינטרס הציבור לשליחת הנאשם הספציפי אל מאחורי סורג ובריח בו ייחשף פעם נוספת לחברה עבריינית".

השופט הוסיף כי שליחת הנאשם כעת למאסר בפועל, גם אם לתקופה קצרה, ואפילו לביצוע בעבודות שירות, הינה ענישה דרקונית ולא מידתית.

לבסוף השופט קבע כי את ההרתעה במקרה הזה אפשר להשיג גם בלי מאסר בפועל, וגזר על הנאשם 8 חודשי מאסר על תנאי, 18 חודשי פסילת רישיון, 12 חודשי פסילה על תנאי וקנס של 2,000 שקלים.

מטעם המדינה: עו"ד נופר כץ

ב"כ הנאשם: מקס אלפסי, עו"ד תעבורה

עו"ד צביקה פרקש עוסק/ת ב- תעבורה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.