בית משפט השלום בירושלים פסק לאחרונה פיצויים של כ-410 אלף שקלים לתושב השטחים כבן 32 שנפל מפיגום בגובה 4-5 מטרים כשעבד מטעם קבלן השלד יוסף אלקיעאן באתר בנייה של היזמית "כוכב הנגב" בקרית גת. סכום זה יתווסף לכ-62 אלף שקל שקיבל הפועל מביטוח לאומיהשופטת אורנה סנדלר-איתן, שחייבה את היזמית והקבלן במלוא הפיצויים כולל החזר לביטוח לאומי, קבעה כי השניים הפרו את פקודת הבטיחות בעבודה ואת תקנות העבודה בגובה משום שלא סיפקו לעובדים רתמות בטיחות ולא נקטו באמצעים סבירים למניעת הנפילה. 80% מהאחריות הוטלו על קבלן השלד.

תאונת העבודה אירעה ב-2015 כשפיגום עליו עמד הפועל בזמן שעסק ביציקת ממ"ד בקומה השנייה בבניין קרס. התובע נפל לבור עמוק שנחפר מתחת ושבר את עצם המסרק של האגודל. האירוע הוכר כתאונת עבודה בביטוח לאומי ונקבעה לו נכות קבועה של 19% עקב הגבלת תנועה משמעותית בכף היד.

בתביעה שהגיש נגד קבלן השלד שהעסיק אותו, יזמית הפרויקט וחברת הביטוח "הכשרה" טען הפועל לרשלנות והפרת חובות חקוקות. הוא טען כי הפיגום היה רעוע וכי לא סופקו לו רתמות בטיחות אף שעבד בגובה של 4-5 מטרים ביחס לקרקע החפורה.

הנתבעות ניסו לטעון שהתובע הוא שבנה את הפיגום ובכך להטיל עליו את האחריות לתאונה אלא שהשופטת אורנה סנדלר-איתן קבעה כי לא הובאה כל ראיה למעורבותו בבנייה.

טענה נוספת של הנתבעות הייתה שהתובע נפל לכל היותר מגובה של 3 מטרים. קבלן השלד הוסיף כי הסיבה לנפילות התכופות של פועלי בניין היא שהם מתכתבים כל הלילה בפייסבוק ובאים לא ערניים.

לא הביאו עדים, לא הציגו ראיות

השופטת קבעה כי הטיעון הלא ברור לא מוכיח את ההתנהלות באתר עובר לתאונה. היא ציינה כי הנתבעות לא זימנו את מנהל העבודה או את מנהל הפרויקט להעיד ולמעשה לא הציגו כל עדות או ראיה שיכולה להסביר את נסיבות התרחשות התאונה.

מנגד, פועלים שעבדו עם התובע ומצאו אותו שרוע בקרקעית הבור, תמכו בטענתו כי נפל מגובה של 4-5 מטרים ואישרו שבאתר לא היו רתמות והפועלים לא היו קשורים. גרסת התובע נתמכה בנוסף במסמכים רפואיים ובדיווח לביטוח לאומי והשופטת קיבלה אותה.

השופטת הוסיפה כי למחלוקת לגבי הגובה המדויק של הנפילה אין למעשה משמעות משום שפקודת הבטיחות בעבודה ותקנות העבודה בגובה מחייבות נקיטת אמצעי בטיחות ורתמה החל מגובה של 2 מטרים. מכאן, שגם לפי גרסת הנתבעות הן הפרו את החוק והתרשלו.

עו"ד מוסא דקה (צילום: עידן שלום)
עו"ד מוסא דקה | צילום: עידן שלום

לגבי האחריות לתשלום הפיצויים קבעה השופטת כי ה"זיקה המהותית לאירוע" הייתה של קבלן השלד. עם זאת, הקבלן הראשי עדיין היה מחויב לפקח על הנעשה באתר ומשכך האחריות של "כוכב הנגב" הועמדה על 20%.

סכום הפיצויים שנפסק לתובע לאחר ניכוי תגמולי ביטוח לאומי הוא 330,725 שקלים וזאת עבור הפסדי שכר ואובדן כושר עבודה בשיעור של 20%, כאב וסבל, הוצאות רפואיות ועזרה. הנתבעות ישלמו בנוסף הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין של כ-70 אלף שקלים, ויחזירו לביטוח לאומי תגמולים והוצאות בסך 72,275 שקלים.

ב"כ התובע: עו"ד מ' אפלמן

ב"כ ביטוח לאומי: עורך דין תאונות עבודה ר' חורי

ב"כ הנתבעים וחברת הביטוח: עו"ד פ' מלחם, עו"ד ה' שרגאי

עו"ד מוסא דקה עוסק/ת ב- דיני מקרקעין
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל