בית המשפט לעניינים מקומיים בירושלים הורה לאחרונה על ביטול שני כתבי אישום בגין ביצוע עבירות בנייה בבניין ברחוב הקבלן בירושלים.השופטת סיגל אלבו קיבלה את טענת הנאשמים – דיירים המתגוררים בו – כי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ירושלים נקטה כלפיהם באכיפה בררנית לנוכח העובדה שלא הגישה כתבי אישום דומים נגד דיירים אחרים, שביצעו עבירות דומות ואף חמורות יותר. "חוסר ההגינות וחוסר השוויון זועק לעין", קבעה.  

לפני כ-3 שנים הוגשו כתבי אישום נגד דיירי הקומה הראשונה והשנייה בבניין בטענה לבנייה לא חוקית שהתבטאה בהתקנת פיר בשטח של 18 מ"ר ותוספת בנייה של 25 מ"ר שנבנו ללא היתר.

בתגובה לכתב האישום הגישו הדיירים בקשה לביטולו עקב אכיפה בררנית, שכן לטענתם הוועדה המקומית התעלמה מכך שבכל הבניין בוצעו עבירות בנייה נרחבות על ידי שכנים אחרים, ולא ננקטו נגדם הליכים כלל.

הנאשמים ציינו  למשל, כי שכן שלהם היה שותף בבניית הפיר שנועד להתמודד עם לשלשלת יונים, וכי דיירים נוספים בנו מחסנים ויחידות דיור ללא היתרים.

הנאשמים הדגישו כי גם הם וגם הוועדה המחוזית דרשו מהמקומית לבדוק את העבירות הנטענות אך היא לא עשתה דבר. מכאן, שהבחירה להגיש כתבי אישום רק נגדם מבין כולם "יוצרת תחושת עוול וקיפוח ופוגעת באמון הציבור".

הוועדה המקומית טענה לעומת זאת כי אחד היסודות להוכחת אכיפה בררנית הוא דמיון בסוג העבירות ואולם הנאשמים לא הוכיחו כי השכנים ביצעו עבירות דומות לשלהם. עוד נטען כי פקחי הבנייה לא יכולים לזהות כל עבירה שמבוצעת אלא אם מתלוננים עליה. בעניין זה נטען כי החלטת הוועדה המחוזית והתלונות הנוכחיות נמצאות כיום בבדיקה.

בחרה ביודעין להתעלם

אולם השופטת אלבו קבעה כי אין ספק שבבניין המדובר בוצעו עבירות בנייה רבות על ידי דיירים רבים, כפי שעולה בבירור מעדותו המהימנה של אחד הנאשמים ומעדותה של מפקחת הבנייה מטעם הוועדה המקומית.

עוד עלה מעדות המפקחת כי היא כלל לא הייתה מודעת להוראות הוועדה המחוזית לבצע פעולות אכיפה בבניין. יתרה מזו, בניגוד לטענת הוועדה, הוכח כי חלק מעבירות הבנייה בבניין דומות במהותן לעבירות שיוחסו לנאשמים, ולמרות זאת לא ננקטו הליכים הדיירים האחרים מבלי שהובא לכך הסבר מניח את הדעת.   

עו"ד גל וולקוביץ (צילום: הלית קלכמן)
עו"ד גל וולקוביץ | צילום: הלית קלכמן
 

"המאשימה בחרה ביודעין להתעלם מקיומן של עבירות בנייה נוספות שבוצעו על ידי דיירים נוספים בבניין, אף כי אלה הובאו לידיעתה הן על ידי הוועדה המחוזית והן על ידי ב"כ הנאשם... הואיל ומדובר בדיירים באותו בניין, שחלקם ביצעו עבירות דומות וחלקם ביצעו עבירות חמורות מאלה שביצעו הנאשמים, חוסר ההגינות וחוסר השוויון זועק לעין", כתבה.

השופטת סברה כי מחדלי הוועדה מצביעים על "פגיעה בעקרונות הצדק וההגינות", שכן "הדעת אינה סובלת הגשת כתב אישום כלפי שני דיירים בבניין כאשר ישנם דיירים נוספים באותו בניין שביצעו עבירות דומות או חמורות יותר". מדובר בהתנהלות שרירותית, קבעה השופטת, שאינה מותירה ברירה אלא לבטל את כתב האישום.

שמות באי הכוח לא צוינו בהחלטה

עו"ד גל וולקוביץ עוסק/ת ב- דיני מקרקעין 
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל