שני נושאים מרכזיים שמדירים שינה מעיניהם של לא מעט מושבניקים הם הסדרת השימושים החורגים והורשת המשק.

בעבר הרחוק רוב המשקים החקלאיים עסקו בחקלאות. עם השנים הכדאיות הכלכלית ושיקולים נוספים הביאו רבים לחשוב על אופציות נוספות לשימוש בשטח.

כך צצו במושבי הארץ צימרים במקום מטעים, מסעדות במקום רפתות, פתרונות דיור לילדים על חשבון לולי תרנגולות ועוד.

השימושים החורגים מציבים את בעלי הנחלות במילכוד לנוכח הדרישה להסדרתם בכל יישום החלטה של רשות מקרקעי ישראל כמו פיצול מגרשים, הסדרת מבנים לפעילות לא חקלאית ושימושים נלווים. הסיכון הוא כפול: חשיפה לכתב אישום מצד רשויות התכנון והגשת תביעה מצד רמ״י לתשלום דמי שימוש ראויים.

לכך נוספת החרדה באשר לגורל המשק והיחסים הפנים משפחתיים בהינתן המגבלה שלפיה ניתן להוריש את הנחלה רק לילד אחד.

איך מומלץ להתמודד עם חריגות בנייה? כיצד לנהל את העברת המשק לילדים תוך צמצום המחלוקות והסכסוכים?  

עו״ד אירם גל, בעל משרד העוסק בתחום הנדל"ן הכפרי במושבים ובקיבוצים, השיב לשאלות הגולשים. 

צפו בשידור החי >>

ירון שאל: הורי הקימו במשק יחידות אירוח לפני 20 שנה. אני גר במקום ומנהל את היחידות. שמעתי שרשות מקרקעי ישראל מאפשרת לאחרונה להסדיר שימושים חורגים אבל יש לנו חשש גדול מקנסות והריסה. אשמח אם תוכל להרחיב על התהליך

ירון, שלום ותודה על השאלה. יחידות אירוח בנחלה המהווים שימושים חורגים עלולים לגרור קנסות בגין שימושים חורגים. שימוש חורג הוא שימוש במבנה בניגוד להיתר או בניגוד לחוזה החכירה מול המנהל. היום יותר מתמיד כדאי להסדיר כיוון שיש הוראת שעה של רשות מקרקעי ישראל שמאפשרת לבעלי הנחלות לקבל קנסות מוגבלים בגין השימושים החורגים, אם מנצלים את הוראת השעה בתוך התקופה שנקבעה בה, עד סוף 2022. ככל ולא תשכילו להסדיר את השימושים החורגים בתוך הוראת השעה, הקנסות שיוטלו עליכם בעתיד יהיו הרבה יותר גבוהים. הסדרת שימושים חורגים זה תנאי בסיסי לכל פעולה שתרצו לעשות מול המנהל, לרבות היוון וכולי. אני ממליץ להסדיר כמה שיותר מהר. 

איתן שאל: אני ואשתי הצבנו בנחלה מחסן. בגלל קשיים כלכליים אנחנו רוצים להשכיר אותו. האם מדובר בשימוש חורג?

כמו שהסברתי בשאלה הקודמת, כל בניה, כל מבנה, כל שימוש במבנה בנחלה בניגוד להיתר או בניגוד לחוזה החכירה הוא שימוש חורג. בנחלות באופן עקרוני על פי חוזה החכירה אסור להשכיר מבנים באופן גורף, לא למגורים ולא למחסנים, אז בודאי שהשכרה של מחסן היא שימוש חורג. כדי להתגבר על קשיים כלכליים ולהיעזר בנחלה, יש פתרונות שונים ומגוונים למשל פיצול מגרש ומכירתו וכולי. הפתרונות הם רבים וכדאי להיעזר בהם. 

מרגלית שאלה: יש לי שני ילדים. לפני הרבה שנים אני ובעלי המנוח מינינו את הבן הבכור כ״בן ממשיך״. ההתנהגות שלו כלפי מתחת לכל ביקורת ואני רוצה לבטל את המינוי ולהעביר את המשק לבני השני. זה אפשרי?  

קודם כל זה אפשרי. חשוב להבין כמה דברים בנושא הזה. המינוי של הבן הממשיך, גם אם דיווחת לסוכנות וגם אם דיווחת למינהל, זו לא מתנה עדיין. מדובר על סוג של התחייבות כלפי הבן לתת לו את המתנה. הפסיקה כבר הכירה במקרים בהם התנהגות מחפירה של בן כלפי ההורים יכולה להיות סיבה מספיק טובה עבור ההורים לבטל גם את ההתחייבות וגם את המתנה. שורה תחתונה, האפשרות הזו קיימת, צריך לבחון את הסיטואציות ולטפל בזה בהתאם.    

בני שאל: לאבא שלי יש משק חקלאי. הוא בן 75 נשוי בשנית ולא מעוניין שהנחלה תעבור לאשתו. יש לו חמישה ילדים מהנישואים הראשונים. איך להתנהל?  

העצה הראשונה שהייתי נותן לאבא שלך זה קודם כל תנהל שיחה עם אשתך כדי להגיע איתה להסכמה. כמובן שהאב יכול לעשות עם אשתו הסכם ממון שבו יוגדרו במדויק העובדה שלאישה אין זכויות בנחלה והיא שייכת רק לאבא ובמותו יהיה עליה לפנות את הנחלה. הוא גם יכול לערוך צוואה, בה הוא יכול להוריש את הנכס לאחד מילדיו. כזכור, נחלה אפשר להעביר לילד אחד. חשוב לזכור בענייני צוואות שהצוואה האחרונה של אדם בחייו היא זו שתקפה. יש כמה דברים שאפשר לעשות אני מאוד ממליץ לאביך לנהל שיחה גישורית עם האישה כדי להגיע להסכמות שמחד לא יפגעו בזוגיות ומאידך ישמרו על זכויות ילדיו.  

בתיה שאלה: אני רוצה להוריש את המשק באופן שווה לשלושת ילדי. אני יכולה לכתוב את זה בצוואה הרגילה?     

ובכן בתיה, את יכולה לרשום בצוואה מה שאת רוצה, הצוואה היא מסמך שלך. יחד עם זאת, חשוב לזכור שנחלה אפשר להוריש לילד אחד בלבד. לכן, גם אם תרשמי בצוואה שאת מורישה את הצוואה לשלושת הילדים ההוראה לא תהיה תקפה. אפשר להסיק ממנה שאת רוצה ששלושת ילדייך יהנו בחלקים שווים משווי עזבונך. מה שאני הייתי ממליץ לך זה לנהל עם הילדים שיחה גישורית, להבין מהילדים איך הם היו רואים את החיים שאחרייך ואת משקפת להם מה את היית רוצה. אחרי השיחות האלה תוכלי לערוך צוואה בצורה הרבה יותר רגועה ושלמה.

צבי שואל: שמעתי שיש אפשרות לבנות בית שלישי בנחלה. מהם התנאים לכך?  

היום ברוב הנחלות בארץ אפשר לבנות בית אחד לבעל הזכויות בנחלה, בית נוסף לבן הממשיך שלו ואפשר גם לבנות יחידה קטנה שתהיה צמודה לאחד מהבתים הגדולים עבור ההורים של בעל הזכויות, שהיו בעלי הזכויות לפניו. בחלק מהמושבים היום עושים תב״עות, תכניות שמאפשר באופן גורף לכל נחלה במושב להוסיף עוד יחידה או שתי יחידות. דבר ראשון צריך לבדוק אם יש תכנית מפורטת שמאפשרת את הבנייה. גם אם יש תב״ע כדי לבנות צריך לקבל את הסכמת המינהל. כדי לקבל הסכמה צריך להוון את הנחלה, לשלם כסף, לקנות את הזכויות למגורים בהנחה, על פי ההוראות שקיימות כיום, או לשלם מה שקרוי דמי היתר, לשיקולכם. 

גל שאל: קיבלתי נחלה במושב מההורים ואני רוצה לפצל אותה כדי לתת חצי לאחותי, שלא קיבלה דבר. איך אפשר לעשות את זה?

תשובה קצרה: אי אפשר. אי אפשר לפצל היום נחלות. אפשר לעשות הרבה דברים אחרים כדי להגיע לשוויון והדדיות בינך לבין אחותך. אתה יכול לשבת איתה ולהגיע איתה להסכמה בנוגע לפיצוי כספי שתיתן לה שישקף את שווי הזכויות שקיבלת. לחילופין אפשר לעשות פיצול מגרש מתוך הנחלה כדי להעביר אותו לאחות ולעשות איזון ביניכם בנוגע לשווי הנכסים שכל אחד קיבל. יש יתרונות וחסרונות לכל אחד מהתרחישים, כך למשל, בתרחיש של הפיצוי צריך להשקיע כספים, ואז יש פה עסקה לצורך דיווח לרשות המיסים וכולי. 

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל