עסקאות מקרקעין הן תמיד עסקאות בסכומים גדולים. עבור רוב האנשים שאינם טייקונים או אנשי עסקים מדובר בעסקאות הגדולות והחשובות ביותר בחיים. למרות זאת, אנשים רבים בוחרים לוותר על ייצוג משפטי בשל הרצון לחסוך בהוצאות, בעיקר כאשר הם רוכשים דירה מקבלן. משום מה הם סבורים שברכישת דירה מקבלן אין צורך בליווי משפטי, כשלמעשה, חוזים מול קבלן ברכישת דירות יד ראשונה הם מורכבים לא פחות מכל עסקת מקרקעין אחרת ולפעמים אף יותר.

ריכזנו עבורכם את הטיפים הכי חשובים שצריך לדעת לפני קיום עסקת מקרקעין בכלל, ובפרט לפני חתימה על חוזים מול קבלן ברכישת דירות יד ראשונה.

משא ומתן 

הדבר הראשון שחשוב לדעת הוא שגם כאשר אתם רוכשים דירה מקבלן, משא ומתן על תנאי ההסכם והתשלום יכול לשפר את ההסכם לטובתכם. התנאים שאתם יכולים להשפיע עליהם במשא ומתן לפני חתימה על חוזים מול קבלן ברכישת דירות יד ראשונה הם רבים. הנה כמה דוגמאות:

  • מחיר הדירה הוא סעיף פחות גמיש מאחרים, אך בעזרת משא ומתן נכון אפשר לפעמים להוריד את גובה התשלום.

  • פריסת התשלומים בצורה נוחה ובמסגרת האפשרויות הכלכליות שלכם.

  • קבלת פטור מהפרשי הצמדה לתשלום לתקופה של חודשיים או יותר ממועד חתימת ההסכם – פרט שאם לא תתעקשו עליו לא יופיע בהסכם, ומשמעות הפטור היא הפחתה מעשית בתשלום.

  • הוספת אפשרות לערוך שינויים בתכנון הפנים של הדירה ללא תוספת תשלום עד למועד מסויים שנקבע בחוזה.

  • הכנסת תוספות שלא נכללו בתכנון המקורי, כמו נקודות חשמל נוספות, נקודות גז ומים במרפסת ועוד, ללא תוספת תשלום.

דעו מה לדרוש  

בהמשך ישיר לסעיף הקודם תזכרו תמיד שיש תנאים ופרטים שאתם יכולים לדרוש לשנות, להוריד או להוסיף בחוזה. אם לא תדרשו הם פשוט לא יוכנסו לחוזה – וזה תמיד לטובת הקבלן.

לדוגמה: ברוב החוזים שנעשים מול קבלן ברכישת דירות יד ראשונה יש סעיף המאפשר לקבלן לחלוט כדמי רצינות את הכספים שכבר הופקדו בידיו, גם אם ההסכם לא ייחתם בסופו של דבר. דרשו באופן חד משמעי למחוק את הסעיף הזה, כך שאם ההסכם לא יצא לפועל מסיבה כלשהי תקבלו בחזרה את מה ששילמתם לקבלן.

ביטול וצמצום חיובים

כאמור ומטבע הדברים, חוזים מול קבלן ברכישת דירות יד ראשונה כוללים כמה שיותר סעיפים המוטים לטובת הקבלן, כיוון שהוא זה שמציג את החוזה.

בתוך החוזה ניתן למצוא סעיפים שונים המטילים חיובים על הקונה, כשלמעשה אפשר לצמצם אותם בצורה ניכרת ואף לבטל אותם כליל. השתת עלות הנפקת הערבות הבנקאית על הקונה, לדוגמה, יכולה להיות מבוטלת אם תדעו לדרוש זאת.

דוגמא נוספת לסעיף שניתן למצוא בחוזים רבים היא סעיף המטיל על הקונה את תשלום ההוצאות המשפטיות של הקבלן במידה והדברים יגיעו לבית משפט מסיבה זו או אחרת. סעיף זה יכול להגיע להוצאה של עשרות אלפי שקלים וניתן לצמצם אותו להגבלה של אלפים בודדים בלבד.

כמובן שיש עוד סעיפים רבים כאלה, ולכן ההמלצה החד משמעית היא להיעזר בעו"ד מקרקעין מנוסה ולא לחתום לבד על חוזה מול קבלן.

חובות הקבלן

הקבלן ינסה למתוח את החוק לטובתו באמצעות החוזה עד כמה שאפשר. חשוב לדעת כי החוק היום מאפשר לקבלן לאחר במסירת הדירה לתקופה של עד 60 יום בלבד, ומעבר לכך הוא צריך לשלם פיצוי בגובה דמי שכירות חודשיים, על פי תנאים מסוימים הקבועים בחוק. החוק מרחיב את אחריותו של הקבלן למועד המסירה, אך כדאי לבדוק שאין סעיף בחוזה שמבטל את החובה הזו או מקטין אותה.

ליווי מקצועי

קצרה היריעה מלפרט את כל הסעיפים שיש לבדוק לפני חתימה על חוזים מול קבלן ברכישת דירות יד ראשונהאך ברור שלסיוע משפטי מקצועי של עו"ד ישנה חשיבות רבה בהפיכת החוזה ממסמך מאיים שכובל אתכם לטובת הקבלן, להסכם אמיתי הפועל לטובתכם.

עו"ד ענת אדר כפיר (צילום: לירן כפיר)
עו"ד ענת אדר כפיר | צילום: לירן כפיר

בניגוד לדעה הרווחת, תשלום לעו"ד מקרקעין אינו הוצאה נוספת אלא חיסכון שיכול להגיע לעשרות אלפי שקלים.

עו"ד ענת אדר כפיר היא שותפה מייסדת בפירמת כפיר עורכי דין ועוסקת בדיני מקרקעין ונדל"ן

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל