בפסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים נשאלה השאלה האם בני זוג שמעוניינים להרחיב שתי דירות שנמצאות באותו בניין זכאים לפטור מהיטל השבחה עבור הדירה שבה הם מתגוררים. בניגוד לעמדת ועדת התכנון והבנייה בעיר, תשובתו שלהשופט ארנון דראל הייתה חיובית, ובני הזוג הצליחו להפחית את היטל ההשבחה בעשרות אלפי שקלים.

שתי הדירות של בני הזוג נמצאות בחלקים שונים של בניין בעל ארבע כניסות ברחוב אליעזר לבנה בירושלים, ובאחת מהן הם מתגוררים.

לפני כ-4 שנים הגישו בני הזוג בקשת היתר בנייה להרחבת שתי הדירות בהתאם לתב"ע החדשה באזור, ובתגובה נדרשו לשלם לוועדה המקומית לתכנון ובנייה כ-134 אלף שקל עבור היטל השבחה (כ-64 אלף שקל עבור דירה אחת וכ-70 אלף שקל עבור הדירה השנייה).

בערר שהגישו על השומה הם טענו כי הם זכאים לפטור מהיטל השבחה על דירת המגורים.

כאן צריך להבהיר כי החוק קובע שבעל דירה זכאי לפטור מהיטל השבחה על דירת מגורים אלא אם יש לו שתי דירות שנמצאות באותה קרקע ושטחן המצרפי עולה על 140 מ"ר. תכלית הפטור היא להקל על בעלי דירות קטנות לבצע הרחבה כדי לסייע להם לשפר את איכות הדיור.

בעוד שבני הזוג טענו כי מדובר בשתי דירות נפרדות ולכן הם זכאים לפטור, הוועדה המקומית סברה כי בני הזוג נכנסים לחריג  – ועמדתה התקבלה על ידי ועדת הערר. כך הגיע העניין לבית המשפט.

בערעור שהגישו בני הזוג הם טענו כי אין לראות בשתי הדירות שלהם כמקשה אחת רק משום שהן בנויות על אותה חלקה, שהרי בפועל מדובר בשתי דירות שממוקמות בכניסות שונות של הבניין, כך שהן נפרדות מבחינה קניינית, תכנונית ופיזית. כלומר, לא מדובר בהרחבה של שתי דירות במטרה לאחד ביניהן אלא בהרחבת כל דירה כשלעצמה.

אולם הוועדה המקומית (המשיבה בערעור) עמדה על שלה וטענה כי כאשר הדירות ממוקמות על אותם מקרקעין יש להתייחס לשטחן המצטבר.

דירות נפרדות

השופט דראל לא קיבל את גישתה של הוועדה. "אין בכך שלאדם המבקש להרחיב את דירתו במקום אחד, דירה אחרת במקום אחר כדי למנוע ממנו את קבלת הפטור לדירה הראשונה", כתב בפסק הדין.  

השופט ציין כי פרשנות נכונה של החוק אינה מאפשרת לעשות הבחנה בין מי שיש לו שתי דירות בשני מקומות נפרדים לבין מי שיש לו שתי דירות נפרדות באותו בניין.

לשיטתו, המערערים זכאים לפטור מהיטל השבחה על דירת המגורים בדיוק כמו שזכאי לו בעל שתי דירות בשני בניינים שונים.

השופט הבהיר כי דווקא העובדה שמדובר בשתי דירות קטנות יחסית בפרויקט "רכבת" ישן מחזקת את הצורך לעודד את הרחבת הבנייה באמצעות פטור מהיטל השבחה על דירת המגורים העיקרית, ולסייע לאוכלוסייה חלשה יותר בשיפור איכות החיים.

לפיכך השופט הורה לוועדה להעניק למערערים את הפטור על הדירה בה הם מתגוררים, וזאת עד לתקרת הרחבה של 140 מ"ר.

ב"כ המערערים:עו"ד מקרקעין חננאל ברהום

ב"כ המשיבה:עו"ד ארז שפירא

עו"ד אירית ינקוביץ עוסק/ת ב- דיני מקרקעין 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

 

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל