שופט בית המשפט המחוזי בחיפה שמואל מנדלבום קיבל לאחרונה תביעה לאכיפת הסכם מכר של קוטג' בקרית ים אחרי שהמוכר סירב לקיים את העסקה אפילו שקיבל את רוב התמורה. בפסק הדין נקבע כי המוכר נהג בחוסר תום לב מהותי בין היתר כשדרש מהרוכש עוד כסף תמורת הבית, וכי להודעת הביטול שלו לא הייתה כל הצדקה משפטית.

הקוטג' נמכר לרוכש בשנה שעברה תמורת 2,250,000 שקלים. הרוכש פעל בהתאם ללוח התשלומים שנקבע בהסכם המכר אבל בשלב מסוים קיבל מהמוכר הודעת ביטול. לאחר מכן המוכר התחרט על הביטול וקיבל מהרוכש תשלום נוסף של 450 אלף שקלים. בשלב הזה הועברו לו כבר 1,350,000 שקלים שבאמצעותם רכש דירה חלופית.

כחודש לאחר קבלת התשלום הנוסף שוב הודיע המוכר על ביטול ההסכם. הפעם הוא דרש פיצוי של 225,000 שקלים על הפרת ההסכם בטענה שהרוכש ואמו – שמתגוררת בשכנות – הטרידו אותו. לאחר מכן הוא הודיע לרוכש שאם הוא מעוניין לקבל את הבית עליו להוסיף עוד 750 אלף שקלים למחיר שהוסכם.

בתביעה שהגיש הרוכש בעקבות זאת הוא ביקש להורות למוכר למסור לו את הבית כנגד תשלום יתרת התמורה.

המוכר טען בתגובה שביטל את ההסכם כדין, עקב הטרדות והצקות מצד הרוכש ואמו. הוא טען שהשניים תצפתו עליו, הזמינו לו משטרה, זרקו עליו תפוזים, התיזו מים על הנכד שלו והתלוננו לווטרינר העירוני על הציפורים שלו. בעקבות ההצקות הוא נכנס לדיכאון, וכיום הוא לא מסוגל לעבור דירה.  

הרוכש הכחיש מעורבות בסכסוך השכנים בין אמו לבין הרוכש וציין כי המוכר החל להתעמר באמא שלו כדי לייצר עילה לביטול ההסכם או לקבל תוספת תשלום. עוד הוא טען כי בניגוד לטענותיו המוכר כבר לא גר בבית.

בלי הסתייגות

השופט שמואל מנדלבום קבע כי המוכר לא הוכיח בשום ראיה או עדות הצקות או הטרדות כלשהן מצד התובע. יותר מזה, גם אם היה מוכיח זאת הוא עדיין לא היה רשאי לבטל את ההסכם אחרי שהפיק תועלת עסקית וקנה דירה בכספים ששולמו לו.

השופט הוסיף שהעובדה שהנתבע קיבל את התשלום הנוסף ללא כל הסתייגות שללה ממנו את זכות הביטול.  לקביעתו, הנתבע לא היה רשאי לקחת מהתובע עוד כסף ואז "להיזכר" במעשים שביצע קודם לכן ולטעון שמדובר בהפרת הסכם. "התנהגות שכזו נגועה בחוסר תום לב מהותי", כתב.

לבסוף, השופט ציין כי ממידע שהציג התובע עלה כי הנתבע לא מתגורר בבית וכי המשטרה פשטה על המקום עקב חשד שהופעלה בו מעבדת סמים והנתבע אף היה עצור בשל כך. עוד הוסיף השופט כי הנתבע לא הציג כל ראיה שמוכיחה שההתנהגות של התובע גרמה לו למצוקה נפשית שמנעה ממנו לקיים את ההסכם.

עו"ד משה ימין (צילום: רינטון,  יחסי ציבור )
עו"ד משה ימין | צילום: רינטון, יחסי ציבור

לסיכום קבע השופט שלהודעת הביטול ששלח הנתבע לא הייתה הצדקה משפטית והוא פעל בחוסר תום לב מהותי כשניסה לאלץ את התובע לשלם יותר. הוא חייב את הנתבע להשלים את חלקו בעסקה והורה לתובע להפקיד בקופת בית המשפט את יתרת התמורה בקיזוז הוצאות של 40,000 שקלים. הנתבע יקבל את הכספים רק אחרי שימסור לו את הנכס ואת האישורים הדרושים לצורך העברת הזכויות.

ב"כ התובע: עו"ד חרומיך

ב"כ הנתבע: מרינה זץ, עו"ד מקרקעין

עו"ד משה ימין עוסק/ת ב- דיני מקרקעין
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.