בית משפט השלום בפתח תקווה חייבבאחרונה שני זוגות בעלי דירות גן בבניין בפתח תקווה לשלם לשכנים שלהם 60,050 שקל לאחר שרישום הבניין כבית משותף גרע משטח דירתם 36 מ"ר. השופטת מירב כפירקבעה כי בעלי הדירות קיבלו תוספות לדירותיהם ולא יהיה זה מוצדק שייהנו מהרווח שלהם על חשבון השכנים.

לפני כשנתיים ביקשו בעלי שתי דירות גן להורות על חלוקת הבעלות במגרש (פירוק שיתוף) באמצעות רישום המבנה כבית משותף. שכניהם – שרכשו בעצמם דירת גן בבניין כ-15 שנה קודם לכן – הסכימו לחלוקה אך מאחר שהסתבר להם כי היא תביא לתוספת שטחים בשתי דירות הגן האחרות ואילו מהם היא תגרע שטח – הם ביקשו שבעלי הדירות ה"מורווחים" ישלמו להם עבור ההפסד.

במרץ 2017 הורה בית המשפט על פירוק השיתוף בבניין אך הותיר את ההכרעה בנוגע למה שמכונה "תשלומי איזון" להמשך. ארבעה חודשים לאחר מכן המבנה נרשם כבית משותף, כאשר לדירת הקונים הוצמדה גינה בגודל 214 מ"ר ולבעלי הדירות האחרים הוצמדו גינות גדולות יותר – זוג אחד זכה לדירה של 297 מ"ר והשני ל-274 מ"ר.

בהמשך לבקשתם, טענו השכנים ה"מופסדים" שהרישום פגע בזכויות הקניין שלהם כיוון שהם רכשו דירה בגודל של 250 מ"ר ובפועל כיום מתגוררים בדירה קטנה יותר. לגרסתם, מאחר שמשטחם נגרעו 36 מ"ר, יש לחייב את בעלי הדירות שהרוויחו שטח כתוצאה מהחלוקה בתשלומי איזון של 72,144 שקל.

מנגד, טענו בעלי הדירות האחרות כי אין לחייבם בתשלום מאחר שהמצב הפיזי של הדירה נותר כפי שהיה בעת רכישתה. כלומר, לטענתם השכנים לא הוכיחו פגיעה במטראז' של הדירה. בעניין זה הם טענו כי שכניהם לא מדדו את הדירה בצורה מקצועית כשנכנסו אליה כך שלא ידעו בוודאות את גודלה הקודם, ולכן דרישתם מחוסרת תום לב.

נכון וצודק

עו"ד יצחק נטוביץ (צילום: שי בן אפרים, פסקדין)
צילום: שי בן אפרים, פסקדין
השופטת כפיר ציינה בפתח דבריה כי פירוק שיתוף צריך להתבצע בהתאם למה שרשום בטאבו ולא לפי שטח הדירה בפועל. אין ספק שכשהשכנים רכשו את הדירה שלהם היה כתוב במסמכים כי הם בעלי 250 מ"ר מהחלקה, ואילו לאחר חלוקת הבניין הם הפכו לבעלים של פחות שטח. פער קנייני זה, היא קבעה, מצדיק להיענות לבקשתם ולאזן את הזכויות בהן זכו בעלי הדירות האחרים "על חשבונם" באמצעות תשלום כספי.

למעשה, השופטת קבעה כי בעלי הדירות הם שהתנהלו בחוסר תום לב כשניסו "להרוויח" שטח במהלך רישום הבית המשותף תוך גריעתו מהשכנים. 

בהמשך, השופטת אף הודיעה כי באורח חריג היא לא מקבלת את עמדת המומחה שמינתה להערכת שווי הזכויות, שסבר כי השכנים לא זכאים לתשלום, תוך שהבהירה כי הוא התבסס על עובדות שגויות.

עם זאת, השופטת אימצה את החישוב של שווי השטח שהופחת מדירת השכנים וקבעה כי בעלי הדירות האחרים יישאו בתשלומי איזון של 60,050 שקל בתוספת הוצאות משפט בסך 15,000 שקל.

שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין

עו"ד יצחק נטוביץ עוסק/ת ב- דיני מקרקעין 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל