חייב יקבל הפטר מחובות של 452,000 שקלים אם ישלם 48 תשלומים של 2,000 שקלים בלבד. השופט דוד שאול גבאי ריכטר מבית משפט השלום בירושלים נתן את צו השיקום חרף חוסר אחריות קיצוני של החייב, שרכש ג'יפ ערב כניסתו להליך.

בסוף 2021 פנה החייב לבית המשפט וביקש לפתוח בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי. הוא סיפר כי הוא נשוי ואב לחמישה, אחת מהם בעלת צרכים מיוחדים, ועובד בתפקיד אחזקה עם משכורת של כ-7,000 שקלים בחודש. בנוסף הוא מקבל קצבת ילדים בסך 880 שקלים, ובת זוגו לא עובדת. הוא טען כי הוצאות המחיה של המשפחה גבוהות מההכנסות וכך נצברו החובות.

עם פתיחת ההליך נקבע שהחייב ישלם במהלכו 150 שקלים בחודש ובהמשך הסכום הוגדל ל-850 שקלים. בדיון שהתקיים לאחרונה הסכימו הצדדים שיש מקום לתת צו שיקום לחייב, אולם הייתה מחלוקת על פרטי הצו בשל התנהלותו הכלכלית עובר לפתיחת ההליך.

לאור ממצאים המעידים על הכנסות בסך 18,000 שקלים בתקופה שלפני פתיחת ההליך, הנאמן וב"כ הממונה טענו שהחייב אינו ממצה את כושר השתכרותו. הם הוסיפו שכחודשיים בלבד לפני שביקש לפתוח בהליך הוא רכש ג'יפ באמצעות הלוואה. כמו כן, נמצא כי הוא מנהל תביעה לפיצויים על נזקי גוף שנגרמו לו, מבלי שביקש היתר לכך כנדרש בהליך חדלות פירעון.

לכן טענו בעלי התפקידים כי יש לממש את הג'יפ או לפדות את שוויו, ולהקנות לנושים חלק מהפיצוי שייפסק לחייב אם יזכה בתביעת נזקי הגוף. ב"כ הממונה המליץ כי צו השיקום יכלול 60 תשלומים של 3,000 שקלים ואת מימוש הרכב ששוויו 136,000 שקלים, כך שבסופו של דבר יופקדו לקופת הנושים 316,000 שקלים.

בתשובה לכך טען החייב כי הוא אכן עבד 11 שנים בעבודה אחרת עם משכורת נאה, עד שנפגע ב-2018 בתאונת עבודה שבעקבותיה נאלץ לעבוד בעבודתו הנוכחית.

לגבי הג'יפ, החייב אישר כי לקח הלוואה של 150,000 שקלים כדי לרכוש אותו, אך לדבריו הוא מסר את הרכב לאחיו שמשלם עליו. מאחר שהרכב משועבד וההלוואה בגינו משולמת על ידי האח נטען שאין טעם לממש אותו. בקשר לתביעת הפיצויים נטען כי במהלך אחד הדיונים החייב ביקש בעל פה היתר לנהל אותה.

קשה להתעלם מהג'יפ

השופט קיבל את הסברי החייב בעניין יכולת ההשתכרות שלו והבהיר שיש לבחון את הכנסתו כיום ולא את זו שהייתה בעבר.

עם זאת הוא ציין כי יש קושי ממשי להתעלם מרכישת הג'יפ חודשיים בלבד לפני הגשת הבקשה לפתיחת הליכים. "אם קבעתי שהיחיד גילה יוזמה ומעוף בהקשר לרצונו להגדיל את כושר השתכרותו, הרי שביחס לרכישת הרכב, גילה היחיד חוסר אחריות קיצוני", כתב. הגם שכיום ההלוואה בגין הרכב משולמת על ידי מישהו אחר, השופט קבע שיש לתת ביטוי לשווי הרכב במסגרת צו השיקום.

ביחס לתביעה הנזיקית קבע השופט שמקובלת עליו פניית החייב בנושא בעל-פה במהלך הדיון ויש לאפשר לו לנהל אותה בכפוף לכך שאם יקבל פיצוי על הפסדי השתכרות הוא יועבר לנושים.

בסופו של יום נתן השופט צו שיקום כלכלי לחייב, במסגרתו יהיה עליו לשלם 96,000 שקלים ב-48 תשלומים של 2,000 שקלים. הסכום מגלם סך של 1,200 שקלים לחודש ו-800 שקלים עבור הג'יפ.  אם יעמוד בתנאים, הוא יקבל הפטר מחובות בסוף התקופה.

  • ב"כ המבקש: עו"ד כארם סוקי, עו"ד מלי טייב
  • ב"כ הממונה על חדלות פירעון מחוז ירושלים: עו"ד שמרית אוחיון
  • הנאמן: עו"ד אמיר כספי

עו"ד טמיר כרמי עוסק/ת ב- חדלות פירעון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.