השופטת עירית כהן מבית המשפט המחוזי בלוד פסקה פיצויים של כ-2 מיליון שקלים לפליטים מאריתריאה שאיבדו את בתם התינוקת בגיל חצי שנה בלבד, בשל רשלנות רפואית בטיפול שקיבלה במרפאת הפליטים של "טרם". בפסק הדין נקבע כי אף שהיה זה ביקור שני של התינוקת במרפאה בתוך חודש, התעלם הרופא מממצאים מדאיגים כמו ירידה חדה במשקל ודופק מואץ, ולא הפנה את ההורים לבית החולים. "אם התינוקת הייתה מופנית למיון", כתבה, "סביר להניח שמצבה היה מאובחן ומטופל בזמן, ובכך היה נמנע מותה".

ההורים הגיעו בפעם הראשונה למרפאה בתחילת ינואר 2015 כיוון שבתם סבלה מהקאות, שיעול וחום במשך יומיים. הרופאה מצאה צפצופים בריאות ונתנה לה טיפול באינהלציה. כ-3 שבועות לאחר מכן מצבה של התינוקת הורע וההורים שוב הגיעו למרפאה. הרופא אבחן אצלה דלקת ריאות ושחרר אותה עם טיפול אנטיביוטי. אף שמנתוני הבדיקות עלה כי התינוקת ירדה ב-600 גרם והדופק שלה היה מואץ והחום גבוה, היא לא הופנתה למיון ילדים.

יומיים לאחר מכן היא התעוררה בלילה עם חום וקשיי נשימה וההורים הבהילו אותה לבית החולים וולפסון, שם נקבע כי הגיעה במצב של מוות קליני.

דו"ח ועדת בדיקה של משרד הבריאות העלה כי התיעוד הרפואי היה חסר ואי אפשר לדעת האם קיבלה טיפול תרופתי שהתאים למצבה. כמו כן, לנוכח הדופק המואץ והירידה החדה במשקל היה מקום להפנות אותה למיון. עוד צוין שמדו"ח הנתיחה שלאחר המוות אין אפשרות לדעת מה הייתה סיבת הפטירה. הוועדה העלתה מספר אפשרויות: הפסקת נשימה בשל מחלה בדרכי הנשימה, אלח דם, אובדן נפח דם. או אבחנות נדירות יותר שאי אפשר לאשש.

בתביעת רשלנות רפואית שהגישו ההורים נגד רשת מרפאות "טרם" נטען כי הרשלנות של רופאי המרפאה היא שגרמה למותה של בתם. בחוות דעת רפואית שצירפו לתביעה צוין כי הטיפול השני היה רשלני בין היתר כיוון שלא נערכו בדיקות רלוונטיות בהתחשב בהחמרה במצבה מהביקור הקודם והיא לא הופנתה להמשך בירור במיון ילדים.

מטעם "טרם" נטען כי התינוקת טופלה במקצועיות ואי אפשר לשלוח לאשפוז כל ילד עם חום. צוין כי ברגע שדלקת הריאות אובחנה קיבלה התינוקת את הטיפול הרפואי המתאים ובדיקות נוספות ממילא לא היו משפיעות על התוצאה העגומה. עוד צוין כי המצב שאיתו הגיעה לבית החולים היה שונה ולא קשור למצבה הקודם.

לא מוות פתאומי

השופטת עירית כהן קבעה שהייתה רשלנות בביקור השני במרפאה שהתאפיין בחוסר התייחסות לנתוני הביקור הקודם והתעלמות ממצאים מחשידים כמו הירידה החדה במשקל והדופק המואץ, שהחשידו כי לא מדובר בדלקת ריאות וחייבו להפנות את התינוקת להמשך טיפול במיון או לזמנה לביקור נוסף כעבור יום או יומיים - דבר שלא נעשה. ממצאים דומים עלו גם בדו"ח הוועדה של משרד הבריאות, ציינה.  

השופטת דחתה את העמדה של הנתבעת שלפיה התינוקת נפטרה באופן פתאומי עקב תסמינים חדשים, וקבעה כי "אם התינוקת הייתה מופנית למיון, סביר להניח שמצבה היה מאובחן ומטופל בזמן, ובכך היה נמנע מותה".

עו"ד אורלי לאש (צילום: אושרי מוסינדי)
עו"ד אורלי לאש | צילום: אושרי מוסינדי

היא פסקה להורי הפעוטה פיצויים של 1,575,000 שקלים על כאב וסבל וקיצור תוחלת החיים של בתם, אובדן הכנסה והוצאות קבורה ומצבה. בנוסף חויבה "טרם" לשלם להם שכר טרחת עורך דין של 370 אלף שקלים והחזר הוצאות משפט.

לפסק הדין בת"א 8276-01-19

ב"כ התובעים: עו"ד שחר דור, עו"ד סיון דור ועו"ד רוזי נמר זינגר

ב"כ הנתבעת: עורכי דין רשלנות רפואית ליאור פרי וחוה קבילו

עו"ד אורלי לאש עוסק/ת ב- רשלנות רפואית
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.