שופטת בית משפט השלום בירושלים, ג'ויה סקפה שפירא, נתנה לאחרונה צו שיקום כלכלי לבני זוג עם חובות של מאות אלפי שקלים. נקבל כי הם יקבלו הפטר מכל חובותיהם אם כל אחד מהם ישלם 1,000 שקל לחודש במשך 44 חודשים. החובות נוצרו בשל ערבות עליה חתם האיש להלוואה שנטל הרב שלו ובשל הלוואות שבני לקחו לשם רכישת דירה. הממונה על הליך חדלות הפירעון והנאמנת המליצו על תקופת תשלומים קצרה יותר של 3 שנים, אולם השופטת האריכה את התקופה לאור התנהלות בני הזוג שבנוסף לערבות לה התחייב האיש, נטלו הלוואות נוספות בידיעה שאין להם יכולת לפרוע אותן.

החייבים הם בני זוג נשואים והורים לחמישה ילדים. בשנת 2021 ניתן להם צו לפתיחת הליכים במסגרתו הוטל על כל אחד מהם תשלום חודשי של 150 שקלים.

לגבי האישה אושרו 7 תביעות חוב בסכום כולל של  393,419 שקל ובעניינו של האיש אושרו 8 תביעות חוב בסך כולל של 411,185 שקל. חלק ניכר מהחובות, בסך של כ-343 אלף שקל, משותפים לשניהם.

המשבר הכלכלי החר כאשר האיש חתם על ערבות להלוואה שנטל הרב שלו. מספר שנים לאחר מכן רכשו בני הזוג דירה ונטלו הלוואות שונות אך לא עמדו בהחזר התשלומים, בין היתר כי נושיו של הרב - שלא פרע את ההלוואה - פתחו נגדם בהליכי הוצאה לפועל.

מכירת הדירה לא הספיקה להם כדי להחזיר את ההלוואות. בשנת 2018 שניהם אף פוטרו מעבודתם והתקיימו מקצבת אבטלה. כיום האיש משתכר ב-6,000 שקל לחודש כמנהל ישיבה והאישה משתכרת ב-9,000 לחודש. בנוסף הם מקבלים בכל חודש קצבת ילדים בסך 900 שקל, מלגת אברך בסך 3,000 שקל וסיוע של 1,000 שקל מבני משפחה.

החייב טען כי היה בן 18 כשחתם על הערבות ולא הבין את משמעות החתימה.

הנאמנת והממונה המליצו על תוכנית פירעון שלפיה כל אחד מהחייבים ישלם 1,000 שקל בחודש למשך 3 שנים.

התנהלות בעייתית

אלא שהשופטת סקפה שפירא סברה כי נסיבות יצירת החובות והתנהלותם של היחידים בהליך מצדיקים את הארכת תקופת התשלומים.

היא ציינה כי אינה מקבלת את טענת האיש שלא הבין את משמעות החתימה, שכן היה בגיר ומודע למעשיו, ויכול היה לדעת כמעט בוודאות שאם תמומש הערבות הוא לא יצליח לעמוד בהתחייבותו.

כמו כן, ציינה השופטת כי השניים נטלו את ההלוואות בהמשך בידיעה שלא יוכלו לפרוע אותן וכי היחיד לא מיצה את כושר השתכרותו.

בנוסף, במסגרת ההליך הם הגישו דוחות באיחור, החסירו מסמכים, ונטלו לידיהם כספים שנועדו לקופת הנשייה ללא אישור בית המשפט.

לכן קבעה השופטת שתקופת התשלומים תעמוד על 44 חודשים שבהם כל אחד מהחייבים ישלם 1,000 שקל, ובסיום התקופה הם יהיו פטורים מכל חובותיהם.

עוד נקבע בין היתר כי עד לסיום התקופה, כספים לא מוגנים שהם נזילים מקופות גמל של החייבים, החזרי מס ומענקים מרשות המיסים וכן פיצוי שקיבלו בתביעה אזרחית שלהם - יועבר כולם לקופת הנשייה. כך גם לגבי כל נכס, כספים או זכויות שיתקבלו אצל החייבים בתקופת התשלומים.

במידה ויפרו החייבים את הוראות הצו לשיקום כלכלי, בדרך זו או אחרת, הם יהיו חשופים לסנקציות כגון הארכת צו התשלומים ואף ביטול ההליך.

עו"ד עידן ליטבק  (צילום: צילום עצמי)
עו"ד עידן ליטבק | צילום: צילום עצמי

שמות באי כוח הצדדים אל אוזכרו בפסק הדין.

עו"ד עידן ליטבק עוסק/ת ב- חדלות פירעון
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.