השופטת נסרין אסכנדר-מוסא הוציאה לאחרונה צו שיקום כלכלי לבן 77 שחי מקצבת זקנה וצבר חובות כבדים. החייב יזכה בהפטר תמורת 23,400 שקל שיוסיף לקופת הנשייה בתשלומים של 650 שקל לחודש למשך 3 שנים. טענות הממונה כי לחייב זכויות בדירה וכי הוא צבר את החובות בחוסר תום לב נדחו.

הצו לפתיחת הליכים ניתן בספטמבר 2020. כנגד החייב הוגשו שלוש תביעות חוב בסך 217,666 שקל. תביעת החוב העיקרית היא של בנק הפועלים בגין הלוואות שנטל האיש ב-2018 ו-2016.

החייב בן 77, נשוי בשנית ואב ל-11 ילדים. הוא מתקיים מקצבת זקנה בסך של 5,100 שקל ואשתו אינה עובדת. הוא גר בדירה שבעבר הזכויות בה היו רשומות על שמו אך הועברו ב-2012 לשני בניו, תמורת 180,000 שקל. הוא קיבל מילדיו זכות מגורים בנכס לכל ימי חייו ובניו לקחו משכנתה ובנו שתי דירות מעל הדירה שלו.

ביולי 2022 הגישה באת כוח הממונה הצעה לתכנית שיקום שעיקרה תשלום 82,000 שקל לקופת הנשייה על ידי פדיון זכויות החייב בדירת המגורים בסך של 50,000 שקל והוספת 32,000 שקל שיושבו על ידי בני המשפחה.

לטענתה, לחייב יש עדיין זכויות בדירה מכוח העובדה שהוא נוהג בה מנהג בעלים וכן בהתבסס על כך שהתמורה ששילמו לו ילדיו פחותה בהרבה מהערכת השווי של הדירה.  

עוד נטען כי כשהחייב נטל את ההלוואה הוא ידע או צריך היה לדעת שלא יוכל להחזיר אותה. 

החייב טען כי הוא לקוח של הבנק מזה 50 שנה, ובמהלך השנים לקח מספר הלוואות והצליח להחזיר את כולן. בעניין ההלוואה שבמחלוקת הוא סיפר שלאחר שנקלע למצב כלכלי קשה וחשבונו בבנק היה ביתרת חובה, הוצע לו על ידי פקידה בבנק לקבל הלוואה כדי לכסות את המינוס. הוא לקח את ההלוואה ושילם חובות לאנשים להם היה חייב כסף. 

הוא הוסיף שילדיו היו תמיד עוזרים לו ומפקידים לו כספים לחשבון, וכשלקח את ההלוואה סבר שהם ימשיכו לעזור. אלא שמצבם של הילדים מנע מהם להמשיך ולסייע לו והוא נקלע למצב בו לא יכול היה להשיב את ההלוואה.

מבוגר ומסכן

השופטת נסרין אסכנדר-מוסא מבית משפט השלום בנצרת השתכנעה כי זכויות החייב הועברו כדין ובתום לב לשני בניו וכי אין לו זכויות בנכס למעט זכויות מגורים. היא קבעה שבהתחשב בכך שניתנה לחייב ולאשתו זכות מגורים לכל החיים, ולכך שאשתו צעירה ממנו והצפי היא מגורים של לפחות 20 שנה, הזכות מגלמת את ההפרש בין המחיר ששולם בפועל לבין שווי העסקה הריאלי.

באשר ליצירת החוב לבנק הפועלים, השופטת קיבלה את טענת החייב כי כשנטל את ההלוואה סבר שילדיו ימשיכו לסייע לו וכי אין כאן מקרה של התנהלות בחוסר תום לב.

"התרשמתי מאדם מבוגר, מסכן, שנקלע למצוקה כלכלית קשה ומעוניין כול כולו להשיג שיקום כלכלי", כתבה השופטת.

היא קבעה שהחייב נקלע למצבו בשל תאונה כלכלית ואין בהתנהגותו כל טעם לפגם.

בסופו של דבר הוציאה השופטת צו לשיקום כלכלי וקבעה כי על החייב להוסיף לקופת הנשייה סך של 23,400 שקל. הוא ישלם 650 שקל בחודש למשך 36 חודשים ובסוף התקופה יקבל הפטר מחובותיו.

שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.