לייפוי הכוח המתמשך יש לא מעט כוח עודף על אחותו, האפוטרופסות, אף ששניהם נולדו כדי לתת מענה לאותה הבעיה – דאגה למי שאינו יכול יותר לדאוג לעצמו. ייפוי כוח מתמשך הוא מעין התניה על "ברירת המחדל" שהיא האפוטרופסות. אם לא ערכנו ייפוי כוח מתמשך, או אם בשלב כלשהו פקע תוקפו, אנחנו חייבים לשוב לאפוטרופסות כברירת מחדל שתמלא את החלל.

מדוע אני מכנה את יייפוי הכוח המתמשך "מוצר פרימיום" בהשוואה לאפוטרופסות? הנה 5 סיבות:

#1  אנחנו בוחרים כיצד יראה עתידנו

ייפוי הכוח המתמשך נערך בנוכחות הממנה ובשיתופו המלא בתהליך, תוך מתן הסברים בתחום המשפטי ושיח פתוח על תכנון מיטבי של העתיד (ויש הרבה על מה לדבר). בזמן עריכת המסמך אנו צלולים "ומבינים בדבר", וזאת בשונה מהאפוטרופסות שנערכת בזמן בו איננו יכולים יותר להחליט עבור עצמנו והיא בעצם נכפית עלינו. כמו כן, בייפוי כוח מתמשך ניתן לנסח ולעגן בלב המסמך "הנחיות מקדימות" שיבטיחו את קיום רצוננו בעתיד.

#2  תנאי פרימיום בשלב עריכת המסמך

בשונה מאפוטרופסות, המחייבת פתיחת הליך בבית המשפט, תהליך העריכה של ייפוי כוח מתמשך מתקיים כולו במשרד עורך דין שהוסמך לכך על ידי האפוטרופוס הכללי, בתנאים נוחים וגמישים. נכון להיום, ייפוי כוח מתמשך אינו כרוך בתשלום אגרה למדינה ואילו האפוטרופסות מחויבת בכך. בחשבון עלות מול תועלת, ייפוי הכוח המתמשך מנצח ללא ספק.

בנוסף, עריכת ייפוי כוח מתמשך מראש מאפשרת לנו להסדיר את הנושא מול בני המשפחה כבר בהווה. לעומת זאת, הליך בבית המשפט עלול להיתקל בקשיים, להתארך ובמקרים מסוימים אף להביא למינוי בתשלום של אפוטרופוס חיצוני בהוראת בית משפט.

#3  דיווח, פיקוח ובקרה

מי שהיה אפוטרופוס לאדם אחר מודע לפרוצדורה ולכובד האחריות שנלווים לתפקיד: הגשת פרטה, הגשת דוחות שנתיים, בחינת מחלקת הפיקוח מטעם האפוטרופוס הכללי, ושמירת תיעוד לגבי החלטות מהותיות.

בייפוי כוח מתמשך כל אלה אינם חובה. ייפוי הכוח המתמשך בעצם מעניק לנו כלי שבאמצעותו נוכל להקל על מיופי הכוח ביום התייצבותם לתפקיד. בייפוי הכוח המתמשך קיימת אפשרות (ולא חובה) למנות גורם "מיודע", אליו יצטרכו מיופי הכוח לדווח על פעולות מסוימות ועל כניסת המסמך לתוקף.

#4  תנאי פרימיום במינוי

ראשית אציין את העובדה החשובה ביותר: בייפוי כוח מתמשך אתם אלו הקובעים את מי למנות כמיופי כוח. מנגד, באפוטרופסות ההחלטה על זהות הממונה ותנאי המינוי היא בלעדית לבית המשפט. הדגש הוא על היכולת לבחור. בייפוי כוח מתמשך יכול אדם פלוני לבחור למנות את בני משפחתו למיופי כוחו, לבחור שיהיו אלה אשתו ושני ילדיו הגדולים, לבחור לאילו עניינים יתמנה כל אחד מהם, לבחור כי הילדים יתמנו כמיופי כוח חלופיים לאמם וגם לקבוע האם יידרשו לפעול ביחד ("במשותף") או לחוד ("ביחד ולחוד").

#5  גמישות המסמך

כניסה לתוקף – בעוד שעל מנת לקבל צו מינוי מצריכה האפוטרופסות הליך מורכב בבית המשפט, את ייפוי הכוח המתמשך אנו נכניס לתוקף בעזרת מערכת ההזדהות הממשלתית של המדינה באינטרנט, לאחר המצאת האישורים הרלוונטיים.

התערבות רפואית דחופה – ידוע כי כל אדם צריך לתת את הסכמתו החופשית לטיפול רפואי. אך מה קורה במצב בו אדם אינו יכול לעשות זאת באופן פתאומי ואנו נדרשים להציג צו מינוי המסמיך אותנו לקבל החלטות בשמו?

בתנאים מסוימים, נהלי משרד הבריאות מאפשרים להציג בבית החולים ייפוי כוח מתמשך ולהמציא בדיעבד אישור על כניסה לתוקף של המסמך. באפוטרופסות כמובן שאין אפשרות טכנית לבצע זאת, ואם אין בידינו צו מינוי עלינו לפנות לבית המשפט בהליך למינוי אפוטרופוס.

ביטול המסמך – אדם רשאי לבטל את המסמך בכל עת, גם אם אינו "מבין בדבר" וזאת באמצעות הודעה בכתב למיופה הכוח. יש אנשים שימצאו את האפשרות הזו מוזרה ויש אחרים שיברכו עליה. אציין שקיימת אפשרות להוסיף מראש למסמך "סעיף כובל", שיכריח את הממנה לפנות לבית המשפט במקרה בו ירצה לבטל את ייפוי הכוח המתמשך.

לסיכום, לייפוי הכוח המתמשך יתרונות רבים על פני אפוטרופסות ולא בכדי הכניס אותו המחוקק לשימוש כמכשיר חלופי לאפוטרופסות שהיא ברירת המחדל. ייפוי כוח מתמשך הוא מוצר פרימיום מעולה, יעיל, חסכוני, מותאם אישית ועולה על האפוטרופסות בכל פרמטר.

עו"ד ספיר כהן עוסק ב- ייפוי כוח מתמשך

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.