השירות הצבאי מאופיין בעומסים רבים, פיזיים ונפשיים, שלעיתים גורמים לפגיעה מתמשכת ונכות. פציעות פיזיות כתוצאה מלחימה, אימונים או שהות בבסיס, מחלות או קשיים נפשיים שנגרמו או התפתחו במהלך השירות וכתוצאה ממנו, כולם עשויים להיות מוכרים על ידי משרד הביטחון, ולזכות את הנפגע בפיצוי ובליווי המגיעים לו.  

תהליך ההכרה במשרד הביטחון ארוך ומורכב אבל ניתן לקצר אותו אם מגישים את התביעה ומנהלים את ההליך כמו שצריך. הנה מספר טיפים חשובים שיעזרו לכם לצלוח את התהליך:

1. איסוף מסמכים

כדי לייעל את בדיקת התביעה להכרה בנכות מול משרד הביטחון רצוי וכדאי לאסוף מבעוד מועד את כל המסמכים שעשויים להיות רלוונטיים. מסמכים רפואיים מגורמים שונים, תיעוד הפציעה או פרוץ המחלה וכל מסמך רלוונטי אחר. צירוף המסמכים הרלוונטיים עשוי לחסוך חודשים רבים של ניהול התביעה בדרך להכרה.

2. עדויות

כדי שהפציעה או המחלה יוכרו ככאלה שנגרמו במהלך השירות הצבאי, על מגיש התביעה להוכיח כי אלו קרו במהלך השירות וכתוצאה ממנו.

על כן, עוד לפני השחרור מהשירות הצבאי יש למלא דו"ח פציעה מפורט. בדו"ח חשוב לכלול את כל הפרטים בנוגע לפציעה או למחלה ולהחתים עליו את כל הגורמים הרלוונטיים, מפקדים ורופאים.

בנוסף, מומלץ לצרף עדויות של חברים ומפקדים על הנסיבות שבהן הפציעה או המחלה נגרמו, על התנאים בבסיס ועל כל פרט שעשוי להיות רלוונטי. מומלץ שהעדים יקבלו הנחיות מעו"ד בקיא בתחום ויצורפו לתביעה שתוגש למשרד הביטחון.

3. הגשת התביעה

פתיחת ההליך מול אגף שיקום הנכים במשרד הביטחון מלווה בהגשת תביעה, תצהיר, מסמכים ועדויות.

התצהיר חייב להיות מפורט ובמסגרתו על התובע לפרט כיצד אירעה הפציעה או את הנסיבות שגרמו לפרוץ המחלה. לתצהיר זה יש חשיבות רבה לכל אורך תהליך ההכרה, ולכן עליו להיות מדויק. בתצהיר יש לפרט בצורה תמציתית, ברורה ובאופן שלא משתמע לשתי פנים, את הקשר הסיבתי בין הפציעה או המחלה לבין השירות הצבאי. 

4. בדיקה רפואית על ידי מומחה מטעם משרד הביטחון

שלב הבדיקה הרפואית על ידי רופא מומחה מטעם משרד הביטחון הוא שלב חשוב ואף קריטי בתהליך ההכרה. תפקידו של המומחה הוא לקבוע האם קיים קשר הסיבתי בין הפציעה או תנאי השירות לבין הנזק או המחלה הקיימים.

טרם הבדיקה יש לקבל הנחיות מפורטות כיצד להתנהל בחדר הבדיקות ואילו מסמכים להביא, כדי שהמידע שיוצג בפני המומחה ישקף בצורה הנאמנה ביותר את מצבכם.

5. קביעת נכות בוועדה הרפואית

לאחר שהמומחה הרפואי מטעם משרד הביטחון יקבע כי קיים קשר סיבתי מסוג של גרימה או החמרה בין השירות הצבאי לבין הנזק וכי קיימת נכות, התובע יוזמן לוועדה רפואית המתקיימת במשרד הביטחון.

בוועדה הרפואית תיקבע הנכות בהתאם לתקנות הנכים ועל פי מצבו של התובע במועד הוועדה ובסמוך לה. הוועדה הרפואית היא השלב המסכם של תהליך ההכרה וגם אליה יש להתכונן כדי למצות את זכויותיכם מול משרד הביטחון. עו"ד הבקיא בתחום ילווה וינחה אתכם כיצד להציג את מצבכם בוועדה הרפואית כדי שישתקף באופן אמין.

ככל שניהול תהליך התביעה להכרה בנכות מול משרד הביטחון נעשה באופן יסודי ומקצועי, כך עולים הסיכויים להכרה מהירה בנכות ולקבלת הזכויות המגיעות לכם.

לכן, אם חלילה נחבלתם במהלך השירות הצבאי או שהתפרצה אצלכם מחלה כתוצאה מהשירות, אל תהססו לפנות לייעוץ משפטי בסמוך למועד הפציעה או לפרוץ המחלה. כך תקבלו הדרכה מתאימה וליווי טרם הגשת התביעה ולאחריה.

עו"ד שירן צמח עוסקת בנזיקין ובתביעות נגד משרד הביטחון

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.