חולת סכיזופרניה נפטרה בגיל 51 בבית החולים רמב"ם עקב אירוע לבבי קשה. בפסק דין שניתן לאחרונה בתביעת רשלנות רפואית שהגישו בניה קבע השופט אחסאן כנעאן מבית משפט השלום בחיפה כי האחריות למות המנוחה מוטלת על בית החולים רמב"ם שהפקיר אותה בידי סטאז'ר שביצע אבחנה שגויה וקבע תוכנית טיפולית שלא תאמה את מצבה. לבנים נפסקו פיצויים והוצאות של כ-600 אלף שקל.

הפיצויים ישולמו על ידי שירותי בריאות "כללית" שהגיעה עם הבנים להסדר פשרה והמדינה שבית החולים "רמב"ם" בבעלותה.

המנוחה הובהלה בינואר 2003 לבית החולים בשל שיעור חמור וקשיי נשימה. במיון הועלו השערות לזיהום בריאות ולבעיית לב אבל כאשר היא הועברה למחלקה הפנימית הסטאז'ר שקיבל אותה התעלם מעניין הלב והחליט שמדובר בזיהום בלבד. כעבור יומיים התברר שהיא סובלת מאי ספיקת לב חמורה שלא טופלה בשל האבחנה השגויה וביום השלישי היא נפטרה.

ב-2010 הגישו ילדיה תביעת רשלנות רפואית נגד שירותי בריאות כללית שלטענתם לא אבחנו את מחלת הלב, המרכז לבריאות הנפש טירת הכרמל שטיפל בסכיזופרניה עם תרופה שלא התאימה לחולי לב ובית החולים רמב"ם ששגה באבחון ולא העניק לאמם טיפול מתאים – מה שגרם בסופו של דבר למותה.

בשלב מוקדם של ההליך הגיעו הבנים להסדר פשרה עם הכללית שתוכנו לא פורסם. לפיכך, התביעה המשיכה להתנהל נגד המדינה כבעלת שני המרכזים הרפואיים, שלטענתה העניקו לתובעת טיפול מסור, מקצועי ומיומן ללא כל רשלנות.

נדרשה מעורבות של רופא בכיר

לאחר שמיעת העדויות של הצדדים ומגוון מומחים רפואיים החליט השופט אחסאן כנעאן לדחות את התביעה נגד טירת הכרמל ולקבל את התביעה נגד רמב"ם במלואה.

השופט קבע כי הרשלנות העיקרית של בית החולים הייתה בעת הקבלה של התובעת למחלקה הפנימית, שם היא נבדקה על ידי סטאז'ר, ללא כל פיקוח של רופא בכיר על האבחנות שלו ועל תוכנית הטיפול שקבע. כתוצאה מכך, התובעת לא קיבלה בזמן טיפול תרופתי מתחייב במצב של אי ספיקת לב.

השופט קבע כי הפקדת המנוחה בידי מתמחה ללא פיקוח לא הייתה ראויה, בפרט כשמדובר בחולת סכיזופרניה עם גורמי סיכון כמו סכרת ועישון שחייבו משנה זהירות.

השופט הוסיף כי הרשלנות נמשכה כשבמשך יממה וחצי התובעת לא נבדקה על ידי מתמחה ברפואה פנימית ולא הייתה תחת השגחה ראויה אף שמצבה חייב מעקב אינטנסיבי של בדיקות לחץ דם וחמצן. המסקנה לפיכך הייתה כי הטיפול השגוי במנוחה הוא שהוביל בסופו של דבר למותה.

עם זאת, השופט לא מצא שלבית החולים טירת הכרמל יש אחריות כלשהי למוות בהתחשב בכך שהאחריות למעקב וטיפול בבעיות לב מוטלת על קופת החולים ולא על מרכז לבריאות הנפש.

עו"ד טארק חורי (צילום: ואסים אבו חאדרה )
עו"ד טארק חורי | צילום: ואסים אבו חאדרה

באשר לנזקים, קבע השופט כי כתוצאה מהרשלנות נגרמו למנוחה כאב וסבל, קיצור תוחלת חיים והפסדי קצבאות נכות וזקנה בסך 487,052 שקלים. בנוסף נקבע כי בניה זכאים להוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסכום כולל של כ-96 אלף שקלים.

הפיצוי שתשלם המדינה על רשלנות בית החולים יהיה בניכוי הפיצויים ששילמה קופת החולים והוצאות של 30,000 שקל בהם חויבו הבנים בגין דחיית התביעה נגד טירת הכרמל.

ב"כ התובעים: עו"ד טלי טרייבנד

ב"כ הנתבעות: עורך דין רשלנות רפואית אמיר כצנלסון בשם המדינה - משרד הבריאות,  עורכי דין הוד, סוקול בשם הכללית 

עו"ד טארק ח'ורי עוסק/ת ב- רשלנות רפואית
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל