השופטת מרים אילני מבית המשפט המחוזי בירושלים ביטלה לאחרונה צו להפטר מחובות של כ-900 אלף שקל שניתן לפושט רגל לפני כשנתיים לנוכח טענתו כי הוא חולה לב נכה, החי על חשבון אמו, ולא יוכל לכסות את חובותיו לנושים. במסגרת ההחלטה החריגה נחשף כי לאורך כל תקופת ההליכים הסתיר החייב שהוא בעלים של חברה זרה שפיתחה ושיווקה אפליקציה וביצעה עסקאות של מיליוני שקלים.

בקשת הנאמן לבטל את צו ההפטר שניתן לחייב ביולי 2016 נשענה על מידע שהגיע אליו חודשיים לאחר מכן.

לפי המידע, שגובה במסמכים, תוך כדי פשיטת הרגל ובזמן שהחייב הצהיר שהוא לא עובד מזה שנים עקב מחלת לב קשה ולכן לנושים לא תצמח תועלת מהשמך ההליך, הוא ביצע באמצעות שתי חברות זרות עסקאות לשיווק אפליקציה להזמנת מוניות.

יצוין כי הצו – שמחק במחי יד חובות של 900 אלף שקל – הוצא כשנה מיום שפתח בהליכים, אחרי שהחייב הפקיד 60,000 שקל שלטענתו גויסו במאמץ רב על ידי בני משפחה.

השופטת אילני קבעה כי זהו אחד המקרים החריגים שמצדיקים שימוש בסמכות שניתנה לבית המשפט לבטל צו הפטר בדיעבד.

"הראיות שהוצגו בפניי, מובילות למסקנה חד משמעית, לפיה החייב הסתיר בבית המשפט ומבלי התפקיד, מידע שאילו היה מגלה אותו עובר למתן ההפטר, לא היה ניתן לחייב הפטר, בשלב בו הוא ניתן", כתבה בהחלטתה.

מקומם במיוחד

השופטת הבהירה כי ביצוע פעילויות עסקיות כיזם אסור על פושטי רגל אלא אם בית המשפט אישר זאת. במקרה הנוכחי הראיות והעדויות שהציג הנאמן מוכיחות כי החייב ניהל עסקים רחבי היקף לשיווק האפליקציה מבלי לגלות זאת לאף אחד וללא כל אישור.

החייב טען להגנתו כי ניהל עסקים עבור חבר קרוב שסייע לו בזמנו, ללא כל תמורה, אך השופטת אלוני לא "קנתה" את הטיעון הזה. גם בהנחה שכך היה השופטת הבהירה כי לא ייתכן שפושט רגל שטוען שאינו יכול לעבוד ינהל עסקים "בהתנדבות" במקום לעבוד ולהכניס כספים לקופת הנושים.

בהמשך השופטת כתבה כי "מקוממת במיוחד היא העובדה, שהחייב ביסס את בקשתו לקבלת הפטר על מצבו הרפואי הקשה ועל אירוע לבבי ואשפוז במחלקה לטיפול נמרץ... כאשר חודשיים לאחר מכן... וקודם למתן ההפטר, הוא עדיין מנהל עסקים כרגיל בכל הנוגע לאפליקציה".

יוצא אפוא, שטענת החייב כי אינו עובד מזה מספר שנים הייתה שקרית לחלוטין והוא ממש הונה את בית המשפט כשניסה להציג עצמו חסר כל, "עני מרוד", שמשפחתו מסייעת לו.

שני אלה – הסתרת פעילותו כיזם ושקריו שהובילו להפטר המהיר – מבססים את ההחלטה לבטל את הצו ולהמשיך בהליכי פשיטת הרגל, פסקה השופטת והורתה לנאמן להמשיך לחקור ולאתר את עסקי החייב.  

הנאמן: עו"ד יצחק גינצבורג

שמות באי כוח נוספים לא צוינו בהחלטה

עו"ד טליה ברזאני עוסקת בתחום פשיטת הרגל וחדלות הפירעון

הכותבת לא ייצג בתיק

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל