בימים קשים אלו אנו עדים לתופעה מדהימה של אלפי מתנדבים שנרתמים לסייע במגוון תחומים, ככל שידם משגת. בזמן שרבים גויסו בצו 8 למילואים, אחרים התגייסו בהתנדבות, מרצונם החופשי ללא תשלום, לסייע באסון הנורא שפקד את עם ישראל בעקבות המתקפה הרצחנית של ארגון הטרור חמאס.

בין היתר, ההתנדבות הינה לעשרות רבות של ארגונים ועמותות כגון: משטרה, איחוד והצלה, זק"א, השומר החדש, אלמגור, אילן, אקי"ם, אנוש, לתת, ועוד. מטבע הדברים, אותם מתנדבים נפגעים לעתים במהלך פעילותם.

מעמדו החוקי של מתנדב

ראשית יש להבין מי מוגדר כ"מתנדב". על-פי חוק, מתנדב הוא מי שפועל בהתנדבות למען זולתו ללא שכר, למטרות שיש בהן תועלת ציבורית או לאומית, ואשר הופנה לאותה פעילות התנדבותית על ידי גוף ציבורי שמוסמך לכך, כגון: הביטוח הלאומי, רשות מקומית, משרד ממשלתי, הסוכנות היהודית ועוד רשימה ארוכה של ארגונים ועמותות שאושרו על ידי שר העבודה בהתאם לתנאים שנקבעו בחוק.

חשוב לציין כי במצב רגיל וברגיעה, כדי שאדם יוכר כמתנדב עליו לדאוג להפניה מאת הגוף המוסמך לכך לפני תחילת ההתנדבות. לעומת זאת, במצב מלחמה ישנה הקלה מסוימת וניתן להסתפק ברישום אצל רכז המתנדבים בארגון או ברשות המקומית או במשרד הרווחה.

מתנדב שנפגע במהלך ועקב פעילותו ההתנדבותית, ייחשב כמי שנפגע במהלך העבודה והוא זכאי לקבל זכויות בדיוק כמו עובד שנפגע במהלך עבודתו. זכויות אלו כוללת דמי פגיעה, קצבאות נכות, מענק חד פעמי, קצבאות תלויים במקרה של מוות חלילה, ועוד.

כיצד ממשים את הזכויות?

תביעה למימוש זכויות מתנדב שנפגע במהלך התנדבותו יש להגיש לענף נפגעי עבודה במוסד לביטוח לאומי – בדיוק כפי שמוגשת תביעה של נפגע עבודה. חשוב לצרף לתביעה את ההפניה להתנדבות או תעודת מתנדב.

מתנדב שהיה עובד שכיר בעת התנדבותו צריך להחתים את המעסיק על טופס התביעה לדמי פגיעה ולמלא, בין היתר, את גובה שכרו ותקופת היעדרותו מהעבודה. אם המתנדב היה עצמאי, עליו לחתום על הטופס במקום המעסיק.

במידה והמתנדב קיבל חופשת מחלה ונעדר מעבודתו בעקבות הפגיעה, הרי שהוא זכאי לקבל מביטוח לאומי דמי פגיעה לתקופה של עד 90 ימים. לאחר תקופה זו, אם המתנדב נותר עם כאבים או מגבלה מסויימת או לא חזר לעבודה בשל אותה פגיעה, הוא רשאי להגיש לביטוח לאומי תביעה לנכות, על מנת שיוזמן להתייצב לבדיקה בפני ועדה רפואית שתקבע את שיעור נכותו הזמנית או הצמיתה. על בסיס הנכות שתיקבע ישולמו למתנדב קצבת הנכות ושאר זכויותיו.

גם בדרכים

חשוב לציין, מתנדב יוכר כנפגע גם אם הוא נפגע בדרכו להתנדבות או בדרך חזרה ממנה. אדם שהיה בדרכו מהבית לפעילות התנדבותית ונפגע בתאונת דרכים או כל תאונה אחרת, רשאי לממש זכויותיו הן מול חברת הביטוח שביטחה את אירוע התאונה והן מול המוסד לביטוח לאומי שיכיר בו כנפגע בעבודה.

גובה דמי הפגיעה או הקצבאות שישולמו על ידי הביטוח הלאומי למתנדב שעבד כשכיר או כעצמאי במועד התנדבותו, יחושבו על בסיס ממוצע שכרו ב-3 החודשים שקדמו לפגיעה.

מתנדב שלא היה עובד כשכיר או כעצמאי בזמן התנדבותו, זכויותיו ישולמו על בסיס שכר מינימום.   

זכויותיהם של מתנדבים בגיל 14-18 ישולמו על בסיס שכר חודשי ממוצע שהרוויחו (אם עבדו), או לפי קצבה להכשרה מקצועית – הגבוה מביניהם. מתנדבים מתחת לגיל זה לא יהיו זכאים לתגמולים עד הגיעם לגיל 14, ומאז הם יקבלו תקבולים כאמור לעיל. עם זאת, מתנדבים שנפגעו זכאים לשיקום רפואי ומקצועי בכל גיל.

את התביעה להגשת דמי פגיעה רצוי להגיש תוך 12 חודשים מיום הפגיעה ואת התביעה לנכות יש להגיש תוך 12 חודשים מיום ההכרה בפגיעה על ידי המוסד לביטוח לאומי. ניתן להגיש גם במועדים מאוחרים יותר, אך זה עלול לפגוע בחלק מהזכויות.

כידוע, ישנם מתנדבים רבים שנחשפו למעשי הזוועה עקב פעולות הטרור והמלחמה, ועקב כך החלו לסבול מחרדות, פוסט טראומה, סיוטים וכיוצא באלה. חשוב לציין כי גם מי שנחשף לאותם מחזות קשים, ללא פגיעה פיזית, עשוי להיות מוכר כנפגע במהלך פעילותו ההתנדבותית ולקבל את מלוא זכויותיו.

מי שנזקק לסיוע בהגשת התביעה לגופים הרלוונטיים רצוי שיעשה זאת באמצעות עו"ד שמתמחה בתחום על מנת למקסם את מלוא זכויותיו.

עורך הדין יוסי ניזרי (צילום: רונן מנשה)
עורך הדין יוסי ניזרי | צילום: רונן מנשה

איחולי החלמה מהירה לכל הנפגעים ושנדע ימים טובים ושקטים יותר.

עו"ד יוסי ניזרי עוסק ב- ביטוח לאומי ומימוש זכויות רפואיות

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.