מפעל לייצור מוצרי מזון כשרים למהדרין, שפועל באזור התעשייה עטרות שבירושלים, חויב לאחרונה לשלם פיצויים של כ-285 אלף שקלים לפועל בן 44 מהשטחים ששתיים מאצבעותיו נכרתו כשתלה עופות. שופטת בית משפט השלום בעיר, מרים קסלסי, דחתה את הטענה של בעלת המפעל "מ.ב. גלאט עוף למהדרין" כי הפועל "השתעשע ברוב טיפשותו" במתקן שלא היה אמור לגעת בו, וקבעה כי ההיגיון מחייב שביצע את ההוראות של מנהל העבודה. נקבע כי החברה התרשלה כלפי העובד והפרה את החובה לדאוג לאבטחת המכונה המסוכנת ולמנוע גישה ממי שלא הוסמך לעבוד עליה.

במאי 2016, כחודש וחצי אחרי שהחל לעבוד במפעל, תלה הפועל עופות על מתקן מסתובב ואיבד אצבע אחת בכל יד. בעקבות תאונת העבודה הוא הוכר כנפגע עבודה בביטוח לאומי וב-2018 הגיש תביעת נזיקין נגד החברה שהמפעל בבעלותה.  

גרסת החברה הייתה ש"התובע השתעשע ברוב טיפשותו במכונה שלא הוכשר ולא אמור היה לעבוד עליה" כך שהאחריות למצבו היא שלו. אלא שהשופטת מרים קסלסי העדיפה את גרסתו של התובע שלפיה ביצע את המשימה שהטיל עליו מנהל העבודה.

מפסק חירום היה מציל אותו

השופטת קסלסי הסבירה שהגרסה הזו הגיונית יותר בהתחשב בכך שהיה עובד חדש, מה גם שהחברה לא הפריכה אותה כיוון שלא העידה את מנהל העבודה ונמנעה מלהציג בבית המשפט סרטון ממצלמת המפעל.

השופטת הוסיפה כי מהדו"ח של ממונה הבטיחות במפעל עלה כי לא הותקנו במתקן תליית העופות מפסקי חירום. "לו היו עובדי המפעל מפסיקים המכונה באופן מיידי במקום לרוץ לארון החשמל המרוחק מהמכונה", כתבה, "ספק אם אצבעות התובע היו נכרתות, שכן הנזק נגרם עקב המשך תנועה של המכונה ולא מעצם השחלת כפות הידיים במתקן".  

קביעות אלה הובילו את השופטת למסקנה שהחברה גם התרשלה וגם הפרה את החובה החוקית שלה לאבטח את המתקן המסוכן או לכל הפחות למנוע את הגישה אליו מעובדים לא מוסמכים. בנסיבות אלה היא קבעה כי האחריות לתאונה מוטלת כולה על החברה ועליה לפצות את התובע על הנזקים שנגרמו לו, ביניהם כאב וסבל, הפסדי שכר, אובדן כושר עבודה, הוצאות ושכר טרחת עורך דין.

את הפיצויים עבור הפסדי השכר ואובדן כושר העבודה חישבה השופטת על פי שיעור נכות תפקודית של 20%. הפסדי השכר לעבר הוערכו בהתאם לשכר שהשתכר במפעל ואילו אובדן כושר ההשתכרות לעתיד נגזר מהשכר הנוהג ברשות הפלסטינאית, לאחר שטענת התובע כי סביר להניח שהיה ממשיך לעבוד בישראל נדחתה.

עו"ד חביב חורי (צילום: צילום עצמי)
עו"ד חביב חורי | צילום: צילום עצמי

בסיכומו של דבר התובע זכה בפיצוי כולל של כ-284 אלף שקלים לאחר ניכוי תגמולים של 85 אלף שקלים שקיבל מביטוח לאומי. בנוסף, חויבה החברה לשלם את אגרת בית המשפט עבור הגשת התביעה.

ב"כ התובע: עו"ד אשרף עבד אל קאדר, עוד תאונות עבודה

ב"כ הנתבעת וחברת הביטוח "איילון": עורך דין א. רחמני

עו"ד חביב חורי עוסק/ת ב- נזיקין
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.