בית המשפט המחוזי בחיפה ביטל עיקול שהטיל בנק הפועלים על 109 אלף שקל ששייכים לחייב בפשיטת רגל. עם זאת, השופט שמואל מנדלבום לא הסכים שמלוא הסכום יעבור לחייב שטען כי הוא זקוק לו לצורכי מחייה. השופט הורה לו ללכת לעבוד והפריש לו חלק קטן מהכספים.

בתחילת השנה ניתן צו לכינוס נכסיו של חייב שפנה לפשיטת רגל לאחר שעסקי ההובלות שלו קרסו.

זמן מה לאחר מכן הגיש החייב בקשה דחופה לביטול עיקול שבנק הפועלים הטיל במסגרת הליכי הוצאה לפועל על 109 אלף שקל המוחזקים אצל חברה שחייבת לו כסף.

החייב טען כי הבנק פתח את תיק ההוצאה לפועל אחרי שהוא פתח את תיק פשיטת הרגל ולכן העיקול צריך להתבטל. הוא אף ביקש להורות להעביר את הכספים ישירות אליו, ולא לקופת הכינוס, כיוון שלטענתו מדובר ב"משכורת" שצריכה לשמש לפרנסת משפחתו מאחר שכרגע אינו עובד.  

אך בנק הפועלים הבהיר שפתח את תיק ההוצאה לפועל משום שהחייב לא עדכן אותו שפתח בהליכי פשיטת רגל. הוא סבר שאין לבטל את העיקול אבל אם יבוטל ביקש שהכספים יעברו לקופת הכינוס ולא לידי החייב.

המנהלת המיוחדת שמונתה בתיק הצטרפה לעמדה זו וטענה בין השאר שהכספים צריכים לשמש לטובת הנושים, וכי לא ניתן לקבל את טענת החייב שהוא זכאי לכספים משום שהוא מובטל, שכן חייב בפשיטת רגל צריך לעשות הכל כדי להתפרנס.

צא לעבוד

בהחלטה שניתנה באחרונה החליט השופט מנדלבום לבטל את העיקול ולהורות על העברת מרב הכספים לקופת הכינוס, תוך הותרת סכום קטן לחייב.

השופט הסביר כי במצב שבו צו העיקול הוצא לאחר צו הכינוס בפשיטת הרגל, הזכויות בכספים שייכות לקופת הכינוס ולא למעקל.

עו"ד עפר גמליאל  (צילום: צילום עצמי, צילום ביתי)
עו"ד עפר גמליאל | צילום: צילום עצמי, צילום ביתי
ואולם, השופט לא קיבל את טענת החייב שיש לראות בכספים משכורת שצריכה לשמש לצרכי מחייה. ראשית, החייב לא הוכיח שמדובר בשכר עבודה. שנית, כדי לקבל את הכספים לידיו הוא צריך להוכיח שהם נצברו לזכותו לאחר שצו הכינוס ניתן. ההגיון העומד מאחורי זה הוא שכספי משכורת שהתקבלו לאחר הצו צריכים לשמש לכיסוי התשלומים החודשיים לקופת הכינוס. אלא שהחייב לא הוכיח על איזו תקופה חייבים לו את הכספים.

מכל מקום, השופט סבר שבמקרה הנוכחי, כשמדובר בסכום משמעותי "גבוה בהרבה מהנדרש לצרכי החיים המינימליים של החייב ובני משפחתו", העברת מלוא הכספים לידי החייב "תהווה הפרה של האיזון הנדרש בין זכותו של החייב לקבל צרכי קיום מינימליים... לבין זכותם של נושיו להפרע מכל נכסי החייב".

השופט הסכים עם המנהלת בעניין נוסף והוא שחייב בפשיטת רגל צריך למצות את כושר ההשתכרות שלו, שנחשב ל"נכס העומד לרשות נושיו".

עם זאת, השופט סבר כי יש לאפשר לחייב קצת זמן להתאושש מקריסת עסקיו ולהשתלב מחדש בשוק העבודה. על כן, הוא הורה להעביר לו 10,000 שקל מהכספים המעוקלים ולעצור את התשלומים החודשיים שלו (1,500 שקל בחודש) למשך 6 חודשים, כך שהחייב לא יצטרך לשלם דבר במהלך החצי שנה הקרובה. יתרת הסכום (כ-90 אלף שקל) תועבר ישירות לקופה.  

ב"כ החייב: לא צוין

המנהלת המיוחדת: עו"ד ענת רום

לכתבה המקורית

עו"ד עפר גמליאל עוסק בפשיטות רגל

הכותב לא ייצג בתיק