פיצויים של כ-106 אלף שקלים נפסקו לתושבת באר שבע שהחליקה על שיפוע בכניסה למכולת במרכז המסחרי "חן", ושברה את הקרסול. שופט בית משפט השלום בעיר תומר אורינוב הטיל את רוב האחריות על בעל המכולת שבנה את המשטח באופן לא מקצועי וללא היתר, ולא הציב שלט אזהרה. עם זאת, 20% מהאחריות הוטלו על העירייה שלא עשתה שום פעולה כדי להביא להסרת המפגע אף שהייתה מודעת לקיומו.

התאונה התרחשה באוגוסט 2014. התובעת (50) יצאה ממספרה במרכז המסחרי כדי לקנות חלב במכולת אבל החליקה על השיפוע שהציב הבעלים בשטח מעבר שמוביל לכניסה למקום ומשמש גם כקיצור דרך למבקרי המרכז. כתוצאה מהנפילה היא שברה את הפשיטון בקרסול רגל ימין ונאלצה לעבור ניתוח.

בתביעה שהגישה כעבור 3 שנים נגד העירייה ובעל המכולת היא טענה לרשלנות שהתבטאה בכך שהנתבעים לא דאגו לבטיחות העוברים והשבים ולא תחזקו את המקום.

העירייה טענה לעומת זאת שהשיפוע הקטן לא נחשב למפגע וממילא הוא נמצא בשטח הפרטי של בעל המכולת כך שהאחריות לתאונה מוטלת עליו. בעל המכולת הכחיש שמדובר בשטח שלו וטען כי השיפוע נמצא על שטח ציבורי. מכל מקום, גם הוא וגם העירייה ביקשו לייחס לתובעת אשם תורם כיוון שלטענתם היא רצה על עקבים.

"קבלן חרטא"

השופט תומר אורינוב קיבל את גרסת התובעת להתרחשות התאונה ודחה את הטענה שהשיפוע לא היה מפגע נוכח העובדה שמדובר במשטח לא אחיד מבטון שבקלות אפשר להחליק עליו. השופט גם האמין לתובעת שלא הגיעה למקום בריצה ושנעלה נעליים שטוחות ולא עקבים ולפיכך לא מצא לנכון להטיל עליה אשמה תורמת.

באשר לאחריות של בעל המכולת, דחה השופט את גרסתו כי התובעת נפלה בשטח ציבורי. בין היתר, משום שהתגלו בה סתירות והוא לא הביא לעדות את אשתו אף שטען כי ראתה את הנפילה. כמו כן הוא ציין כי העובדה שלאחר התאונה תחם את האזור ומנע את המעבר מעידה שהוא חש אחריות כלפי השטח.

השופט הוסיף כי בעל המכולת הודה שבנה את השיפוע באמצעות "קבלן חרטא" ומשכך היה עליו לצפות שלקוחות עלולים להחליק ולהיפגע. עוד צוין כי השיפוע נבנה ללא היתר והבעלים אף לא הציב במקום שלט או סימון כלשהו שיזהירו מפניו. על כן נקבע כי הוא הפר את חובת הזהירות המוטלת עליו כמי שמחזיק בשטח והתרשל כלפי התובעת.

בצד זאת, השופט החליט להטיל על העירייה אחריות בשיעור של 20% אף שהשיפוע נבנה על שטח פרטי. זאת, משום שהוא נשק למדרכה הציבורית שבאחריותה ואף שימש את כלל הציבור כקיצור דרך. השופט ציין כי כבר נפסק שעיריות אחראיות למניעת מפגעים גם בדרכים פרטיות שמשמשות למעבר ציבורי. מעבר לזה הוא שוכנע כי העירייה הייתה מודעת לקיומו של המפגע אבל לא עשתה דבר כדי להסיר או לתקן אותו.

עו"ד אליהו קייקוב (צילום: אתי לירז אבטבול)
צילום: אתי לירז אבטבול

לאחר בחינת הנזקים שנגרמו לתובעת, שבעקבות התאונה נותרה עם נכות קלה בקרסול, פסק לה השופט פיצויים של 90,000 שקלים בתוספת הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין של כ-16,000 שקלים. בעל המכולת יישא ב-80% מהסכום ואת היתר תשלם העירייה באמצעות חברת הביטוח "אילון".

לא צוינו שמות עורכי דין נזיקין שייצגו בתיק

עו"ד אליהו קייקוב עוסק/ת ב- נזיקין
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל