המחיר של חוסר שקיפות בהליך חדלות פירעון: השופטת ג'ויה סקפה שפירא מבית משפט השלום בירושלים הוציאה לאחרונה פסק דין חריג שקובע כי חייב שלא נהג בשקיפות והסתיר את האמת על מצבו הכלכלי ישלם לנושים 3,000 שקלים בחודש בלי הגבלת זמן. "מצאתי כי מדובר בנסיבות חמורות דין, המחייבות קביעת תקופת תשלומים שאינה קצובה בזמן".

בן 40 רכב על אופנוע ללא ביטוח כשהוא שתוי ומסומם, וגרם לתאונה שהסתיימה במותו של אדם שהרכיב. בתביעה שהתנהלה בתיק תאונת הדרכים הוא חויב לשלם לקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים "קרנית" כ-856 אלף שקלים החזר על הפיצויים ששילמה למשפחת הנפגע. ב-2020 נפתח בעניינו תיק חדלות פירעון כיוון שלא שילם את החוב, והוטלו עליו תשלומים של 1,000 שקלים בחודש.

מדו"ח שהגיש הנאמן שמונה בתיק עלה כי החייב מסתיר את האמת על מצבו הכלכלי. כך למשל, הוא סירב להגיש מידע עסקי על חומוסיה שניהל ורשומה על שם דודו אף שעלה החשד כי היה יותר מסתם עובד שכיר. לאחר שהעסק נסגר הוא עבר לעבוד במסעדה שרשומה על שם זוגתו לשעבר, וגם עליה סירב למסור פרטים. עוד ציין הנאמן כי החייב טוען שהוא משלם שכירות של 3,200 שקלים עבור חדר של 35 מ"ר, סכום גבוה במיוחד ביחס למחירי השכירות באזור ובהתחשב בכך שמדובר בחדר בבית של דודה שלו.

הנאמן המליץ לפיכך על תוכנית שיקום שכוללת החזר של 120 אלף שקלים ב-40 תשלומים. לעומתו, הממונה על חדלות הפירעון הציע תוכנית מחמירה יותר. הוא המליץ להטיל על החייב לשלם 3,000 שקלים  למשך 60 חודשים, כך שיחזיר 180 אלף שקלים. חשוב לציין שמדובר בפרק זמן ארוך במיוחד, שכן משך הזמן הרגיל לשיקום כלכלי עומד על 36 חודשים בלבד.

העמדה של קרנית הייתה שיש לבטל את ההליך בשל ההתנהלות חסרת תום הלב של החייב או לפחות לקבוע תוכנית שיקום שתואמת את היכולות האמיתיות שלו. מהצד השני, עורך הדין של החייב טען שהוא בסך הכל עובד שכיר שמרוויח 6,000 שקלים בחודש, ולא יוכל לעמוד בתשלומים שהוצעו.

ביקורת על הנאמן

השופטת ג'ויה סקפה שפירא התלבטה אם לבטל את ההליך בשל התנהלותו הבעייתית של החייב, אבל לבסוף חשבה שצעד כזה לא יועיל לנושים כיוון שאין על שמו רכוש או עסק שיוכלו לממש. היא החליטה שפתרון מועיל יותר יהיה להמשיך בהליך ללא הגבלת זמן. מדובר בצעד חריג ביותר והמשמעות שלו היא שכרגע לא יהיה לחייב צפי להפטר.

"משעה שהתנהלותו של היחיד מנעה מהנאמן מלקבוע ממצאים עובדתיים חד משמעיים ביחס להכנסותיו, הוצאותיו ורכושו, ולנוכח חוסר תום הלב שהיה כרוך גם ביצירת החובות, מצאתי כי מדובר בנסיבות חמורות דין, המחייבות קביעת תקופת תשלומים שאינה קצובה בזמן", כתבה.

השופטת הוסיפה שתשקול להגביל את התקופה רק אם החייב יתנהל בשקיפות, כך שאפשר יהיה להבין מה מצבו האמיתי. באשר לסכום החודשי שישלם, קיבלה השופטת את המלצת הממונה והעמידה אותו על 3,000 שקלים.

עו"ד איזיס גחלב (צילום: אמיר פוזה)
עו"ד איזיס גחלב | צילום: אמיר פוזה

לבסוף השופטת מתחה ביקורת על כך שהנאמן לא השתמש בסמכויות שמקנה לו החוק כדי לערוך בירור מעמיק יותר בעניינו של החייב.

הנאמן: עורך דין מחול עמיד

לא צוינו שמות עורכי דין מייצגים

עו"ד איזיס גחלב עוסק/ת ב- חדלות פירעון
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.