מדיניות הפיוס האוסטרית וחקיקה מקיפה שבאה בעקבותיה מובילה לכך שרבבות ישראלים יוכלו להגיש בקשה לקבלת דרכון אוסטרי. מדובר באוסף של רפורמות חסרות תקדים, שנחקקו על-מנת לכפר על חטאי העבר הנוראים של הממשל האוסטרי. מהן הרפורמות ומי זכאי לקבל דרכון על פיהן?

במשך יותר משנתיים עדכן הפרלמנט האוסטרי את סעיפי החוקה הפדרלית, והרחיב בצורה ניכרת את תנאי קבלת האזרחות האוסטרית לנרדפי המשטר הנאצי וצאצאיהם. במסגרת קבוצת הזכאים נכלל כל מי שהיה תושב או אזרח אוסטריה ועזב לאחר ה-1.1.1933, כיוון שסבל ממדיניות אנטישמית אותה קידמו הנאצים, וצאצאיו.

נזכיר שיהודי אוסטריה היו אוסף של מהגרים מזרח אירופאים שהגיעו לחיות בבירה וינה לאחר שהאימפריה האוסטרו-הונגרית קיבלה את השלטון על רוב שטחה של דרום מזרח אירופה. בהתאם לכך, כחלק מאפשרויות התנועה החופשית אותה עודדה האימפריה במדינות החסות, יכלו נתיניה להגר לחלקים שונים ומפותחים יותר של אירופה שהיו תחת שלטון האימפריה.

זאת הסיבה לכך שלמעלה מ-200 אלף יהודים היגרו לבירה האוסטרית. רובם היו אזרחי המדינה, אך חלק גדול מהם לא יכלו להתאזרח בשל אנטישמיות. מדובר באנשים שנולדו במדינות שנכללו בשטחי האימפריה האוסטרו-הונגרית כמו רומניה, אוקראינה, הונגריה, פולין, סרביה ועוד, וכעת זכאים לתיקון היסטורי וקבלת אזרחות בהתאם לרפורמה.

עם זאת, לא די בכך שאבותיכם נולדו באחת המדינות שהיו בחסות המעצמה האוסטרו-הונגרית כדי לקבל אזרחות. תנאי נוסף קובע כי על אבותיכם היה לצאת מגבולות המדינה האוסטרית (שקמה בשנת 1918) לאחר ה- 1.1.1933 בעקבות רדיפות של המפלגה הנאצית או בשל חשש ממנה.

עוד נקודה שחשוב לציין היא, כי על-אף שהאימפריה האוסטרו-הונגרית התפרקה בשנת 1918, גם מי שנולד לאחר שנה זו באחת המדינות שהרכיבו את האימפריה עדיין נחשב לנרדף. זאת כמובן במידה שיצא מגבולות אוסטריה לאחר עליית המפלגה הנאצית לשלטון.

מה מחדשת הרפורמה בהשוואה למצב הקודם?

התיקון החדש מגדיל את מספר הזכאים בכך שהוא מרחיב את טווח שנות הזכאות. בעבר הוכרה הזכאות בקרב הרשויות האוסטריות רק לגבי מי שעזב את המדינה עד שנת 1945 – סוף מלחמת העולם השנייה. אולם, עקב השלכות השואה שהמיטו מצב כלכלי מחפיר, שכול רב וטראומה,  לרבים מהניצולים לא הייתה ברירה אלא להישאר במדינה עד שהשתקמו.

כיום המחוקק האוסטרי מכיר בעובדה זו ומאריך באופן רשמי את תאריך הזכאות עד למאי 1955, באופן שמי שיצא מהמדינה עד לשנה זו עשוי להיות זכאי לאזרחות. ואולם, ביחס למי שיצא לאחר 1945 כבר לא חלה החזקה שנרדף על ידי הנאצים והוא יצטרך להוכיח נרדפות. בקשות מסוג זה ייבחנו באופן פרטני על ידי ועדה מוסמכת באוסטריה.

ביטול האפליה המגדרית

בהתאם לחקיקה המעודכנת, נשים שהיו אזרחיות או שהו באוסטריה בין השנים 1933-1955, תוכלנה להתאזרח בדומה לגברים. זאת גם במידה ונישאו לזר או נשללה מהן אזרחותן בשלב כלשהו. צאצאיהן יוכלו להגיש בקשה באותו האופן, אף ללא צורך לאזרח אותן תחילה.

חשוב להדגיש  שאין הגבלת דורות בחוק האוסטרי. לכן, כל צאצא זכאי להתאזרח בזכות קשר הדם לאזרח/ית אוסטרי/ת לשעבר.

הבהרה לגבי שוהים במחנות עקורים

לאחר הכאוס שיצרה מלחמת העולם השנייה באירופה, המוני ניצולי שואה הגיעו למחנות עקורים של האו''ם באוסטריה. אולם, עד כה (נובמבר 2021) לא נקבעה מדיניות ברורה באשר אליהם. לפיכך, לכל צאצאי מחנות העקורים אנו ממליצים להמתין עם הבקשות עד להודעה חד משמעית ממחלקת האזרחות באוסטריה.

האם שירות צבאי מגביל מועמדים?

בזכות לרפורמות מרחיקות לכת, כיום אין מניעה עבור מי ששירת בעבר בשירות סדיר ו/או קבע להגיש הצהרה לקבלת אזרחות אוסטרית. הכלל חל גם במקרה של שירות מילואים ו/או מסלול עתודה. אולם, במקרה של שירות צבאי סדיר או קבע בהווה - הדבר יוביל לשלילת האזרחות האוסטרית (אם כי בסיום השירות ניתן להגיש בקשה להתאזרחות בהתאם לתיקון החדש).

יתרונות האזרחות האוסטרית

כדאיות הדרכון האוסטרי מתבטאת במגוון אספקטים. בשונה מאזרחויות אחרות, בייחוד אירופיות, במסגרתן נדרשים המועמדים לעמוד בתנאי קבלה מחמירים וקפדניים (כגון מבחני שפה ותרבות מקומיים, מגורים במדינה לאורך מספר שנים, ויתור על אזרחות קיימת, הצגת יכולת כלכלית מבוססת ועוד), הרפורמה החדשה אינה כוללת דרישות מעין אלה. צאצאי יהודים שסבלו בתקופת שלטון הרייך השלישי המעוניינים להוציא אזרחות אוסטרית צריכים לעמוד בדרישות מינימליות.

הטבות הדרכון כוללות כניסה לארצות הברית ואוסטרליה ללא צורך בוויזה, מחייה ומגורים בכל מדינות האיחוד האירופי ללא מגבלת זמן, היתר לימודים במוסדות אקדמיים נבחרים באירופה ובעולם בסבסודים ניכרים, קבלת טיפול רפואי במחיר של תושב אירופאי מקומי (כולל מדינות סקנדינביה) ועוד יתרונות מעולים ובלעדיים השמורים לאזרחי האיחוד האירופי בלבד.

כיצד ניתן להוכיח זכאות לאזרחות?

על מנת להגיש בקשה יש להוכיח תחילה כי קרוב משפחה ישיר שלכם, קרי – אבא/אמא, סבא/סבתא, רבא/רבתא וכן הלאה, חי/ה באוסטריה בין השנים 1933-1955. בנוסף, נדרש להראות כי האחרונ/ה עזב/ה את המדינה מחשש לרדיפות על רקע אנטישמי. כמו כן, עליכם להוכיח קשר משפחתי ביניכם ובין הנרדפ/ת.

הממשלה האוסטרית פוטרת בעלי קשר לגרמניה הנאצית בכל הנוגע לתשלומי הגשת מסמכים ועלויות אדמיניסטרטיביות אחרות.

כמה זמן לוקח להוציא אזרחות אוסטרית?

הזמן הממוצע נע בין 4-7 חודשים. ייתכן כי לעיתים יהיה התהליך קצר או ארוך יותר בהתאם להחלטות המתקבלות בוועידות הממונות על אישור הבקשות באוסטריה.

עו"ד טל אופיר (צילום: שירי דקר)
עו"ד טל אופיר | צילום: שירי דקר

מהי עלות התהליך?

המחיר משתנה בהתאם להוכחות שמציג הלקוח ולעבודה הנדרשת במקרים בהם יש צורך לבצע מחקר-שורשים. בקשה מרוכזת של כמה בני משפחה עשויה להוזיל משמעותית את העלויות.

עו"ד טל אופיר ממשרד כהן, דקר פקס וברוש עוסק בהוצאת אזרחות אוסטרית. הכתבה נכתבה בסיוע מר יהונתן גבריאלוב

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.