בית הדין האזורי לעבודה בירושלים הפך את החלטת המוסד לביטוח לאומי וקיבל את תביעתו של טכנאי גז במסגרתה ביקש להכיר בפציעה בכתף כתאונת עבודה.

השופטת שרה שדיאור קבעה כי התובע הוכיח כי פציעתו מהווה "מחלת מקצוע", וכן שהיא נוצרה כתוצאה מעבודתו, על פי תורת ה"מיקרוטראומה" – פגיעות זעירות חוזרות המצטברות לכדי נזק – מאחר שהפעיל עומס על כתפו במשך כשעתיים ביום, כל יום.  

התובע, כיום כבן 68, עבד כטכנאי גז במשך כ-45 שנה. העבודה כללה הרמת בלוני גז והחלפת צינורות. כמו כן, שימוש במכשירים רוטטים כמקדחה מברגה ופטיש, לפחות פעם ביום, היו חלק בלתי נפרד מהעבודה. בשלב מסוים התובע החל לסבול מקרע בגיד כתף שמאל, ולפני מספר שנים המוסד קבע לו נכות בשיעור 15%.

בתביעתו הוא טען שיש להכיר בפציעתו כמחלת מקצוע" (המנויה בתקנות הביטוח הלאומי) או לפי תורת המיקרוטראומה כפגיעה בעבודה בהקשר של כתף שמאל. טענת התובע היתה כי הקרע בגיד, המצלווה בכאבים עזים ומגבלת תנועה, אירע עקב תנאי עבודתו המתמשכים.

כמו כן, התובע סיפר שבשנת 2011 נפגע ביד ימין, ומאז, במשך כ-5 שנות עבודה, העביר את כל העומס ליד שמאל.

מנגד, המוסד טען שלא התקיימו התנאים הנדרשים ליישום תורת המיקרוטראומה ואף לא למחלת מקצוע לפי חוק הביטוח הלאומי ותקנותיו. בין היתר, נטען כי מדובר במכשירים עדינים יחסית בהם השתמש התובע, במצטבר, לכל היותר בין 45 ל-60 דקות ביום.

מסר תיאור מהימן

בפתח הכרעתה, השופטת שדיאור סקרה את הדין הרלוונטי, וכן את עדותו של התובע ועברו הרפואי, כולל דברים שמסר בעבר למוסד לביטוח לאומי.

בהמשך לכך השופטת קבעה כי "פגיעתו של התובע כלולה במחלת מקצוע באופן המזכה אותו בגמלה." בין היתר, השופטת הפנתה לכך שהתקנות כוללות גם "מחלות עצמות, פרקים, שרירים, כלי דם או עצבים של הגפיים, הנגרמות על ידי עבודה במכשירים רוטטים" בעבודה שהיא מסוג 'עבודה ממושכת עם מכשירים רוטטים"'.

בהקשר זה השופטת דחתה את טענת המוסד לביטוח לאומי, לאחר שהגיעה למסקנה כי התובע עבד עם מכשירים שכאלה במשך כשעתיים ביום, ולא 45 דקות כטענת המוסד.

בחלקה השני של ההכרעה, ובבחינת "למעלה מן הצורך", התקבלה גם התביעה לפי מיקרוטראומה. בהקשר זה השופטת ציינה כי "תיאורו של התובע מהימן והוא מצביע על פעולות חוזרות ונשנות בהרמת בלוני גז, בהחלפת צינורות הדורשים מאמץ וכוח של הידיים ובהפעלת מקדחה ומברגה לפחות שעתיים ביום כל יום".

עו"ד אליהו קייקוב (צילום: אתי לירז אביטבול)
עו"ד אליהו קייקוב | צילום: אתי לירז אביטבול

בתוך כך השופטת אף ציינה כי "בשנת 2011 הכיר המוסד בתביעה למיקרוטראומה במחלת מקצוע בגין אותם תנאי עבודה ואותו סוג נזק בכתף ימין – קרעים בגידי הכתף עם כאבים והגבלה בתנועה."

המוסד לביטוח לאומי ישלם לתובע הוצאות משפט בסך 3,500 שקל.

ב"כ התובע: עו"ד אשר עמרם

ב"כ הנתבע: עו"ד ענבל לש

עו"ד אליהו קייקוב עוסק/ת ב- נזיקין
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל