לפני כארבע וחצי שנים הגיש ראש עיריית קריית שמונה, ניסים מלכה תביעת דיבה נגד אלי סבתי, עיתונאי ודובר עיריית טבריה לשעבר. השופטת אפרת הלר קיבלה לאחרונהאת התביעה וקבעה שדברים שכתב הנתבע בפייסבוק נגד התובע ובנו מהווים לשון הרע. הפיצוי: 60,000 שקל.

ראש העיר סיפר כי בסמוך להכרזה על התמודדותו החליט הנתבע להשמיץ אותו בפרסומים שונים בפייסבוק ובאמצעים אחרים, במטרה להציגו באור שלילי ולפגוע בפרנסתו.

לדבריו, במהלך 2013 הנתבע פרסם שמונה פוסטים מכפישים נגדו. בין היתר הוא הגדיר אותו כמי שנכשל ביצירת מקומות תעסוקה בעיר והאשים אותו שהוא מספק עבודה ל״גנבים״ ומקרב אותם אליו. עוד הוא העליל עליו שלא החזיר למועצה הדתית כ-187,000 שקל שהיה חייב לה, אף שידע שהסכום שולמו שנים קודם לכן.

התובע הוסיף כי בפרסומים נוספים כתב הנתבע ״ילדיך אפילו לא מקשיבים לך״. וגם ייחס לו ״כריזמה של גבעול של בצל״. עוד נטען כי על הנתבע לפצות גם את בנו של התובע שכן אחד הפרסומים הופנה נגדו ונכתב בו כי הוא ״משתף פעולה עם עבריינים״.

הנתבע לא הכחיש את הפרסומים אך טען שלא מדובר בלשון הרע ובכל מקרה עומדות לו הגנות תום הלב ו״אמת דיברתי״. הוא הדגיש כי כל הדברים שפרסם הם בבחינת ביקורת לגיטימית על תפקוד התובע.

במקביל הגיש הנתבע תביעה נגדית בה טען שהתובע הפעיל בפייסבוק אנשים שתקפו אותו ופרסמו נגדו פוסטים פוגעניים.

הזכות לשם טוב

עו"ד אורלי קעטבי עמיר (צילום: רוית ישראל,  יחסי ציבור )
עו"ד אורלי קעטבי עמיר | צילום: רוית ישראל, יחסי ציבור
השופטת אפרת הלר מבית משפט השלום בטבריה קיבלה את התביעה בחלקה ודחתה את התביעה הנגדית. היא הבהירה כי התובע כאיש ציבור חשוף מעצם עיסוקו לביקורת ציבורית אך יחד עם זאת, שמו אינו הפקר ויש לתת משקל ראוי לזכותו לשם טוב.

היא קבעה שחלק מהדברים שכתב הנתבע, כגון הפרסום בדבר כישלונו של התובע ביצירת מקומות תעסוקה או האמירה המוזרה, כלשונה, בדבר ״כריזמה של גבעול של בצל״, יכולים להיחשב ביקורת לגיטימית. עם זאת לדבריה, אמירות רבות בתוך אותם פוסטים כמו הפרסום בעניין העסקת גנבים והחוב למועצה מהוות ״חציית קו אדום״ ומדובר בלשון הרע.

בהקשר זה קבעה השופטת שהנתבע לא זכאי ליהנות מההגנות שבחוק שכן הוא לא הוכיח שהדברים שפרסם הם אמת וניסח את הפוסטים כעובדות נחרצות ולא כהבעת דעה. כמו כן, הוא לא עשה מאמצים סבירים לבדוק את נכונות ההאשמות בטרם הפרסום. השופטת הדגישה בהקשר זה שמחומר הראיות אף עלה שכל הכספים שאותם היה חייב התובע למועצה הוחזרו.

השופטת סיכמה שהפרסומים השחירו את פני התובע וחייבה את הנתבע לפצותו ב-ב-45,000 שקל. הנתבע חויב לפצות גם את בנו של התובע ב-15,000 בשל הפוסט שכוון נגדו. בנוסף חויב הנתבע בהוצאות בסך 3,500 שקל ובשכ״ט עו״ד בסך של 14,000 שקל.  

התביעה שכנגד נדחתה והנתבע חויב בשכ״ט עו״ד בסך 6,000 שקל.

ב״כ התובעים: עו"ד רונן יאיר ועו"ד יראת בנדלק

ב״כ הנתבע: עו"ד יורם ביטון

עו"ד אורלי קעטבי עמיר עוסק/ת ב- נזיקין 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל